„Политико“: 50-те милиарда евро на ЕС за Украйна всъщност са мизерна сума

50-те милиарда евро, които след дълги преговори ЕС най-после гласува да отпусне на Киев всъщност са общо за 4-годишен период до края на 2027 г. и са нищожна сума на фона на досегашното европейско финансиране за Киев и на огромните проблеми на Украйна. Само за тази година на Украйна ще са й необходими с 40 млрд. долара (над 37 млрд. евро) повече от това, което ще получи от западните си спонсори. Това съобщи официозът на ЕС вестник „Политико“, позовавайки се на експерти.

„Мастилото по договорения от ЕС пакет от помощи за Украйна едва е изсъхнало, но тази сума вече изглежда като обикновена дреболия“ предвид огромния дефицит и недостиг на всичко в Украйна – от оръжия и муниции до продоволствия за населението, отбелязва вестникът. Западът и Европа в частност, са изправени пред неудобната реалност, че ако искат Украйна да победи или поне да не загуби, те всъщност трябва да отделят минимум 10 пъти по-големи средства за Киев.

„Ясно е, че 50 млрд. евро не са достатъчни“, цитира изданието думите на ръководителя на бюджетната комисия на Европейския парламент Йохан Ван Овертвелдт: „Европа осъзнава, че трябва да даде много повече пари.“

По оценки на Международния валутен фонд само през тази година финансовият дефицит на Украйна ще надхвърли 40 млрд. долара. Световната банка оценява, че за възстановяването на Украйна от войната ще са й нужни други 411 млрд. долара. За Киев „един от най-големите рискове“ е, че намалената западна помощ вероятно ще го принуди да започне да печата големи количества необезпечени с нищо пари, което ще го вкара в хиперинфлационна спирала, се казва в статията.

Както вече беше съобщено, отпускането на 50 млрд. евро за 4 години означава помощи в размер на 1,02 млрд. евро на месец, което е едва една трета от сумата, която Украйна получаваше от ЕС месечно през цялата 2023 г. А като прибавим, че американско финансиране вероятно повече няма да има, то излиза, че западните партньори очакват от Киев да победи във войната с финансиране 6 пъти по-малко от това, което получаваше до момента.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Не е важно че няма да стигнат за възстановяване на укрорайха , да има какво да крадат техните управляващи и техните покровители – англосаксите и еврогеиските крадци. Тях не ги интересува нормалния народ който го изпращат като пушечно месо на фронта за американските окупаторски интереси. Ние сме следващите защото копърите вече не удържат фронта под руския натиск.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.