Песков: Никоя страна в света не е в състояние да устои на санкциите, на които беше подложена Русия. Но ние успяхме!

0

Руските власти успяха да предотвратят икономическия колапс, който бе надвиснал над страната след въвеждането на безпрецедентните санкции през 2022 г., и дори да преминат към растеж. Това заяви прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков в интервю за предаването „Москва. Кремъл. Путин“, видео фрагмент от което журналистът Павел Зарубин публикува в канала си в Telegram.

„Имаше опасност от колапс, ние наистина трябваше да мобилизираме всички наши ресурси и вътрешни сили, за да го предотвратим“, каза представителят на Кремъл, отбелязвайки, че тогава руската икономика е била ударена с безпрецедентни по своя размер и всеобхватност санкции.

„Никоя страна в света не се е сблъсквала с подобно нещо и дори теоретично никоя страна в света не е в състояние да устои на такъв удар“, подчерта Песков. Той припомни, че този удар през 22 г. се е случил след дългогодишни все по-затягани от Запада във времето санкции… и беше голям удар за икономиката.

„Благодарение на доста проницателните и мъдри решения на ръководството на страната ни, благодарение на титаничната работа на правителството, успяхме да достигнем плато, да се стабилизираме и след това по абсолютно неочакван начин икономиката ни да влезе в траектория на растеж“, продължи секретарят. Според него за това е направено всичко, но едва ли някой е могъл да си представи, че ръстът на руската икономика сега дори няма да е 2%, както прогнозира Европейската комисия, а почти 3%. И това е на фона на целия западен свят, чийто общ растеж през 23 г. е близък до нулата, а в някои държави и отрицателен.

„Това предполага, че все още имаме много голям потенциал, който в периода на максимална мобилизация и вътрешно спокойствие ни позволява да се справим с всякакви удари. Сега, разбира се, задачата ни е да поддържаме тези темпове на растеж. 3% са недостатъчни темпове на растеж, те трябва да бъдат по-високи, всички го разбират, трябва да компенсираме много пропуски“, убеден е Песков.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *