„Отворено общество“ на Соpoc съкращава 40% от персонала и финансирането на световната си НПО мрежа

13

Фондация „Отворено общество“ (ФОО) днес съобщи, че планира да ограничи отпускането на нови средства до февруари, тъй като нестопанските неправителствени организации от световната й мрежа НПО преминават към нов оперативен модел, който ще се управлява от сина на милиардера Джордж Сорос – Алекс. Това заяви говорител на фондациите, цитиран от Асошиейтед прес.

В писмо, адресирано до „приятели и партньори“, президентът на фондация „Отворено общество“ Марк Малох-Браун пише: „Технологичните, екологичните, политическите и социално-икономическите промени, които настъпват в света поставят под въпрос идеалите на отвореното общество, а следователно и на нашата фондация и нейната световна мрежа. Тези промени изискват от нас да преосмислим нашата филантропия.“

Част от това преосмисляне ще доведе до съкращаване на глобалния персонал и финансирането на фондацията „Отворено общество“ в 20 държави с 40%, което Малох-Браун нарече „болезнена новина за всички заинтересовани“. Това означава и промени в продължителността на безвъзмездното финансиране от фондацията към нейните партньорски НПО по света.

„Това ще затрудни или отчасти дори може да прекъсне многогодишни ангажименти, които дават възможност на партньорите ни да инвестират в амбициозни, дългосрочни проекти – с ясни, измерими цели, които не биха били постигнати без участието на „Отворено общество“, пише Малох-Браун, който казва, че фондацията ще спази съществуващите финансови ангажименти към всички партньорски НПО до края на годината, но може да не поднови някои от тях.

Големите промени във важни фондации никога не са лесни за получателите на субсидии, каза Катлийн Енрайт, президент и главен изпълнителен директор на Съвета на фондациите.

„Когато фондациите са открити и прозрачни, поддържат финансирането в максимална степен и дават на получателите на грантове време да планират, е малко по-лесно“, каза тя. „Като се има предвид, че засегнати са не само отделни организации, а често цяла екосистема от организации с нестопанска цел, фондациите, които преминават през големи промени, се питат: Как можем да бъдем добър партньор и да запазим силата на тази област?“

Някои настоящи получатели на грантове се притесняват за въздействието на кадровите промени и новия модел върху тяхното финансиране, като казват, че самата несигурност има цена, особено за малките организации.

Фондацията „Отворено общество“ е един от най-големите спонсори на организации за защита на правата на човека, а също така финансира нестопански неправителствени организации, които работят в областите свобода на словото, медии, демократично развитие, либералните политики, а напоследък и върху климатичната справедливост (честното споделяне, справедливото разделение и справедливото разпределение на тежестите от изменението на климата и неговото смекчаване и отговорности за справяне с изменението на климата).

През 2021 г., последната година, за която има пълни данни, фондация „Отворено общество“ е дарила 15 млрд. долара в световен мащаб. Това включва 3 млрд. долара в Съединените щати и 2 млрд. долара в Европа и Централна Азия.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

13 КОМЕНТАРИ

  • В света тепърва предстоят безброй граждански войни. Световното зло САЩ с неговите вируси, отровни храни, пръскане на хората със зарази от самолети, превъоръжаване, войни, ще докара света до самоунищожение. Този свят се управлява от едни дъртаци по на 90 -100 годишни и дори повече, които са собственици на всички банки, общо имат трилиони, но са на път за отвъдното и няма какво да губят. Те искат да завлекат целия свят с тях горе. Те си казват така: Ако нас ни няма, за какво да ги има всички останали. Отиваме си заедно.

 1. А Паси, една четвърт евреин, какво ще яде. За билети в есенните полети, на колесник по афганистански, вече опашки се извиха

 2. ПРЕДИ ГОДИНИ УНГАРИЯ СЪС ЗАКОН ГИ ИЗХВЪРЛИХА НА СТО ПРОЦЕНТА.
  ТОГАВА В ЪВ БЪЛГАРИЯ СЕ УВЕЛИЧИХА СЪС 300 ПРОЦЕНТА.
  ЛЕЛЕЕЙЙЙЙ КОЛКО МНОГО КЛОШАРИ И БЕЗДОМНИЦИ ЩЕ ИМА ПО УЛИЦИТЕ НА ГРАДОВЕТЕ НИ.

 3. Когато си свършат позволената от Бога работи, ТОЙ ще ги измете.

 4. Тоя дърт прухал докога ще го държите тука ,за да му гледаме злобното лице ,че му се кратат дните на тоя свят????
  Всичко има начало и край ! Ами да не се е раждал в миналия век!Айде да заминава пред св Петър ,та той да му отсъди в колко катран да се дави заради лошотията си!

 5. Скандално, що не работите, бре. Да не са ви спрели и на вас кранчето.

 6. Радваме се на подновяването на сайта. ще го следим с още по- голям интерес.

 7. Отровено общество драстично намали отровата. Снабдителите похарчиха парите си за оръжие. Банките фалират. Борсите се променят. Доларът се срива. Кралицата умря.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *