„Отворено общество“ на Сорос спира финансирането на територията на ЕС. Фондацията се изтегля от Европа!

1

Фондацията „Отворено общество“ на милиардера Джордж Сорос, възнамерява напълно да се изтегли или поне да прекрати огромната част от работата си в рамките на ЕС, за да пренасочи вниманието си към други части на света, предаде Ройтерс, като се позова на вътрешна кореспонденция на организацията.

Джордж Сорос с наследника си във фондацията „Отворен ообщество“ Александър Сорос

Това решение означава, че мрежата от неправителствени организации ще се оттегли от работа си, свързана с вътрешноевропейски въпроси. Тя ще се съсредоточи върху по-широкообхватни световни проблеми, става ясно от електронно съобщение, изпратено от централата на фондацията до нейни служители.

„В крайна сметка новоодобрената стратегическа посока ще позволи изтеглянето и прекратяването на голяма част от нашата настояща работа в рамките на ЕС, а нашето внимание и ресурси ще бъдат насочени към други части на света“, пише в съобщението, цитирано от БТА.

През юни фондацията обяви, че 93-годишният финансист Сорос ще предаде контрола над организацията на своя син Алекс, а през юли фондацията обяви плановете си да съкрати 40% от служителите си по целия свят.

В съобщението не се дават подробности как фондацията ще преструктурира финансирането си, но говорител каза, че групата ще продължи да подкрепя организации на гражданското общество в Европа, но най-вече такива, които работят по проекти, свързани с външните работи на ЕС, както и че ще продължи да подкрепя европейските ромски общности.

Джордж Сорос, унгарски евреин, емигрирал и забогатял в САЩ след края на Втората световна война, отдавна подкрепя групи, популяризиращи неолиберални и глобалистки ценности и лобира за свят на отворените граници, като през последните две десетилетия най-сериозно е присъствието на фондацията му в Източна Европа.

В Европа организацията, която управлява около 15 милиарда долара годишно в световен мащаб, ще продължи да финансира програми само в няколко държави – в Украйна, Молдова, Киргизстан и в Западните Балкани, заяви говорителят на фондация „Отворено общество“.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *