Орбан се срещна със Зеленски в Киев: Прекратете огъня и ще има мирни преговори

Унгарският премиер Виктор Орбан пристигна тази сутрин в Киев за разговори с украинския президент Володимир Зеленски, предаде Ройтерс, като се позова на пресслужбата на Орбан. Орбан и Зеленски обсъдиха възможностите за постигане на мир и текущи въпроси от двустранните отношения между Унгария и Украйна. Орбан e предложил на Зеленски Украйна да спре огъня, за да настъпи мир. Предложение, което само по себе си намеква, че явно унгарския премиер изпълнява ролята на посредник по бъдещи мирни преговори между Москва и Киев.

Орбан предложи на президента Зеленски Украйна едностранно да прекрати на огъня, като предположи, че спирането на сраженията може да доведе до мирни преговори. Той подчерта влиянието на войната върху европейската сигурност и оцени досегашните мирни условия на Зеленски като невъзможни за изпълнение заради реалната геополитическа ситуация.

Те дадоха кратък брифинг пред журналисти, в който подчертаха, че срещата е важна крачка към решаването на проблемите, натрупани от дълго време. 

Орбан смята, че днешните разговори приближават Украйна и Русия към подписване на мирно споразумение. 

„Искаме да  подпишем глобално споразумение за сътрудничество с Украйна, подобно на споразуменията, които имаме с други наши съседи – като Грузия и Армения например“, каза Орбан. 

Той подчерта, че Унгария е готова да подкрепи възстановяването на украинската икономика, смята да помогне за това и по време на председателството си на ЕС. По-рано Украйна заяви, че ще изпълни всички 11 условия на Унгария за връщане на езиковите и други права на унгарското национално малцинство в Закарпатието, съобщи по-късно украинският „Европейска правда“. Двамата са се договорили да работят над споразумение, което да отрази двустранните проблеми. Припомняме, че след 2014 г. властта в Киев забрани малцинствените езици в Украйна.

Украинският президент Володимир Зеленски каза на гостуващия унгарски премиер Виктор Орбан, че неговата разтърсена от война страна се нуждае от „справедлив мир“ след повече от две години борба срещу руската инвазия.

„Оценяваме, че вашето посещение се провежда веднага след началото на унгарското председателство на Европейския съюз. Това е ясна индикация за ангажираността на Европа и разбирането й за това колко е важно да донесем справедлив мир в Украйна“, каза украинският лидер на пресконференция.

Това е първото посещение на Орбан в Украйна след началото на пълномащабната война. Дни по-рано Зеленски и Орбан се срещнаха в Брюксел. Унгария пое председателството на ЕС на 1 юли и то ще продължи до края на 2024 г. 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.