Нивото на бедност в Русия е на исторически минимум. В България бедните са два пъти повече

Нивото на бедност в Русия в края на 2023 г. достигна исторически минимум, намалявайки от 9,8% на 9,3% от населението на страната, според данни на Росстат, цитирани от „Комерсант“. Според статистиката сега 13,5 милиона от 146 милиона руснаци могат да бъдат класифицирани като бедни. Като само през последната година 800 000 жители на Руската федерация са напуснали категорията “ бедни“, според Россат.

За да изчисли броя на бедните граждани, Росстат използва показателя за цената на потребителската кошница на човек за четвъртото тримесечие на 2020 г., като взема предвид натрупаната инфлация. През 2023 г. тази сума се равнява средно на 14,3 хиляди рубли на месец.

Доц. Сарийски: Бедните в Русия и България имат сходен стандарт на живот, но у нас са двойно повече

14 хил. рубли по днешния курс се равняват на около 300 лв. За сравнение прагът на бедност в България е 526 лв., коментира икономическият анализатор доц. Григор Сарийски. Когато се прави сравнение обаче, трябва да се отчете също и че основните разходи (горива, комунални услуги и храна) там са значително по-евтини, отколкото у нас.

Например, литър бензин в Русия е 55.21 рубли, което е приблизително 1 лв. Цената на млякото е приблизително 100 рубли или под 2 лв. 1 kWh ел. енергия за домакинствата струва 5.380 рубли или 0,1 лв. У нас средната му цена е 0,247.

Като се приспаднат основните разходи (за ток, храна, вода, бензин и др.), в България и Русия остава приблизително еднакъв разполагаем доход. Т.е. бедните тук и там имат сходен стандарт на живот, но у нас бедните са двукратно повече (като процент от населението). Докато в Русия нивото на бедността е 9,3%, в България то е над 20%, обобщи доц. Сарийски.

Какво е обяснението за намаляващия брой бедни в Русия?

Според експерти основните двигатели на спада на броя на хората с доходи под жизнения минимум през 2023 г. са били увеличението на заплатите в условията на недостиг на персонал и увеличените плащания на държавата към семействата с деца, коментира „Комерсант“.

Според доц. Григор Сарийски възможната причина е, че след началото на войната и заради санкциите Русия засили местното производство. Това важи в най-голяма степен за военната индустрия, но не само. В статия от септември New York Times цитира представител на естонското министерство на отбраната, който твърди че Русия произвежда 7 пъти повече муниции от общото производство на колективния запад, припомни доц. Сарийски. Според изявление на Сергей Шойгу, цитирано от ТАСС, от февруари 2022 г. досега производството на танкове в Русия е нараснало 5,6 пъти, на бойни машини на пехотата – 3,6 пъти, на бронетранспортьори – 3,5 пъти, на безпилотни летателни апарати – 16,8 пъти, и на артилерийски боеприпаси – 17,5 пъти.

Кралският институт на обединените служби за изследвания в областта на отбраната и сигурността посочва че ситуацията с военните запаси на Русия непрекъснато се подобрява. От около 40 ракети с голям обсег на месец в началото на войната, сега Русия произвежда повече от 100 на месец, цитира данните доц. Сарийски.

Производството на артилерийски боеприпаси почти се е удвоило и наскоро е допълнено с над 1 милион снаряда и стотици гаубици от Северна Корея. Оръжейни фабрики с руски капитали бяха създадени в Иран, за да добавят устойчивост и допълнителен капацитет към превъоръжаването на Русия. Руското правителство обяви планове за увеличение на разходите за отбрана с над 2/3, до около 6,5% от БВП през следващата година, докато Европа не успя да направи необходимите инвестиции в увеличен промишлен производствен капацитет и разходи за отбрана.

Най-очевидният пример е Германия, която пое ангажимент да похарчи 2% от своя БВП за отбрана до 2024 г. (в допълнение към еднократната инвестиция от 100 милиарда евро за възстановяване на способностите на Бундесвера), но действително изразходваните от фонда средства до средата на 2023 г. са едва 1,5 милиарда евро, а бюджетът за отбрана през 2023 г. всъщност леко намаля в сравнение с 2022 г. Разходите за отбраната на Обединеното кралство след тяхната актуализация през 23 г. са вече с £16,9 милиарда по-малко.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.