Земеделците на протест заради вноса от Украйна: Десетки блокади на важни пътни артерии

0

Земеделци започнаха блокади на редица важни пътни точки и гранични пунктове в цялата страна като част от безсрочния общонационален земеделски протест. Над 900 000 души са засегнати от отпадналата забрана за внос на земеделска продукция от Украйна, подчертават представители на 26 браншови организации от аграрния сектор.

Протестиращите настояват да бъде спрян вносът от Украйна не само на пшеница, царевица, слънчоглед и рапица, но и на млека, месо и мед. Фермерските искания са и до 30 септември да получат пълния размер на компенсациите заради повишените им разходи вследствие на войната в Украйна, и незабавно да бъде изплатена държавната помощ на тези, чиито площи са пропаднали на 100 %. Протестиращите поискаха и оставката на правителството.

Повече от 40 важни точки по пътищата в страната вече са блокирани от обявения Общонационален протест за спасяване на българското земеделие. Пред БНР Георги Милев, заместник-председател на Асоциацията на зърнопроизводителите, призова пътуванията да са само при крайна необходимост, защото се придвижва тежка земеделска техника.

Над 300 земеделски производители с повече от 100 трактора, комбайни и друга техника се събраха на изхода на Стара Загора в посока магистрала „Тракия“ при квартал „Кольо Ганчев“.

Десетки земеделци се събраха на протест и край Благоевград, като блокираха кръговото кръстовища на път Е-79 след Благоевград в посока Симитли и затвориха движението. 

Опитите им да блокират международния път с тежка земеделска техника бяха осуетени от полицията, което доведе до сериозно напрежение, но до сблъсъци не се стигна. Все пак тракторите тръгнаха към кръговото кръстовище, където трафикът от автомагистрала “Струма“ преминава към главен път Е-79. След няколко обиколки машините се прибраха, а заедно с тях и протестиращите.

В Кресна се събраха производители от Сандански, Петрич, Гоце Делчев, Разлог и Симитли. Машини нямаше, но имаше жива верига, която периодично затваряше пътя към и от Кулата, което образува големи опашки от чакащи коли и камиони.

В протеста участваха животновъди, производители на зърнени и фуражни култури, на плодове и зеленчуци, лозари.

Земеделските производители са твърди и единни в негативната си оценка към политиката на държавата в сектора. Някои поискаха не само оставката на правителството, но и излизане на страната ни от ЕС.

Блокадата обхвана и пътя Варна – Бургас и в двете посоки в района на местността „Харамията“ до разклона за Аврен, района на пътен възел Петолъчката. 

Около 500 зърнопроизводители и земеделски стопани от Пловдивско протестираха на четири места в региона.

Във Видин земеделските производители блокираха движението на подхода за Дунав мост 2.

В област Добрич блокадата е на граничните пунктове Дуранкулак и Кардам, при кръговото кръстовище на Балчик и пътя за Силистра в село Карапелит.  

Производители на земеделска продукция и животновъди блокираха за два часа движението от и към Дунав мост, като в следобедните часове това се повтори. Земеделска техника беше струпана в района на граничния пункт при Русе. Рамо до рамо със земеделците на пътя към границата с Румъния застанаха и производители на плодове и зеленчуци. По думите на Синан Вейсал, председател на Областната камара „Плодове и зеленчуци“, никой от техния бранш все още не е получил компенсация за площите, които замръзнаха тази пролет и дръвчетата не дадоха плодове. Почти подобна била ситуацията с животновъдите. Като проблем посочиха занижения контрол. Поискаха политическо представителство и създаване на нова земеделска партия, каза Ридван Караманов от Вятово. Земеделският производител Станимир Станчев от Русе изрази съмнение, че информацията за доставки и цени не е пълна. Според предварителния план на протестиращите такива блокади на границата ще има всеки ден до петък. Това блокира както пътуващите граждани, така и транспортния бранш. 

Земеделски производители от Великотърновско блокираха с трактори главния път София – Варна при село Шереметя. Животновъди, зърнопроизводители и пчелари не приемат да бъдат наричани терористи и казват, че работят под себестойност. Те не се надяват да бъдат чути от държавата с исканията им за отпадане на забраната за внос от Украйна на храни и с настояването да си получат навреме плащанията. 

Над 300 земеделски производители с около 100 тежки машини блокираха и главния път Силистра – Русе при пътен възел Тутракан.

Земеделски производители затвориха за около половин час външно-градската магистрала в Перник. Блокади е имало и в Радомир и Брезник. Пред спортната зала „Борис Гюдеров“ в Перник, където се събраха протестиращите фермери от целия регион, беше издигнат плакат с надпис „Оставка“.

Сливенска област бе блокирана на две места от протестите – пътен възел Петолъчката и на главен път София – Бургас в района на т.нар. Ямболска детелина. Този участък затваря и пътя Сливен – Ямбол.

Няколко десетки земеделци от различни браншове и тежка техника са разположени на пътния възел свързващ пътя Сливен – Ямбол и София – Бургас. Те изчакаха колегите си от Петолъчката и се присъединиха с тракторите си в похода към София.

Земеделски производители от Плевенския регион се присъединиха към националния протест на организации в земеделския сектор. Те спряха движението край село Ясен на пътя София -Русе.

„Ден първи от спасяването на българското земеделие“ нарекоха днешния протест събралите се на Детелината край село Ясен. 

„Най-важно е Министерският съвет да забрани вноса на земеделската продукция от Украйна“ – каза Георги Милев, заместник-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите. 

И още: 

„Ще направят дъмпинг на българския производител. Няма да прекратим протестите и блокадите, докато не спрат геноцидът и убиването на българското земеделие. Ние не сме терористи. Ние сме браншът, който храни цяла България. Всеки седми лев в тази икономика, който имат хората в себе си, е изработен от нас“.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *