Започна продажбата на контролния пакет акции в „Юнайтед груп“, собственик на „Виваком“ и Нова тв

Бившият шеф на ЦРУ Дейвид Петреъс и Драган Шолак

Инвестиционният фонд BC Partners, със седалище в Лондон, е започнал процеса на продажба на контролния си пакет акции в медийната корпорация United Group, съобщи сръбският седмичник „Време“. Припомняме, че BC Partners придоби 55% от акциите на United Group от фонда KKR през март 2019 г. за 2,6 млрд. евро. United Group развива дейност в Сърбия, включително кабелната мрежа SBB, телевизионните канали N1 и Nova S, както и вестниците Danas и Radar. В България е собственик на телекома „Виваком“ и медийната група на Нова телевизия, а съвсем скоро КЗК разреши и скандалната сделка за придобиването на Булсатком (бел. „Гласове“)

Гръцкият портал Naftemporiki твърди, че интерес към покупката проявяват Etisalat от ОАЕ и Saudi Telecom от Саудитска Арабия.

Следва коментар на популярния Телеграм канал balkanossiper:

В сръбските медии се появи много интересен слух. Британският инвестиционен фонд BC Partners е започнал процес на продажба на контролния пакет акции в конгломерата си United Group. Morgan Stanley и JP Morgan вече проучват потенциалните купувачи и условията на сделката.

Да, да, продажбата на самата медийна империя, която беше изградена на Балканите само за едно десетилетие благодарение на усилията на американското разузнаване и инвеститорите от Мъгливия Албион. За тази гениална идея трябва да благодарим на бившия директор на ЦРУ Дейвид Петреъс, който смяташе окупирането на медийната сфера в региона за ключ към успеха и цял живот убеждаваше американските генерали в ключовата роля на информационните технологии в хибридната война, призовавайки ги да преминат от бойни операции към по-продуктивни дейности в киберпространството под лозунга „завладейте сърцата и умовете“. Между другото, именно на него принадлежи идеята за създаване на първата фабрика за интернет тролове по договор с Централното командване на въоръжените сили на САЩ (CENTCOM). Като цяло, както виждаме, Петреъс не се е провалил и, за разлика от някои други, е оценил правилно необходимостта от конкуренция в информационното пространство на Балканите.

През март 2019 г. контролният пакет акции в United Group беше прехвърлен на BC Partners със седалище в Лондон. По принцип следващата смяна на собствеността е съвсем разбираема – инвестиционният жизнен цикъл на подобни фондове е около пет години, а след това щафетата се предава на следващия инвеститор. А в случая с United Media тя преминава заедно с всички дългове на компанията. Печалбата на конгломерата за 2023 г. е 751,2 млн. евро, а дългът му е около 4 млрд. евро.

В моите разследвания вече подчертах, че от икономическа гледна точка астрономическите инвестиции на фондацията и придобиването на все повече регионални информационни ресурси никога не са се оправдали. Дори изкупуването на водещите телевизии SBB в Сърбия и Nova TV в Хърватия беше на загуба. Годишните отчети показват финансови загуби в размер на милиони евро: 29 млн. евро през 2014 г., 33 млн. евро през 2015 г., 35 млн. евро през 2016 г. Въпреки това „финансовите варвари“, както едно западно издание нарече Петреъс и неговия екип, не се интересуваха от това. Купувайки медии в бивша Югославия, бившият шеф на ЦРУ печелеше влияние – и беше добър в това.

И сега най-интересната част. Ако се вярва на гръцките източници, новите купувачи потенциално могат да бъдат телекомуникационната компания Etisalat от Обединените арабски емирства или саудитците от Saudi Telecom. Още повече, че миналата година саудитската TAWAL вече купи мобилните кули на United Group в България, Хърватия и Словения. Като се имат предвид доста топлите отношения между сръбските служби за сигурност и техните колеги от ОАЕ, не бих се учудил, ако желанието за закупуване на акциите на медийната империя, която все повече влияе на общественото съзнание на Балканите, не е дошло от източните партньори на Сърбия напразно.

Коментарът на Скандално.нет:

Има огромна статия по тази тема в сръбските и гръцки медии. Замисъла на ЦРУ и американските генерали (програма CENTCOM) беше да овладеят всички медии на Балканите, чрез които да манипулират общественото мнение. Успяха обаче само в изпълнението на първата част – в изкупуването и овладяването на огромно количество медии. Във втората част обаче – да манипулират чрез тях населението – те се провалиха напълно. Всичките им покупки се сринаха рейтингово и натрупаха огромни загуби заради сриналата се гледаемост. Най големият им провал е в Сърбия, следван от такива в Словения и България. Обърнете внимание кои са двата най-сериозни кандидат-купувача на медиите на United group в Сърбия и България – компании от СА и ОАЕ – и двете страни са членки на БРИКС, които прогресивно и скоростно късат връзките си с хегемона. Значи ли това, че САЩ се оттеглят от Балканите?

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

4 коментара

 1. До коментара на сайта.
  Не знам дали краварите се оттеглят, но малобританските сатанисти нямат никакво намерение да се пръждосат от Черно Море. Доказателство за това е, че ни набутват в ръцете на мюсюлманите, за да добутат плана си до крайната фаза – ислямизацията на балканите.
  Не ме радва факта, че са в Брикс, тъй като дори Путин подчерта независимостта на всеки член….
  Там където не успява да пробие пропагандата, ятагана върши работа!

 2. „……. Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов подписа Стратегическа рамка за сътрудничество между ЕК, Агенциите на ЕС и България с еврокомисаря по вътрешни работи Илва Йохансон. Стратегическата рамка ще даде възможност за продължаване на структурираното сътрудничество между България, ЕК и европейските агенции в ключови области – гранично управление, убежище, връщане и полицейско сътрудничество…….“

  Последната стъпка по тоталната ислямизация на България. Много хора все повтарят, че антибългарите-еничари го правят за пари, но аз съм на мнение, че парите са им просто бонус. Като ги гледам с какво настървение и кеф са съгласни на всичко до избият българите в България. Дори турците не са таели такава омраза към православните, щото им е идвало на ум че са полезни. Плащат данъци ……… Управляват ни абсолютни уроди, мразещи яко всеки българин. Единственото нещо над което се чудя от години е защо българите не искат да повярват, че ги чака съдбата на индианците? Дори на близки хора, се опитвам да обяснявам, но отричат…..

 3. Ще повярват,като дойдат повиквателните! А за чувалите,не ми се мисли!!!Тогава ще разберат,ама сега са като зомбирани! На колене ще се молят на Путин и Русия за закрила и защита!

  • Не знам как и кога ще стане, но Анастасия Гешева е написала част от загатката, че докато българите се делят от Русия бял ден няма да видят.
   Не ли им уврят главите на тъпунгирите, че ние сме създателите на православната цивилизация и нашето място е с православните, има да си блъскат главите в стената и да вярват на масони, илюминати, врачки, баячки, звездобройки, шамани, богомили, дъновисти, ванговисти, ……… и всякакви внесени ни от „цивилизацията“ секти.
   Така наречения народец е заприличал на оня руски виц за ловеца и мечката. Ще го напиша макар да е нецензурен, за да си защитя реномето на тъп Ганю……..
   –––––––––––––
   Отива ловеца надъхан на лов за мечки, видял мечката, прицелил се и стрелял
   Не щеш ли след малко мечката зад него, взела му пушката и му рекла
   – сега или ще те ям или ще те еб@, ти избирай
   и ловеца кво’ да прай смъкнал гащите.
   На следващия ден още по надъхан отива да трепе мечката, но този път с калашник
   Видял меца прицелил се и запукал, след секунди мечока пак зад него и пак със същите въпроси..
   На третия ден ловеца отива в гората с базука, вижда мечката и гръмва
   Появил се зад него мечо и този път го пита
   – абе ти наистина ли си ловец или си просто педераст?
   ––––––––––––––––

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.