В заключителния документ на конференцията за Украйна няма и дума за изтегляне на Русия от завладените територии

В заключителния документ на конференцията в Швейцария за Украйна няма и дума за изтегляне на Русия от завладените територии, както стана ясно преди няколко дни от японската телевизия NHKКакто се очакваше, в документа не бяха включени основните моменти от „формулата на Зеленски“ относно искането за изтегляне на руските войски отвъд границите от 1991 г. и изплащането на репарации. Вместо това комюникето съдържа общи думи, че „подписалите се изразяват ангажимента си към принципите на териториалната цялост на всички страни, включително и на Украйна“, като в подкрепа на това се цитира устава на ООН. Русия, обаче, също оправдава позицията си по отношение на „териториалната цялост“, опирайки се на друга формулировка на ООН, според която въпросните украински региони вече може да се считат за руска територия, тъй като местното население е изразило свободната си воля за това, гласувайки на референдуми.

Участниците в конференцията за Украйна, която се проведе в Бюргенсток на 15-16 юни, приеха заключителен документ. Той беше подкрепен от 80 държави от общо 91, които взеха участие във форума. Армения, Бразилия, Колумбия, Индия, Индонезия, Мексико, Саудитска Арабия, Южна Африка, Тайланд, Обединените арабски емирства и Ватикана не са сред държавите, подкрепили комюникето. В същото време в списъка на подписалите го държави са включени Швейцария, Турция, страните от ЕС, САЩ, Япония, Грузия, Молдова и Сърбия.

ТАСС публикува основните тези на комюникето:

Дългосрочното уреждане на конфликта в Украйна трябва да включва и двете страни;

Всички военнопленници, пленени по време на конфликта в Украйна, трябва да бъдат освободени;

Всяко използване на ядрена енергия и ядрени съоръжения трябва да бъде безопасно, сигурно и щадящо околната среда;

Продоволствената сигурност не трябва да се използва по никакъв начин за военни цели;

Нападенията срещу кораби и пристанища „са неприемливи“;

Пътят към мира трябва да се основава на международното право и особено на Устава на ООН;

Всички деца и цивилни граждани, които „са били депортирани, незаконно разселени и задържани“, трябва да бъдат върнати в Украйна.

Президентът на Швейцария Виола Амхерд призна, че форумът е показал разминаване във вижданията на много от държавите.

Източник: ТАСС

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.