Васил Божков не се е прибрал доброволно, екстрадиран е

2

Хазартният бос Васил Божков, който се прибра в България в петък, и бе арестуван още на летището, не се е върнал доброволно, каквото първоначално впечатление остави. Той е екстрадиран от властите на Обединените арабски емирства. Информацията е потвърдена неофициално от прокуратурата.

Българските власти са получили официално писмо от властите на ОАЕ с дата 23 август, с което са уведомени, че Божков ще бъде екстрадиран на 25 август. Уведомени са също за номера на полета, както и за очаквания час на кацането на самолета с екстрадираното лице на „Летище София“ – 15:15 ч.

Първоначално Божков създаде впечатлението, че се прибира в България по собствено решение, а адвокатът му твърдеше, че пътуването е планирано отдавна, но досега бизнесменът нямал „разрешение“ от властите в Дубай. Сега обаче излиза, че не е ставало дума за разрешение, а за екстрадиция. 

„След някои събития, свързани със съдебната власт, той (Васил Божков, б. р.) предприе действие за връщането си в страната, когато прецени, че нещата в България се променят в положителния смисъл. Още повече, когато прекратиха едно от наказателните дела срещу него за престъпление срещу държавата“, каза през уикенда адв. Георги Гатев.

Още през февруари 2020 г. българската прокуратура изпрати над 200 страници документи до ОАЕ с искане за екстрадирането на Божков. Дълго време обаче българските власти нямаха никакъв отговор от емирствата, поради което се стигна дори до спиране на едно от делата срещу бизнесмена – с криминалните обвнинения.

Разследването бе спряно заради липса на отговор на молби за правна помощ от българската прокуратура до властите в Обединените арабски емирства. Първото искане е пратено още в края на 2021 г., а отговор не е получен. Второто е от миналия юни.

Тъй като по закон се изисква постановлението за повдигане на обвинение да бъде връчено лично на обвиняемия, прокуратурата трябваше да се опита да издири Божков. Ако призовката му бъде връчена и той не се яви, може да се пристъпи към задочно повдигане на обвинения. Без обаче да е направен опит за намирането му, процедурата нямаше как да продължи преди връщането на бизнесмена на българска територия.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

2 КОМЕНТАРИ

 1. Дреме ми на шпека как и защо се върнал някакъв си престъпник.
  Дали се напила някаква си грозна крава с прозвище княгиня
  Дали някой нарязал селската курва 400 пъти ……..
  Но вие си се занимавайте с глупостите, докато България и българите изчезват!

  • Слушай ся, има един дето предаде цялата държава само и само да запази имането и да спаси собствената кожа. Та тоз същия Боко нанеси огромни щети на България и продължава да го прави щото американците са го хванали с клещи за мъдете! Да ама ако конфликта с върнатия престъпник от Дубай се задълбочи, последния би свършил доста полезна работа в услуга на държават отстрелвайки по-горния изедник.
   Иначе и на мен не ми дреме на шпагата и затуй сме на туй дередже …

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *