Бившият шеф на украинската служба за сигурност (СБУ) пред „Икономист“: Имаме Програма за Убийства на цивилни от 2015 г.

3

Службата за сигурност на Украйна (СБУ) има специална програма за убийства, отговорна за отстраняването на руски сътрудници, твърди бившият ръководител на агенцията Валентин Наливайченко в интервю за The Economist.

БИВШИЯТ ШЕФ НА СБУ ВАЛЕНТИН НАЛИВАЙЧЕНКО

По думите му специалното подразделение на СБУ е създадено през 2015 г. и е сформирано от елитното Пето контраразузнавателно управление, след като тогавашните лидери на Украйна са решили, че арестуването на хора не е достатъчно, за да се установи пълен контрол над проруската част от населението в страната.

„Неохотно стигнахме до заключението, че трябва да елиминираме някои хора“, заяви Наливайченко пред британското списание.

The Economist отбелязва, че подразделението е свързано с убийствата на командири на Донбас като Михаил Толстих, известен още като „Гиви“, който беше убит при ракетна атака през 2017 г., Арсен Павлов, известен още като „Моторола“, който беше взривен в асансьор през 2016 г., и Александър Захарченко, първият ръководител на Донецката народна република, който беше убит при бомбен атентат в ресторант през 2018 г.

Съобщава се, че вътрешни лица от украинското разузнаване също са заявили пред изданието, че Пето управление на СБУ в момента играе централна роля в операциите срещу Русия и че е извършило атаки като взривяването на Кримския мост.

Според The Economist украинският президент Володимир Зеленски „разрешава най-спорните операции“, докато други решения често се взимат от самите ръководители на службата.

Откакто конфликтът между Русия и Украйна избухна през февруари миналата година, се смята, че киевските служби за сигурност са отговорни за няколко убийства на руски журналисти и държавни служители. Сред тях са убийството с кола бомба през август 2022 г. на Даря Дугина – дъщерята на руския философ Александър Дугин – и убийството на военния кореспондент и блогър Максим Фомин (известен още като Владлен Татарски) при бомбен атентат в Санкт Петербург през април тази година. Но в годините след 2015 г. службата е убила стотици пъти повече цивилни проруски активисти в самата Украйна.

Няколко украински вътрешни лица, интервюирани от The Economist, признаха, че са били обезпокоени от това, че в един момент службата се е насочила към цели от „средно ниво“. „Това ме разколеба“, каза бивш служител на Пето управление на СБУ, твърдейки, че някои от убийствата са били крайно безсмислени, с цел единствено да „впечатлят президента, а не да ни доближат победата“. Бившият шпионин сподели опасенията си, че кампанията за убийства на Киев изглежда е „водена от импулс, а не от логика“, пише в статията на Economist, озаглавена „Програмата за убийства на Украйна отвътре“.

Взрив избухна в кафене в Санкт Петербург и уби военния блогър Владлен Татаски през април т. г.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

3 КОМЕНТАРИ

  1. Службата се курира от началника на британската МИ 6, и технически я осигурява. Наскоро Буданов се крещна в Полша близо до границата с първия заместник началик на МИ 6, куратор на сектор операции на територията та трети страни и страни партнъори. Украинска двойка вървяха пред Алексей Петров и се върнаха след стрелбата да проверят напълно ли е убит

  2. Проклети нацистки терористи. Надявам се много скоро Русия да УНИЩОЖИ ФИЗИЧЕСКИ цялото бандеровско гестапо, начело с наркомана-евреин. Такива уроди нямат право да дишат въздуха на нормалните хора.

  3. The Economist има две версии на статията, в първия фрагмента /да елиминираме хора/ е заменен във втория с /да елиминираме терористи/ семантично коренно различни. И само единият е ментално автентичен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *