СПОМЕНИ ОТ СОЦ-А: Когато Гладувахме на Коричка Хляб… Ето Всъщност КАКВО ЯДЯХМЕ преди ДЕМОКРАЦИЯТА

„Омръзна ми от фалшиви новини! Омръзна ми от промиване на съзнанието на младите! Омръзна ми от „музикалния хор“ на алчни реститутки и още по-алчни соросоидни фондацийки, които плюят по комунизма срещу заплащане!

Наскоро прочетох, че по време на „тоталитарния режим“ на Живков сме умирали от глад и сме дъвкали по къшей сух хляб, колкото да не умрем. Искам да кажа моята истина, нашата истина – на хилядите и милионите, раснали по онова време. Пък който иска да вярва. Убива ме неверието, убива ме лъжата, с която ни заливат.“ – това написа до редакционната поща на Skandalno.net Дарина Стоева от Пловдив.

„Родена съм през 1956 година и доста време поживях през социализма. Първото, което помня, са самуните бял хляб в магазина, сандъчетата с мармалад и масло, както и гюмовете с мляко. Хлябът беше току-що изпечен и ухаеше страхотно. Баба ми ме гонеше с маслото да ми намаже, но аз слагах сирене в краешника и го хапвах с удоволствие. Масло слагах на филиите с шипков мармалад, ама той нямаше нищо общо със сегашната полутечна каша,  която продават, че са й лепнали и етикет „еко“. Навремето шипковия мармалад беше твърд и страшно вкусен.

Не помня да са ми мазали филията с мас, както говори господин премиерът. С мас се готвеха някои манджи. Баба ми стоеше до печката и въртеше гювеч, или телешко със сини сливи, или пиле яхния с много лук. Миришеше божествено! И беше вкусно, облизвахме чиниите. Дори картофената й супа беше супер. А най-много обичахме копривената каша – с много масло и сирене, която се топеше в устата. И сладките, разбира се. Дебнехме край фурната да се изпекат и ги нагъвахме топли.

В Халите продаваха всякакъв вид месо. Там месото на животните висеше на ченгели и хората посочваха откъде да им отрежат кило-две. Два пъти седмично и задължително в неделя у нас се ядеше манджа с месо, а на другия ден – постна.

Да, нямаше шоколадови яйца и тублерони, нямаше бисквити „Орео“ и всякакви вносни, натъпкани с палмово масло, оцветители, набухватели, че даже и гума боклуци.Имаше шоколад „Крава“. Огромен, млечен, страхотен! Имаше аерошоколад и шоколад „Кума Лиса“. Имаше „Чайки“, „Байкалчета“, сухи пасти. Имаше бонбони „Балкан“ със страхотен крем, бонбони „Таралежки“, бонбони „Морско дъно“ на два реда с черен и млечен шоколад. Имаше марципан „Люлин“, който топяхме на водна баня, слагахме масло и се получаваше отличен течен шоколад. Нямаше близалки, имаше захарни пръчки и петлета. И много захарен памук. Имаше бонбони „Лакта“, бисквити „Детска радост“ и „Еверест“, фъстъчени вафли, локумени вафли, наслада за небцето.

Искате ли, млади хора, да ви опиша една соц. сладкарница? Имаше следните неща – три вида целувки… едните – огромни и слепени с крем. Имаше паста „Букет“, паста „Дънер“, паста „Тунелче“ и не мога да изброя всичките, защото действително бяха много. Имаше изобилие от сиропирани сладкиши – охлювчета, бадемки, кадаиф, баклава, саралии, толумбички, реване, имаше „Ежко Бежко“,  „Миньорки“, направени от бишкоти, еклери с различен крем, шоколадки, меденки, ореховки, масленки, дребни сладки – каквото ти душа поиска. И направени от истински продукти, без оцветители, подобрители, разни Е-та, глюкози, палмово масло, царевична захар и какви ли не фалшификати.

Ядяхме на корем, защото бяха евтини, чак ни прилошаваше. А после тичахме из парка да изразходим калориите.

Лично аз най-мразех срядата, защото е рибен ден и гледах с отвращение мерлузата в стола, а след години тя се оказа една от най-скъпите риби. Мразех и един десерт в стола – малеби и особено млякото с ориз, защото му слагаха канела.

Но това не значеше, че се влача полугладна по улицата. Можех да си купя милинка, баничка, тутманик, принцеса с кайма, хот – дог, ами да – имаше хот дог, но с истински кренвирши, не със сегашния, направен от боклуци.

През лятото нямаше банани, наистина. Но, то, до 83-та година и в Западна Европа не е имало банани през лятото, защото чак тогава е изобретен и внедрен фризерът за съхранение на фрукти. Западно изобретение е. И чак след като го измислят, става възможно съхранението на бананите в Европа през лятото. До 83-та година и те са яли банани само през зимата.

И киви-та нямаше, и манго, и пъпеши от Аржентина, и още няколко вида екзотични плодове, които и сега застояват по щандовете.

През зимата имаше ябълки, огромни, уханни, сушени сливи, портокали, мандарини и страшно много сладка и компоти.

Още ли мисли някой, че гладувахме?

Не, ядяхме истинска храна и не боледувахме. Нямаше затлъстели, нямаше алергични, нямаше нито една от тези модерни болести, които сега ни мъчат и убиват.

Но тогава бяха други времена.

Времена, които в момента някой много иска да изтрие от съзнанието ни, за да пише нова, фалшифицирана история в умовете на идните поколения. С едничката цел – да се тъпчем с огризките на Европа и света и да благодарим на демокрацията. За да работим в големите им корпорации като роби, за жълти стотинки… и пак да благодарим на демокрацията.

Благодарим, но си искаме нашата храна, чистата, вкусната!

Искаме си и свободата. Онази свобода, при която всички бяхме солидарни, сплотени и не се мразехме. Даже се обичахме

Но тия времена вече ги няма…“

Записал: Пею Благов, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

59 коментара

  1. СКЪПИ ПОТОМЦИ НЕ ВЯРВАЙТЕ В ЛЯЖИТЕ НА ДНЕШНАТА СИСТЕМА ВСИЧКО КОЕТО КАЗВА ДАРИНА ОТ ПЛОВДИВ Е САМАТА ИСТИНА НАЙ ХУБАВИЯ ЖИВОТ В КОЙТО НЕ ГЛАДУВАХМЕ ИМАХМЕ ВСИЧКО ЧИСТО НАТУРАЛНО В ИЗОБИЛИЕ ИМАХМЕ СПОКОЙСТВИЕ И СИГУРНОСТИ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ БЯХА ГОДИНИТЕ НА СОЦИАЛИЗМА ОТ 1944 ДО 1989 ПОСЛЕ ДОЙДЕ АДА ЗАЕДНО С НАТО ЕС САЩ ПРЕВАТИЗАЦИЯТА И ПАРЛАМЕНТАРНОТО УПРАЦЛЕНИЕ ДЕМОНИЗАЦИЯТА НА БРАТСКА РУСИЯ ВСИЧКО ТОВА НИ УБИВА ИСКАМЕ СИ С О Ц И А Л И З М А ИСКАМЕ ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА ИСКАМЕ ПЪЛНА НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ ИСКАМЕ СИ БРАТСКА РУСИЯ И В ЖИВОТА И В СМЪРТТА НЯМА СИЛА НА ТОЗИ СВЯТ ДА НИ РАЗДЕЛИ ОТ БРАТУШКИТЕ ДОЛУ БОРИСОВ И ШАЙКАТА ГЕРБ НАТО И ЕС ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ ДА ЖИВЕЕ БРАТСКА РУСИЯ

    • Аз също съм роден през 1956г и живях в този строй. Всичко беше така, както е описано. щастлив съм,че живях през този период и децата ми изкараха макар и не много, но хубаво и спокойно детство.

  2. Да ние не умряхме от глад и сме живи! А каква прелез беше,че благодарение на комунизма бяхме млади!!!!!
    Но държавата умираше,умираше,умираше,умираше.Жалко,че малко преди да умре,започнаха да я спасяват. Да бяха я оставили да умре,тогава нямаше да има кой да плаче за кочунизАма-раят за мързеливци,некадърници САБОТЬОРИ!

    • Христо Тошев- ти си пълен идиот! Или пък платен такъв! По социализма държавата с нейното безплатно образование и здравеопазване – умирала! Държавата, която изгради мощна индустрия,селско стопанство и жилища за всички- умирала?! И дойде 10-ти ноември – здравеопазването и образованието станаха тежко платени, неграмотността скочи 48 пъти, а благодарение на евро-помощи не можем да санираме дори една стотна от жилищата, които социалистическа България сама построи. Официалната статистика в НСИ сочи, че по социализма, през 86-та година „умиращата“ соц. България е изнасяла за страните от Западна Европа 6 пъти повече индустриална продукция сравнено с днес, когато сме уж дори членове на ЕС. Ако не вярваш, провери в Статистически институт. Данните са публични. И тази държава ти наричаш умираща. Христо Тошев, ти си тотален и неспасяем глупак. А може и да си платен такъв.

      • Какво безплатно образование при социализма, бе, идиот и червен боклук ! Няма такова ! Има данъци и част от тях отиват за образование. Безплатно е само сиренето в капана за мишки ! Като беше толкова хубав този строя, тогава защо се срина !? Марш при кИМ чЕН уН !

      • „жилища за всички“ … basi idiota si!

    • До уточняващия
      Защо се срина комунизма? Комунизмът беше сринат от най-отвратителното човешко качество-алчността. Тези които бяха на власт виждаха как техните колеги на запад са милионери и милиардери, а те обикновени чиновници, та решиха и те да станат като тях. Подариха „свободата и демокрацията“ на заблудената тълпа и за нула време на свобода ограбиха страната.

    • Това бяха най-славните години за света и който е живял в тази система,може да каже,че е зърнал раят!Всички ние тези „некадърници“,както ни нарича,неграмотника Христо Тошев построихме и създадохме всичко това,което такива като него вече над 30 години грабят и унищожават и още има за унищожение!Имахме ИСТИНСКА работа ,храна,свобода,образование,култура,армия,защита,детство и каквото сърце иска!Сега има само гнусна работа ,като тази на Тошев-ТРОЛ в интернет!

  3. До Уточняващ:

    Долен соросоиден платен боклук си ти „Уточняващ“. Ти това „уточнение“, че „по соц-а не било безплатно образованието, ами го плащала държавата – тоест ние“ към кого го адресираш, бе парцал. Ако целта ти е да промиваш мозъците на подрастващите дето не знаят- разбирам. Но тукашната аудитория знае за какво става въпрос. По соц.-а здравеопазването го плащаше държавата, а тя се издържаше от нашите данъци. Точно както е и сега. Само дето по соц-а данъците бяха пет пъти по-ниски от сега. А сега хем си плащаме от джоба за здравеопазване, образование и още хиляди неща, хем хрантутим с тежки данъци една фалирала капиталистическа държава. За да има назначената от САЩ тукашна колониална върхушка (ГЕРБ) какво да краде… че и на западните си господари да дава. Да не влизам в подробности, че след 89-та г., откакто сме колония, всичко изработено от народа, целия капитал на държавата ни се изнася в посока Западна Европа и САЩ. Западните колониалисти превърнаха България в гара-разпределителна, където не може да се задържи и една стотинка капитал – всичко изтича. Но такава е системата, която Запада ни наложи – умишлено. Затова страната ни е зле. Шушумига проста си ти, „Уточняващ“!

  4. ХРИСТО ТОШЕВ И УТОЧНЯВАЩИЯ СА ЛЪЖЦИ СОРОСОВОГЕРБАРСКИ БОКЛУЦИ ЛЪЖЛИВИ АЗ ЖИВЯХ В СОЦИАЛИЗМА И ЗАЯВЯВАМ С НАЙ ЧИСТА СЪВЕСТ ЧЕ ТОВА БЕШЕ НАЙ ХУБАВИЯ МИ ЖИВОТ И ТЕЗИ КОИТО СЪЖАЛЯВАМЕ СМЕ НАЙ МНОГО 95% ОТ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ИСКАМЕ СИ СОЦИАЛИЗМА ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА И БРАТУШКИТЕ ПОМОГНИ НИ ГОСПОДИ

    • Ти и такива като теб сте идиоти. Аз мисля, че сега е 100 пъти по -зле от преди и не се радвам , че промените настъпиха

  5. Авторът е пропуснал още много неща. Аз пък съм израснала в Пловдивският квартал „Кършияка“ от 1966 г. В блока, на който още стои светлиният надпис ПЛОВДИВ на бул. „България“ и „Васил Априлов“, за да посрещата гостите отдолу имаше магазин за хляб. Там се и произвеждаше, имаше освен всички видове хляб и вкусни франзели. Магазините бяха пълни с всички качествени продукти, доматите бяха истински вкусни, за разлика от тези, които сега се продават пълни с нитрати. В училищната лафка на ОУ „Димитър Димов“ се продаваха всякакви топли закуски като банички, милинки, мекички, кремвршки и много други, произведени в стола на училището. Маслото беше истинско, а не като сегашното ще го нарека директно маргарин. Киселото мляко беше в бурканчета, гъсто и вкусно, прясното мляко беше в найлонови пликчета, но когато го варях не се пресичаше. Мога да пиша още много, много вкусни храни от времето на Соца.

    • И аз живея в този район и съм учил в същото училище. Помня , че нашите ме пращаха за хляб там под блока и леличките ми пробутваха корав хляб, а на ‘Бърза закуска’ какви неща имаше само..

  6. КОЙТО Е ГЛАДУВАЛ ПРИ СОЦИАЛИЗМА ДА СИ ОТИДЕ ГЛАДЕН ОТ ТОЗИ СВЯТ ДА НЕ МОЖЕ ДА ЯДЕ ПРЕДИ ДА УМРЕ ЗА ТАЗИ ЛЪЖА ЧЕ Е ГЛАДУВАЛ НИКОЙ НЕ Е ГЛАДУВАЛ ПРИ СОЦИАЛИЗМА ГЛАДУВА СЕ СЕГА ОТ 28 ГОДИНИ ПРИ СОЦИАЛИЗМА ПОСТИЖЕНИЯТА БЯХА НА ПЕТИЛЕТКИ ВСЕ ПО НАГОРЕ НАГОРЕ А СЕГА ОТ 28 ГОДИНИ НАДОЛУ НАЗАД И В ПРОПАСТТА

  7. КОЙТО ЛЪЖЕ ЧЕ Е ГЛАДУВАЛ ПРИ СОЦИАЛИЗМА ДА ГО НАКАЖЕ ГОСПОД ЗАЕДНО С ДЕЦАТА И ВНУЦИТЕ МУ ТОВА Е ГОЛЯМ ГРЯХ И ОЩЕ ПО ГОЛЯМ ГРЯХ ЧЕ ПРОМИВА МОЗЪЦИТЕ НА ПОКОЛЕНИЯТА С ЛЪЖИ СЛОЖЕТЕ РЪКА НА СЪРЦЕТО СИ И СИ ПРИЗНАЙТЕ ПРЕД СЕБЕ СИ ЧЕ ПРЕЯЛИ ИМАШЕ НО ГЛАДНИ НЯМАШЕ И ТОВА ЧИСТО НАТУРАЛНО ЯДЕНЕ НЯМА ДА ГО ВИДИТЕ

  8. Да,явно някой комунист го е написал! Аз съм роден 1951 година живял съм доста време при социализма ,магазините бяха празни с едни и същи стоки,пълна мизерия,какви портокали пишат,нищо подобно. За маслини се редяхме на опашка. Заплатите бяха много малки и еднакви..Болести и престъпност имаше,но нищо не се изнасяше като информация. Моите родители -рожби на социализма починаха на 59 и 63 години,сигурно щото са имали прекрасен живот по времето на социализма. Е бъдете щастливи и вярвайте на когото си искате!

    • Живко, статистиката показва, че към днешна дата българина живее с 9 години по-малко в сравнение с периода преди 89-та година. А това, че родителите ти са починали на 59 и 63 години – да знаеш, че е генетично. Вероятно и ти няма да живееш повече. Всъщност ти сигурно ще живееш и по-малко от тях като прибавим и отвратителните условия за живот, които ни наложи любимия ти капитализъм.

    • Живко, ако твоите родители са „рожби на социализма“ ти няма как да си роден през 1951 г. Родителите ти са родени в царщината или ти си лъжец – от ония дебилите дето цяла България ви презира.

  9. истина е, помня и аз макар да бях малка хладилника на баба и дядо беше винаги пален понякога трудно го затварях много би ми се искало и нашите деца да умират от „такъв“ глад,а сега наистина има такива само неразбирам защо всички само изкривяват истината имаше недостатъци по онова време,но всяка седмица семейно ходихме на рестолант,а след това на сладкарница пубаво беше сега за съжаление с моите деца неможем да си го позволим веднъж месецно ,а още по жалко е че изчезва ме като нация как за накарам моите зеца за останат тук…как

  10. Донякъде е вярно. Родена съм през 1955 и също помня. Помня, че някъде около 1963-64 год. купувахме хляб, брашно, боб, олио, захар и др. основни хранителни продукти с карнетки, на които беше записано името на баща ми и броя на членовете на семейството. Не умирахме от глад, но се ограничавахме. А преди тази криза наистина имаше всичко. Голямото нямане започна някъде около 1972 година. Дори сапун не се намираше в провинцията. Ако пуснеха обикнвен салам, опашката ставаше грандиозна…Точно по това време започна преобразуването на ТКЗС в АПК, което съсипа селското стопанство. Но това е – така наречените комунисти в България са майстори на съсипването. Доказателство е сегашното състояние на България, която пак се управлява от тях.

    • Стоянка, ако под „комунисти“ разбираш иван костов, бойко борисов и останалите десни мекерета, назначени от сащ с цел да съсипят социалистическата ни икономика и да превърнат българия от просперираща добре развита държава в бедняшка западна колония – то напълно ме съгласяваш със себе си.

    • Г-Жо Манолова,аз също съм родена през 1955г,но вие манипулирате историята.Карнетки нямаше,купони за храна и сапун имаше когато дойде демокрацията .В годините след 1989г магазините бяха празни ,хляб се даваше с купони по броя на членовете на семейството .Тогава започна преватизацията и много хора останаха без работа ,а да не говорим че не се даваха по няколко месеца заплатите на хората,то и днес не се дават редовно както и тогава.Имаше стачки,биеха стачкуващите,народа бе гладен.Имам 3 деца и много пъти съм си лягала гладна за да се нахранят те.Горда съм че успяхме в онези тежки времена след 1989г.да ги отгледаме и изучим въпреки че планът да ни унищожат като народ и нация работи успешно и днес.Не се мъчете да променяте историята.Не съм била комунист тогава ,но несъм и на ясла при Сорос сега.

  11. Да така е, ние имахме един прекрасен живот по времето на социализма или комунизма/както искате така го наречете./Бих казала, че ние бяхме късметлии,че сме сме били родени по това време и имахме възможноста да се наслаждаваме на нормалния си начин на живот. Както и сега имаме възможноста, от толкова много страдащи хора в България да разграничим единия строй от другия. За съжаление, днес децата ни нямат възможноста да изживеят това време, през което нямаше недохранени или оставени без внимание от страна на правителството.Но да се надяваме, че в бъдеще ще имаме по-разумни политици които да работят за България, а не срещу народа който вече няма сили да носи тази тежест на раменете си!

  12. Да така е, ние имахме един прекрасен живот по времето на социализма или комунизма/както искате така го наречете./Бих казала, че ние бяхме късметлии,че сме били родени по това време и имахме възможноста да се наслаждаваме на нормалния си начин на живот. Както и сега имаме възможноста, от толкова много страдащи хора в България да разграничим единия строй от другия. За съжаление, днес децата ни нямат възможноста да изживеят това време, през което нямаше недохранени или оставени без внимание от страна на правителството.Но да се надяваме, че в бъдеще ще имаме по-разумни политици които да работят за България, а не срещу народа който вече няма сили да носи тази тежест на раменете си!

  13. И аз искам да споделя заради младите спомените си от времето на „лошия“ социализъм. Всичко казано от автора на статията е самата истинна! Наистина по магазините тогава нямаше това многообразие от стоки,но сега имаме многообразие от ментета. Дори и тези, коитосе продават с етикет „био“ не са такива. Просто всички хранителни стоки си бяха естествени и много вкусни. Хляба бе само три вида: типов-15 ст., „Добруджа“-26 ст. и „Стара загора“-36 ст. Имаше един период, когато за закупуване на хляб имаше купони, защото нямаше достатъчно производство а хората го купуваха и хранеха с него животни защото бе ефтин.Но и тогава гладни е нямало. За всички стигаше. Образованието и здравеопазването бяха наистина безплатни и на много високо ниво. На по-горе плюещия по социализма соросоид искам да кажа, че безплатното образование е най-добрия начин да се използва целия интелектуален потенциал на народа в интерес на всички ни. Най-богатите не винаги са най-умни и най-трудолюбиви, а най-често са най-безкрупулни, най-алчни и най-неморални, готови да прегазят всяка законова или морална норма в интерес на собственото си обогатяване!България при социализма имаше мощна енергетика! Ние бяхме единствената страна на Балканите с атомна електроцентрала с 6 ядрени енергоблока и произвеждахме ток, който продавахме и на всичките си съседи. Токът бе изключително ефтин и се използваше масово за отопление. Да сравняваме ли днешното време на „пазарна икономика“ с цените на тока от фотоволтаици, чиято цена само преди няколко години бе 18 пъти по скъп от този на АЕЦ Козлодуй и как карат българския народ и промишленост да издържа шепа тарикати собственици на такива фотоволтаици и други ВЕИ. И това днешните упрваници на България наричат „пазарна икономика“. Естествено това нашите нови „братя“ не можеха да изтърпят и чрез навъдилите се многобройни еничари затвориха 4 от блоковете на АЕЦ Козлодуй! На колониални държави не е позволено да ползват върхови технологии за производство на енергия! Затова не разрешиха и построяването на АЕЦ Беляне! Та как ще си продават скъпия ток от ВЕЙ? Не позволиха и преминаването на газопровода „Южен поток“ през България, което щеше да ни осигури не само ефтин газ, приходи от транзита, работни места, но и стратегическо положение при което щеше да ни охраняват армиите на Русия и Западна Европа. В която и сфера дана живота при социализма да погледнем ще открием основната разлика от сега, а това е че целта на тогавашната система бе добруването на българския народ, а не както сега на шепа слуги и местни маши на чуждите колонизатори!

  14. Момиче, не те познавам но и аз съм от Пловдив. Не знаеш колко си истинска! Много може да се каже, но няма кой да го разбере!

    • И все пак трябва да се посочва реалността при социализма , която може би не е идеална, но няма нищо общо с настоящата действителност . Толкова ли лесно се приспособявате към днешния “ богат “ живот!?!

  15. А относно хладилника Другарко. Първите изобретения датират от 1750 година ма то от Искъро по глибоко нема и от Зило по-добре да замразява няма

    • До Анонимен: Тъпанар, става въпрос за специалния фризер за съхранение на фрукти, който действително е изобретен през 1983-та година от някой си французин, а не за обикновената хладилна технология. И да- до 83-та година и в Западна Европа не е имало банани през лятото точно защото не е имало условия и технология за тяхното съхраняване. Ограмоти се тъп соросоиден троле, преди да репликираш по-образованите и начетени от теб люде.

  16. Az sashto si spomniam tova vreme s nostalgia. Statiata otraziava istinata za tozi period. Podrastvashtite se vazpitavaxa da viarvat, mogat, zennostanata sistema beshe osnovata za izgrajdane na xora s moral. Imashe vsichko, vapreki che za niakoi imashe poveche. No az nikoga ne biax vijdala beli xora da roviat v kofite za bokluk, a samo ot vreme na vreme niakoia murgavelka.
    Imashe sigurnost za dezata ni, za nas i roditelite ni.
    Dnes sled kato vsichko e unishtojeno, a bulgarskite politizi sluguvat na USA i Evropeiskiat Sauz, BG e po-zle i ot strana vodila voina. Nai-oblagodetelsvena e MERKEL i Germania, kato ne moje da se prenebregne fakta, che promivaneto na mozazite, promenianeto na bulgarskata istoria i ugodnichestvoto pred maznite i lajlivi politizi shte varnat BG mnogo nazad.
    Iskam si vremeto obratno, iskam si svobodata i xliabat, iskam moralnostta da prebade, i zaedno da pobedim tozi otvratitelen neoliberalizam. Stiga sme bili robi. Nie sme edin gord narod i badestheto shte go dokaje.

  17. Да това е истина – но важи до към 80 година. До като пораснаха децата на „активните борци“ и започнаха да искат да живеят, като западняците. Тогава описаният рай – свърши. И докато те се къпеха в лукс – за Народа нямаше. И какво безплатно образование. Че с диплома 5,83 и бал 23,85 не ме приеха – там където исках , защото бройката била запълнена с тройкаджиите на същите тези „активни борци“. И сега – берем плодовете на онова време. Същите тези „тройкаджии“ – сега са вече ръководители… За това нямаме здравеопазване, съдилища, образование и т.н. За това и децата ни бягат. Но не бягат към бившите соц.държави – а към „прогнилите“ от капитализъм… На вън по чужбината – няма гастарбайтери от капиталистическите държави – а само от бившите соц и от третия свят. Това е истината другарко…..

    • Прав си за това, че малко преди рухването на комунизма се появиха предателите най-големият между тях господин Горбачов. Те подариха „свободата и демокрацията“ на тълпата, която скачаше от радост по площадите. Аз наблюдавах тези събития от далеко и в едно писмо до брат си му описах точно какво ще се случи след падането на комунизма. Това което му писах се сбъдна абсолютно точно. Аз, подлъган от западната пропаганда избягах от България през 1969 г. Пристигнах в най-богатата страна на света. Тогава за пръв път видях бездомни. Просто не вярвах на очите си. И когато ставаха промените в България малко преди 1989 година, аз знаех какво я чака. Ако в Америка тук там се срещаше по някой и друг бездомен, то в България положението ще е много по-трагично. И така и стана.

  18. За цитрусовите плодове – не само , че ги нямаше лятото – ами и през зимата , за да купиш кило – се чакаше с часове на показния магазин… А пък за селата да не говорим.

    • Аре стига с тия скапани банани и цитруси бе! Аз банани не обичам, портокали- също. Обичам дини. Аре сега ми обяснете къде да отида да скачам и да протестирам, и да се фърлям, че няма дини през зимата! И ей за туй ще бутам тая прозападна, гербаджийска малоумна власт.

    • Какво сте се вторачили в бананите и портокалите, те ли са най насъщното за един живот. Днес болшинството от народа е безнадеждно ощетен,обезверен за съществуването си. Може би не социализъм и комунизъм , а по справедлив и сигурен живот, но това го няма. Чакай сития да съчувства на гладуващия.

  19. И темата за бананите е важна, но дайте да обсъдим и въпроса как по комунизма имаше цели 3 месеца зима. В Русия – още по-страшно. Съветските другари в Сибир комунистите ги измъчвали с по 6 зимни месеца. А през туй време у Флорида- вечно лято. Как да не го мразиш тоя пусти комунизъм.

  20. За всеобщо съжаление, социализмуса нема да се върне! Горбача му еба мамата! Сповняйте си и плачете…

  21. МАЙМУНИ РЕВНАХТЕ ЗА ПУСТИТЕ БАНАНИ А СЕГА И ЗА БЪЛГАРСКИ ЯБЪЛКИ ЩЕ ПЛАЧИТЕ

  22. В ТОЗИ МОМЕНТ В БЪЛГАРИЯ УМИРАТ ОТ ГЛАД И НИЩЕТА ВСЕКИ ДЕН ПОВЕЧЕ ОТ 200 ЧОВЕКА НА ДЕН А ОСТАНАЛИТЕ СЕ ЧУДЯТ НА КЪДЕ ДА БЯГАТ ЗА ДА НЕ УМРАТ ОТ ГЛАД

  23. Имаше и пасти, които на мен ми бяха любими – „какао пита “ и струваха 13 стотинки. А помните ли „ръчният хляб, как ухаеше и беше, най- скъп – 54 стотинки . любим десерт ми беше и т.н. „плезир“ После изчезна, за да се появи след 1989 г.,но не беше същият и не 21 ст. а много-скъп и без вкус. Мога да ви давам много примери Месото на ченгели и не пишеше на говеждото- телешко.

  24. Да за съжаление затова младото поколение говори за комунизъм които никога не е имало в България а за социализма си беше така както го описва и шоколади АЕРО, Крава които бяха любими на децата, да не съм яла всеки ден но бях много щастлива като ми купеха това значеше че съм заслужила а не като сега за щяло и нещяло на, те затова не се радват на нищо а на силиконови изделия в тялото, нека ни мислят за каквото си искат, а и за пътуването в чужбина и тогава и сега които има възможности пътува.Много може да се напише но както пишат и в по горните коментари кой ли ще ги прочете и чуе, коментара ще е -„тия соц бабичка пак пишат глупости много са изтрещели“

  25. Anonimen prestani da pishesh absoliutni laji.Opashki za hliab ne e imalo .Opashkite biaha kogato chakahme da izkarat topal hliab.Imashe i sirene i marmalada e bil s mishi izprajnenia samo v obarkania ti mozak,ako imash takav de.Otkoe selo si ta znaesh samo edna sladkarnica v sofia.Kolko ti plashtat da pishesh laji.Sigurno s tezi pari vodish jalkia si i lajliv jivot.

  26. Много верна статия:) Браво! И ние със съпруга сме живели по това време и можем да правим сравнение между това, което имахме тогава, не само като храна, но Здравеопазване, зъболечение, социални грижи, инфраструктура, транспорт и останалите сфери. Сега България е жалко бледо копие на това, което бяхме, даже интер френдове ни го казват, каогато им разказваме какво сме били и какво е сега. Не само това, но тъй като живеем вече почти 28 год извън България и познаваме ситуацията в доста страни и сега и преди, можем да кажем, че сме живели много по-добре от хората от това време в сев америка и зап европа. Нашата снаха е работила на 11 г възраст, защото е била от бедно семейство и тя е трябвало да бере лятото ягоди с други деца и това е било разрешено от канадското правителство по това време:) В зап, евр и сев америка никога не са имали програмата за всестранно развитие на човека, каквато ние имахме. Лично аз съм била образована и възпитана по такава програма и съм много благодарна на тогавашната система и държава, а тя беше развитие в три насоки – физическо, спортувахме, имахме часове по плуване в близкия басейн на Славия, културно развитие, участване в кръжоци, драм, танцов състав, посещение на театри, кина, опера и разбира се получаване на професия:) Когато обяснявам това на интер френдовете те ме гледат с неприкрита завист. Успокояват се даже се усмихват, когато им кажа, че такова нещо вече няма в България..Поздрави:)

  27. Аз съм родена през 1946год.Като малка си спомням,че нямаше производство в България и нямаше платове.Майка ми тъчеше и така ни обличаше.Докато тръгнах на детска градина ми облякоха рокличка,на която много се радвах.Тогава имаше беднотия,която се дължеше на войните,но за един двегодишен план и следващи две петилетки България имаше ГОЛЯМ НАПРЕДЪК В РАЗВИТИЕТО НА НАРОДНОТО СТОПАНСТВО.Проведе се окрупняване,образуване на ТКЗС,построиха се фабрики и заводи.Разви се мощна промишленост и селско стопанство.Колективизацията в селското стопанство стана през 1956год.Сравнете темпа на развитие в България-от1944год до 1956год.т.е. за 12год.колко е напреднала държавата ни.Образование и здравеопазване бяха не само безплатни,но и държавата ни подпомагаше,като ни отпускаше и стипендии,с които успявахме да си плащаме квартира и стола ,на който се хранехме.В следващите години се въведе безплатен стол за всички ученици.Обучението беше на високо ниво.Като студенти не плащахме никакви такси и пак ни отпускаха стипендии.Нека сега младите да преценят кога е по-добре-сега или при соца.Дължа да кажа,че не
    съм била член на БКП.

    • Образованието беше на ниво.Четяхме много и знаехме много.А сега не знаят , че земята е кръгла и коя е най-дългата река в света.Дори журналисти пишат с правописни грешки.

  28. След такива коментари не се учудвам че Бойко Борисов е премиер. Прост народ-слаба държава (а държава въобще няма)
    С радост бих ви върнал в Комунизма, за да се самоубиете от „хубав“ живот.

    • Хей, „Комунист“, аз пък след твоя коментар не се учудвам, че Бойко Борисов е премиер. Защото Бочето взе властта и продължава да се крепи в нея именно благодарение на продажни и платени отрепки като теб. Правилно отбелязваш в коментара си, че няма държава. Но няма държава именно заради мекерето на глобалната олигархия Бойко Борисов, който е поел ангажимент пред западните си господари да деконструира държавата България, за да я превърне в територия, подвластна и управлявана нот глобалните западни корпорации. Но това има толкова общо с комунизма, колкото ти – с грамотността, неуважаеми илитерате. Вземи се ограмоти, кретен такъв, и тогава пиши „дълбокомислените“ си изводи и заклинания по форумите.

  29. За всички,плачещи за старите времена.Представете си отваряне на границите,през 70-те или 80-те и то само за месец-два.Кой щеше да остане в БГ ли?Пак вие,мързеливците с привилегии и връзки,които си мислехте,че ще станете милионери откак дойде “демокрацията“,но пак ви излъгаха,нали?Тези,на които плащахте партиен,членски внос и ви даваха някакви привилегии,ви отмъкнаха мангизите и станаха милиардери,а вие пак сте въшльовци.Който имаше акъл в главата и увереност в собствените си възможности,пак се чупи и шивее добре,докато вие,плакалници,гниете в панелките и се биете като скотове за паркоместа и гледате Славчо-тъпака всяка вечер,наливайки се с пърцуца.Всеки си заслужава настоящето.

    • Камен Желязков – ти си соросоиден платен трол и много яко ти личи. Пълен нещастник. Прочети коментарите по-горе и ще ти стане ясно колко е неадекватен платения ти пост-коментар. Чак им се чудя на „Америка за България“- защо продължава да плаща пари на такива малограмотни клиширани идиоти като теб за подобна непродуктивна пропагандна дейност. Но това си е работа на чичко Сорос. Ти обаче си супер жалък.

  30. Аз съм родена 1963г. и бях много болна! Благодарение на здравеопазването по социализма, днес сън пълноценен човек, без да се е налагало родителите ми да търсят и молят за помощ и средства. Заболяването ми е претенциозна анемия/ вид левкемия на кръвта/.

  31. ония слепените се казваха„бизети„.имаше и пасти „черешка„.бизетите бяха по 14 стотинки,а пастата черешка и витоша по 17 стотинки.имаше балкантоник,сайдер,портокалка,алтай и много други…всичко е самата истина..никога няма да се върнат тия времена…

  32. Петре, ти при соца, или още не си бил роден, или си бил пеленаче.
    “ 1.Tri falita na Bulgaria – 1960 , 1973 i 1989.“
    От 1960 до 1963 работих в рудниците около Мадан. Заплатата ми беше 180 лв. на месец. Автобусният билет беше 2 стотинки, а квартирата ми 5 лв. Даваха ни два пъти храна безплатно. Ти това ли наричаш фалит.
    “ 4.Stoki i uslugi – vsichki poniat deficita na stoki po magazinite ; pomnia periodite na deficit na plodove ( puskaha portokali dva pati godichno ) ; imache deficit na zahar ( lichno sam se redil na opachka kato dete za neia ) ; deficit dori na toaletna hartia “
    Петре опашки имаше, защото хората имаха пари в излишък и изкупуваха всичко за нула време. Сега богаташите които ограбиха страната са препълнили магазините със стока, но хората няма с какво да я купуват та по тази причина не се редят на опашки, а магазините стоят препълнени със стока.
    “ 5.Rejim na toka i vodata “
    Сега няма нужда от такива режими. Много закъсали хора са без ток в къщи а пък вода пият само когато са прежаднели. Естествено хората след толкова желаните промени, не могат да си позволят да вземат душ всеки ден или да се перат всяка седмица. Така че няма нужда от такива режими. Хората сами си ги налагат. Да не говорим за клошарите които са новост за България.

  33. Дълго време ще има да плачем за тези времена- „лошите,червените“, и ще гледаме днес витрините като музей на чревоугодниците…

  34. Научихме младите да критикуват,но не успяхме да ги научим да бъдат реалисти.

    Вярно е,че не знаят и няма как да помнят, но вината е наша,че не се поучиха от личния ни пример.

    Купешки думи,купешки „сладки“,но живота и младостта ни не сме си ги купували на заем..

    Добре е,че има живи хора,които да помнят „лошото ни детство“,за да го сравняват със тоталния ни недоимък днес…

  35. Някой от по-горе изказващите се спомена за „децата на активните борци“- ДАБ. И аз съм един от тях.роден 1934 г. Татко 1896-1942, и мама 1903-1982гг. и двамата са участници в Септемврийското възстание 1923 г. Татко е разстрелян на 26 юли 1942 г. заедно с Вапцаров и много други антифашисти. Единствената ми аванта от това че съм ДАБ, че бях изпратен в СССР-Москва да следвам строително инженерство. Е, аванта – силно казано – явих се на конкурсен изпит и го издържах с отличие. Може да се каже че съм един от тези, които с много труд и интусиазъм са изградили тогавашната социалистическа България. Работих като бригадир в Димитровград 1950 г. в построяването на АТЗ и Маришките централи. Тези централи сега не знам защо се наричат американски. Е, взели са ги на концесия, сложили са им филтри, и сега продават най-скъпия ток в България. Печалбата, разбира се, си я изнасят, вместо тя да остава тук за възпроизводство. Та тези централи не са никакви американски – те са построени ат нас българските бригадири! Вече като строителен инженер участвах в строежа на Баташкия водосилов път, ж.п. линия София-Мездра, наколко цеха в МК Кремиковци. Строил съм мостове в Сибир – р. Енисей и пътища в Африка – Танзания.
    Тогава, при социалистическа България всички предпрятия: заводи, фабрики, тронспорт, магазини, дори и кръчми и бръснарници бяха държавни и печалбота от тях влизаше в държавния бюджет и се разпределяше за възпроизводство, безплатно образование и здравеопазване, социални дейности, наборна армия и много други. Циганите задължително минаваха през казарма, където ги ограмотяваха и те придобиваха професия и не крадяха.
    Разходете се сега из вилните места около София, Черноморието или планинските курорти, не вили, а цели дворци и палати ще видите там, разкошни лимузини, охрана и т.н. Това са владения на новобогаташите, реститути, фабриканти и други кожодери. За тях да почиват в Албена, Златни пясъци или Банско минава за лош вкус – дай им Малдивите, Канарите, Флорида или Давос. От къде имат те всичко това? От безмилостната експлоатация на нашия труд, дами и господа.
    Критикарите на соцелистическата България станаха банални с бананите и мандарините. Е, сега като ги има в изобилие повече ли ги консумироте?
    Някои се оплакват че в продуктите имало палмово масло. В България палми не растят. Значи маслото се внася от някъде. А кой издава разрешителни за внос на палмово масло? Държавните чиновници. Не безвъзмездно, разбира се. Чиновниците заделят част от печалбата си за онези, горе.
    В кварталия „Фантастико“ видях да се продават домати с произход Полша. Мама миа, до къде стигнахме! Социалистическата България, която заливаше с домати Европа и необятния Съветски Съюз, сега внася домати от Полша. Това е равносилно ескимосите от Гренландия да продават пясък на бедуините от Сахара пясък или обратното бедуините на ескимосите лед.

  36. Аз също съм 1960 г набор..ми да ви кажа Тошето беше тръгнал увероно по пътя на Държавния Капитализъм..но на оня капут Горбачов..вее му беше платено за великата му „“перестройка““..простичко е..управляващата класа беше понатрупала доста мръсни парици..и трябваше да се сменя общественно икономическия строй..

  37. Да, ама нямаше банани и мандарини – това е основният аргумент на критиците. Сега като ги има в изобилие повече ли ги ядеш? 1300 години без банани и мандарини България се е развивала като нация, народ, територия, държава….

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *