Знаете ли къде е гробът на хан Аспарух?

0

Български казак откри къде е погребан основателят на България с помощта на 100-годишна карта

Хан Аспарух
Хан Аспарух

Гробът на хан Аспарух се намира в Запорожие, разказа Иван Петрович от Дружеството за българска култура в украинския град. Лично той е имал щастието да посети гробницата, след като разчита успешно карта от 1930 година, съставена от археолога Владимир Гривинченко, който се смята и за първооткривател на последният дом на великият български владетел.

Древният храм на Тангра е с големина от около 70 х 50 метра и е изграден в Запорожие, което в онези години е било съвсем малко селище. Не дълго след това се превръща в един от големите индустриални центрове на Украйна. Гривинченко умира съвсем млад и поради това няма възможност да защити своята теза.Хан Аспарух

В записките и докладите си обаче записва, че в гробницата на хан Аспарух са открити оръжия и конска сбруя от злато, които имат характерният за българските ханове знак. Също така е намерен и лъв от чисто злато, какъвто има и хан Кубрат. Сред археологическите ценности има още много предмети от злато, сребро и метал. Сред тях е орел от чисто сребро, върху чиито гърди има надпис на старобългарски Исперих.

В днешно време, гробът на хан Аспарух се намира на територията на завод. Със специалното разрешение на собствениците, на мястото е поставена мемориална плоча, върху която е написано, че Владимир Гривинченко е открил гробница на знатен представител от рода Дуло.

http://www.youtube.com/watch?v=EzU94OwRx98

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *