Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Животът на Фидел Кастро – биография – 2 част

Фидел Кастро не се обижда и участва в кандидат-президентската кампания на лидера си Чибас. Така той става свидетел на шокираща случка: По време на радиопредаване неговият кандидат-президент и приятел се прострелва в корема, обиден на чест. Постъпката му, която много хора с по-спокойна кръв не могат да си обяснят, струва живота му и идва шанс на Фидел да се бори за мястото му.

 Политическите му планове са прекършени почти веднага, понеже на 10 март 1952 г. Фулхенсенио Батиста извършва преврат, парламентът е разпуснат, а конституцията е суспендирана. Още на 24 март адвокат Кастро се явява пред специалния съд за особено важни дела и иска забрана на диктатурата и арест за Батиста. С този си ход той се превръща от млад политикан с безкрайни амбиции в разпознаваем обществен лидер, на когото предстои да сепревърне в най-популярния революционер в Латинска Америка. Магистратите не се трогват особено и отказват да разгледат иска. Така пред адвоката има само един път – той захвърля практиката си и създава нелегална група, в която

Фулхенсио Батиста

участва и брат му Раул. Тя се стреми да организира преврат срещу Батиста и активно се снабдява с оръжие. За тази цел на 26 юли, 1953 г. въстаниците организират нападение срещу казармата „Монкада”. Резултатът е катастрофален, като над 60 от 135-те души, участвали в атаката, са убити. Кастро и Раул успяват да избягат в планината Сиера Маестра, но малко по-късно и те са заловени.

Фидел е тикнат в единична килия без книги и излива цялата си душа в писма до любимите жени. Едната е съпругата му, а другата – любовницата. От управата на затвора нарочно разменят писмата и жена му, получавайки писмо, адресирано до другата жена, иска развод. За условията в затвора Кастро пише: „Самотата ми е нарушена само когато в съседната погребална камера поставят тялото на някой от затворниците. Тяхната смърт винаги е тайна. Или уж са намерени обесени, или убити от други затворници. Но истината е, че те са измъчвани жестоко”.

Кастро е осъден да прекара 15 години зад решетките, но не се предава. През 1954 г. диктаторът Батиста посещава затвора и кастро организира шумен протест, заради който пак е тикнат в карцера. През 55-та година е помилван от обща амнистия. Заминава за Мексико, където се запознава с Ернесто Че Гевара, с когото създават нова стратегия за свалянето на диктаторския режим.

На 2 декември, 1956 г. Фидел Кастро се завръща в Куба, придружаван от 81 бунтовници. Силите на Батиста обаче залавят или убиват повечето от тях. Кастро, брат му Раул и Че Гевара успяват да избягат в планината Сиера Маестра. През следващите 2 години те водят постоянна борба с Батиста и доори успяват да организират свое правителство.

Фидел и Че Гевара в Сиера Маестра

В планината Фидел среща и най-голямата си любов – Селия Санчес. Тя е пет години по-голяма от него, има силен характер, абсолютна алтруистка е и оказва огромно влияние върху формирането му като идеалист и спартанец в личния живот. Двамата никога не се обвързват официално. До смъртта си от рак през 1980 г. Селия остава само негова лична секретарка. Чак след като тя си отива Фидел Кастро оформя в брак отношенията си с Далия Сото дел Вайе. Дотогава връзката им, започнала още през 1960 г., е била тайна, поне за публиката. Кастро има петима синове от Далия, като всички живеят в Куба – Алекс, Алексис, Антонио,Александър, Анжел. На всички тях имената им започват с „А”. Страстта към имена с буква „А” е риверанс към военачалника Александър Велики, на когото Кастро се възхищава.

В началото на 1958 г. Фидел и неговите сили правят няколко успешни воеднни кампании и успяват да превземат ключови райони. Постепенно Батиста губи популярност, а от правителствените войски бягат много дезертьори. Режимът му рухва и от януари, 1959 г. диктаторът бяга в Доминиканската република. На 32 години Фидел Кастро осъществява успешно класическа партизанска кампания за вземането на контрола върху Куба.

ВИЖ ТУК ЧАСТ 3 ОТ БИОГРАФИЯТА НА ФИДЕЛ КАСТРО:

ВИЖ ТУК ЧАСТ 1 ОТ БИОГРАФИЯТА НА ФИДЕЛ КАСТРО:

Фидел Кастро дава интервю за американска телевизия като новият кубински лидер. ВИЖ ВИДЕОТО:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *