Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Животът на Фидел Кастро – биография – 1 част

„Ако искате, можете да ми дадете 10 долара”. Това пише тийнейджърът Фидел Кастро през 1940 г. до тогавашния американски президент Франклин Рузвелт. Прочитайки по детски наивното послание, няма как да не забележите, че в него липсва думичката „моля”. Кастро явно никога не се е молил в живота си. Той направо иска и каквото иска, го постига.

Сега иска само да живее и затова отпразнува 85-тия си рожден ден на 13 август като обикновен пенсионер. През април, 2011 г. той напусна и последния си официален пост – председател на кубинската комунистическа партия и сега може да обръща още по-голямо внимание на здравето си.

За Куба се грижи братът на Фидел – Раул Кастро, който до 1996 г. бе в сянката му, но вече дава заявка да модернизира страната. Раул Кастро е един от най-близките хора до него още от детството, макар че Фидел Кастро има няколко братя и сестри.

Фамилията е многолюдна, точно както подобава на плантатор на захарна тръстика, какъвто е баща му. Той е испански

Родителите на Фидел Кастро

преселник от най-бедната провинция Галисия. Идва за първи път в Куба като войник по време на испанско-американската война през 1898 г. Веднага разбира необикновения потенциал на страната. Въпреки, че след края на конфликта е депортиран, понеже Испания губи, бърза да се върне 7 години по-късно. Заселва се в източната част на острова.

С неуморна работа над тръстиката, но и с умели инвестиции Анхел Кастро И Аргис се превръща в един от най-богатите земевладелци в провинция Ориенте. Жени се за Мария Луиза, от която има две деца, но после се влюбва в прислужницата Лина Рус Гонсалес. Когато на всички става ясно, че слугинята е бременна, Мария Луиза си събира багажа. Богаташът Анхел обаче не бърза да се жени.

Лина Рус ражда Анхелина, Рамон и Фидел и едва след това, през 1941 г., се сдобива с брачна халка.Две години по-късно Фидел получава името на баща си.

Братът Раул, както и сестрите Хуанита, Енма и Агустина се появяват вече след брака на Лина Рус и Анхел Кастро. На закачките, че се е родил преди родителите му да сключат официален брак Фидел отвръща с учене.

Въпреки, че родителите му са неграмотни, те правят всичко възможно за да дадат добро образование на своите деца. Самият Фидел има блестящ ум и феноменална памет, които първо шлифова в католическо училище, а после и в йезуитски колеж. По това време някъде изпраща и писмото до Рузвелт за парите, понеже никога не бил виждал 10-доларова банкнота. „Много ми се иска да притежавам такава”, твърди бъдещият кубински лидер. Той оставя и обратен адрес за връзка: Colegio de Dolores в Сантяго, Куба, където учи по това време. През 1940 г. в Белия дом вече имало отдел за работа с президентската

Фидел в студентските си години

кореспонденция, откъдето пратили отговор на кубинчето, но без банкнота. В същото писмо обаче Фидел предлага нещо далеч по-скандално, а именно железните мини на провинция Ориенте на американския президент. Доста конфузна ситуация, като се има предвид, че след години Фидел Кастро ще громи наляво и надясно експанзионистичната политика на САЩ и ще гледа на US компаниите като на най-големия си враг. Добре че администрацията на Белия дом оповести публично посланието чак през 2004 година.

Често ученикът Фидел се забърква в скандали с другите колежани и дори ходи с пистолет. Неговият наставник Отец Лоренцо го описва като целеустремен и обичащ славата. веднъж заради нея се хваща на бас, че ще се удари в стена докато кара колело с все сила, и го прави, като после доволно прибира парите от облога.

След като приключва с кореспонденцията с Рузвелт и със средното си образование, през 1945 г. Кастро постъпва в правния факултет на университета в Хавана. Още от първия си ден там е направо обсебен от политиката подобно на повечето си състуденти. Те гледат на престоя в учебното заведение като на начало на обществената си кариера и не се спират пред нищо за да напреднат по-бързо. По онова време в университета съществували дори истински банди, които със сила налагали своите възгледи, пише биограф на Кастро. Фидел обаче не се плаши лесно и се записва в лявата Партия на кубинския народ (ортодоксална), основана малко преди това от Едуардо Чибас.

Още на 13 години Фидел кастро е участвал във въстанието на селяни от захарната плантация на баща си, така че изборът му не е изненадващ.

Като студент Фидел живее скромно в разхвърляна стая, където обаче в идеален ред са подредени книгите на революционера Хосе Марти, Мусолини, Сталин, Ленин, Троцки. Все още не симпатизира на комунистите, макар че са го чували да казва: „Веднага се записвам в компартията, ако ме назначат за Сталин”.

Чибас се записва за президент, като обвинява президента Рамон Сан Мартин в корупция. Обявява се за премаххване на стария политически елит и установяване на икономическа независимост от САЩ.

Макар че Чибас губи изборите, Кастро остава един от неговите активни поддръжници. През 1947 г. Кастро става

Фидел заедно с първата си съпруга Мирта Диас и сина им Фиделито

изключително чувствителен на тема социална справедливост. Пътува до Доминиканската република с експедиция, която има за цел да свали диктатора Рафаел Трухильо. Инициативата се проваля още преди началото си, но това не успява да сломи страстта на Фидел за реформа.

През 1948 г. Фидел Кастро участва в студентска конференция в колумбийската столица Богота, където получава бойното си кръщене при масовите безредици заради убийството на либерален кандидат за президент, с когото кубинецът трябва да се срещне минути след показното покушение. При вълненията загиват 5 хил. души, а много от кварталите на града са разрушени.

След завръщането си в Куба, Фидел се жени за Мирта Диас Баларт, студентка, от богато семейство, която го дарява с първия му син Фиделито.

Бракът помага на Кастро да завърже редица политически познанства и да се издигне в обществото. През 1950 г. завършва университета и започва адвокатската си практика, като помага безплатно на бедните. Две години по-късно неговите партийни другари отказват да издигнат кандидатурата му за депутат, понеже бил твърде краен.

ВИЖ ТУК ЧАСТ 2 ОТ БИОГРАФИЯТА НА ФИДЕЛ КАСТРО:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *