Житото свърши – шоково поскъпване на хляба

0

p6enicaЖитото от реколта 2010 е изнесено и продадено зад граница. След по- малко от три месеца цената на хляба ще скочи двойно, защото на производителите ще им се наложи да внасят пшеницата отвън. Поскъпването на хлебнаата пшеница ще повлече след себе си и увеличение на цените на млечните и месните продукти, сигнализират от бранша на мелничарите и хлебопроизводителите.

Милиони тонове жито са били изнесени през миналата година, като само от хлябпристанище Варна 1,214 млн. тона са тръгнали за чужбина. Според изчисленията на земеделското ведомство, 490 000 тона е максимумът предвиден за износ, за да се гарантира стабилността на пазара в страната.

След три месеца ще внасяме пшеница
След три месеца ще внасяме пшеница

3,67 млн.тона е събраната реколта пшеница за миналата година. Търговците на зърно изкупуваха житото за 210 лева за тон, а са препродавали на 400 лева. Пшеницата безконтролно е била изнасяна и

Цената на хляба драстично ще поскъпне
Цената на хляба драстично ще поскъпне

продавана зад граница. Резултатът е позакърпени дупки в хазната за миналата година, а през настоящата – скок в цената на хляба.

Преди дни от Съюза на хлебопроизводителите предупредиха, че след два месеца ще има драстично увеличение на стойността на насъщния. Земеделският министър Мирослав Найденов успокои народа, че няма да има шок в цената на хляба. Оказва се обаче, че увеличението е неизбежно. Защото само след три месеца ще се изчерпат запасите от зърно и ще се наложи внос от чужбина на много по- високи цени от тези, на които сме го продали.

Очаква се килограм хляб да струва между 1,20 – 1,40 лева след два месеца. ВИЖ ВИДЕОТО:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *