Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Здравна чиновничка прибрала 60 бона премия от болница

Нови бонуси в МнЗ

Чиновничка от здравното министерство прибрала точно 59 870 лева премия от специализираната болница за лечение на хематологични заболявания в София. Какво е извършила срещу тази крупна сума обаче не се знае, а отчетите й не съдържат конкретен резултат от нейната работа.

Това стана ясно след ревизия в болницата, извършена от инспектората към Министерство на здравеопазването. Проверката е назначена на 12 януари тази година от вече бившия министър д-р Стефан Константинов. По време на одита са установени цял куп груби нарушения на закона, чрез които са създадени предпоставки за неправомерно изразходване на средства за различни обществени поръчки.

Експертът от отдел „Човешки ресурси” към МнЗ Снежана Динева е получила 59 870 лева премии от седем граждански договора с болницата. Одиторите са категорични, че въобще не е ясно за каква дейност е получавала крупните суми. Срещу наградите, чиновничката се задължавала да дава информация по „… конкретни казуси …. свързани с недопускането на дискриминация”.

Стефан Константинов

Най – страшното е, че за периода от 2009 до 2011 година, всички сключени от болницата 158 граждански договора са подписани, без да е посочено правното им основание, пише още в доклада на инспекторите. Това обаче е едва първото от нарушенията, които са открити в здравното заведение и оттам нататък работата става все по – мътна и кървава.

Установено е, че при изпълнение на обществени поръчки са допуснати съществени пропуски, които оказват отрицателно влияние върху изразходване средствата на дружеството, а чрез това се е създавала предпоставка за незаконосъобразно провеждане на процедурите при избор на най-добрата оферта.

Извършвани са груби нарушения, като ръководството на клиниката е избирала изпълнители без задължителното провеждане на търг. Тоест, при възлагане на обществената поръчка не са събирани по минимум три оферти от конкуриращи се фирми, а по този начин не е възможно да се защити интереса на възложителя.

Най – интересното в цялата история обаче тепърва предстои. Защото болницата е харчила пари за ремонти на терени и помещения, които въобще не са нейна собственост. Сред тях са паркинг пред сградата на лечебното заведение, покрив, стара морга. През миналата година са закупени и два леки автомобила на стойност 93 275 лева, без за това въобще да е обявявана обществена поръчка.

Инспекторите са категорични, че вината за прекрачването на законовите изисквания е на изпълнителния директор доц. Ставри Тошков, който е трябвало да спазва принципите на доброто управление.

Виж видео:

http://www.youtube.com/watch?v=mNus4HX8kAI

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *