Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Завиха гробовете на Доктора и Емил Кюлев с найлони

Иван Тодоров - Доктора

Иван Тодоров – Доктора

Роднините на бизнесмените с бели яки, които бяха убити показно, опаковаха масово гробовете им с найлонови пликове на централните гробища в София. Паметниците на покойниците, за които се говореше, че имат съмнителен бизнес, са обвити изцяло в найлони. Това показа проверка на журналисти.

Опакованият гроб на Иван Тодоров - Доктора

Опакованият гроб на Иван Тодоров – Доктора

Сред „повитите“ паметници са тези на Иван Тодоров – Доктора и банкера Емил Кюлев. „Това се прави по поръчка на роднините, защото черният мрамор се поврежда и има опасност да рухнат, ако завали сняг. Това са скъпи плочи, които струват по 50 000 лв. минимум. Вижте например морената на Иво Карамански, която докараха от Витоша, как не е покрита с нищо, защото няма как да се повреди камъкът“, обясниха пред наш репортер служители на Централните софийски гробища. Те допълниха, че черният мрамор започвал да се разпада от снега и затова обезателно трябвало да бъде предпазен.

По ирония на съдбата Кюлев, Доктора, Георги Илиев, както и Иво Карамански, които се спрягаха за босове на ъндърграунда, отново са приятели и в отвъдното. Гробовете и на четиримата се намират в една и съща алея – до църквата в парка и до гробовете на творците. „Няма нищо случайно в това – разказват отчетата, които опяват покойниците. – На това място никога не е имало гробища преди 1944 г. Тук са погребани жертвите на Народния съд от 1945 г. След бомбардировките през Втората световна война на това свещено място е имало огромна яма от паднала бомба. Господ си знае работата. Повечето от тези хора в момента изкупуват греховете на Народния съд“, категорични са в храма, който се намира в гробищния парк. Оказва се, че босовете сами са избирали къде да бъдат погребани и са предчувствали смъртта си.

Емил Кюлев

Емил Кюлев

„Всичко беше поръчано предварително. Това са купени парцели от тези хора. Те очевидно са знаели, че няма да живеят много дълго и са имали информация за дефицита на парцелите още по онова време“, разказва отец Гелеменов, който също служи в църквата на Централните софийски гробища. По думите на отчето един от най-обгрижваните паметници е този на Иво Карамански, на който имаше положени рози от семейството и приятелите му. Освен розите, постоянно на гроба му имало и уиски с пура, които се крадели от ромите, тарашещи редовно парка.

Другите покойници, които имат постоянни посетители, са бившият банкер Емил Кюлев и висаджията Георги Илиев. На гроба на Кюлев почти всеки ден идва майка му, за да му остави цветя и вино.

Обвиха в найлони гроба на банкера Емил Кюлев

Обвиха в найлони гроба на банкера Емил Кюлев

Единствените хора, които посещават Илиев, са съпругата му и баскетболният треньор Тити Папазов. Другият поддържан гроб е този на наследника на Поли Паптев – Женята. Паметникът му, който прилича на Нерон, постоянно се посещава от роднините му, разказват уредниците от парка. Някой от приятелите на Женята е украсил празнично монумента, като му е закачил гирлянди с топки за елха.

Социалистическите велможи също поддържат гробовете на роднините си. Съпругата на Андрей Луканов почти всеки ден ходела на гроба на мъжа си. Семейната гробница на Тодор Живков пък е една от най-посещаваните. „Идват постоянно хора, за да поднасят цветя“, разказаха свещеници.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *