Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Затворникът – депутат Митхат Табаков топил жена си пред ДС

Честито! Имаме си първия депутат след Цветелин Кънчев, който лежи в затвора. Не е за вярване, но е истина. Кой е обаче той и какво е миналото му? Журналисти проучиха целия живот на скандалния д-р Митхат Табаков.

Митхат Табаков

Митхат Табаков

Бившият избраник от ДПС, който тази седмица започна да излежава присъда във Варненския затвор, д-р Митхат Табаков е работил дълги години за Държавна сигурност. В началото като студент по медицина във Варна той е секретен сътрудник Арабски. После става агент на Първо главно управление на ДС под псевдонима Леонид. Разпределен е под ръководството на офицер от отдела „Разработка на граждани от капиталистически страни на територията на НРБ“ . Продължава да доносничи като лекар в болницата в Дулово. За дейността като агент той получавал не лоши хонорари – от по 40 и 150 лева, колкото е заплатата на млад висшист.

Най-потресаващият донос на Леонид е свързан с неговата съпруга. По време на възродителния процес тя се казва Нина, сега е Нигяр. Драмата на нейния ухажьор Митхат Табаков е дали тя и семейството й имат връзки с Турция, които евентуално биха попречили на неговата бъдеща професионална реализация. Действието се развива през далечната 1987 г.

Митхат ТабаковВлюбеният Леонид обяснява в доноса си до ДС, че се е постарал да изясни произхода на момичето. Тя е от добро семейство. „Баща й е медицински фелдшер. Майка й е медицинска сестра. Интелигентно семейство са, лоялни, добре обезпечени към мероприятията на народната власт“ – докладва Леонид. Водещият го офицер от ДС допълва: Увери, че ако съществуват връзки с Турция, би прекратил отношенията със своята приятелка. Разясних му, че това не представлява сериозен проблем и не би попречило на реализацията му. Той обаче бе категоричен, че няма да осъществавя каквито и да било връзки с подобни лица. Помоли да бъде проверено дали съществуват връзки с Турция като каза, че ще ни бъде лично задължен.“

Леонид и друг път използва за лични нужди връзките си с политическата милиция. Той търси влиянието на ДС, за да помогне на майка си, която имала проблеми с началниците си. Любящият син се оплаква на всесилната ДС, че искат да махнат мама Виолета и да назначат на нейно място близка до ръководството на предприятието. Това не било редно, защото онази, другата, имала съмнително минало и не била от проверено семейство.

Голямата част от сведенията на Арабски, а по-късно и на Леонид обаче са посветени на неговите познати, които са против възродителния процес. Един от героите на доносите му е Гюро Адрианов (Гюнай Хасанов). Той също е студент по медицина и стажант в болницата в Силистра. Вината на Гюро, както и на семейството му, е, че не харесват възродителния процес. Сергей Бедриев, секретар на читалището в Преславци, пък гледал турски филми! Без да знае, че разговаря с доносник на ДС, въпросният Сергей Бедриев обяснил на Митхат Табаков, че приятел от Разград му доставя чуждите филми на касети. Посочено е и къде са скрити филмите – в библиотеката, под книгите. Бдителният Леонид не пропуснал да наклевети и свой колега, прекъснал медицина – Алдин, също от Преславци. Той въртял чейндж във Варна и слушал турските радиостанции – радио „Истанбул“, „Анкара“, а също и „Глаеът на Америка“. В папката с доносите е отбелязано, че ще бъдат предприети „незабавни мерки’л срещу Бедриев и Алдин.

Като студент в Медицинския институт във Варна Митхат Табаков проучва свои колеги студенти, пристигнали от Близкия изток. Подпитва арабите дали имат Западна Европа, изяснява и какво е отношението им към възродителния процес.

Вече като лекар старателният агент на ДС споделя пред офицера от ДС, който го ръководи, че международните шофьори могат да носят интересна информация, включително и да работят като шпиони. На тези -мисли го навел разговорът му с Ибрахим бей, шофьор от Турция. Той му споделил, че има син, от турската армия. Освен това шофьорът казал, че според него животът на българските мюсюлмани е тежък и затова те се изселвали в Турция. Имало опасност турската армия да предприеме мерки спрямо България, веднага щом се прибере реколтата. Възрастният шофьор разбрал това от сина си – офицера.

Леонид допълва, че чуждите шофьори си уреждат срещи по паркинги в Пловдив и София. Изплашил се, пувал юлари абски денти като чул за военни действия, но не могъл да изкопчи повече информация. Това е и последното запазено донесение на Леонид. След това той изчезва.

В папката с доносите на Митхат Табаков са запазени и писания на други агенти на ДС. Те на свой редго топят пред ченгетата. Агент Гарбис например пише, че студентът по медицина Митхат е създал връзки с доценти и асистенти в института и посредничи между тях и арабите за оправяне на оценките. Чужденците плащали за бележките с подаръци и валута. Според Гарбис една част от доларите Леонид наистина давал на преподавателите, но другата част я вземал и си купувал вносни дезодоранти, защото бил конте.

Пикантно описание на младия Табаков дава агент Бъчваров. Той го описва като любител на охолния живот – „пуши вносни цигари, пие уиски – от най-скъпото, посещава заведения и има краткотрайни връзки с лековати момичета. Проявява известна надменност с хора под неговото образование.“

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Един коментар за Затворникът – депутат Митхат Табаков топил жена си пред ДС

  1. as Отговор

    07.02.2014 в 15:18

    „Изплашил се, пувал юлари абски денти като“ ?????

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *