Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Затварят устата на сикаджия с акция “Дедесарите”

МВР пo времето на Цветанов анонсира шумната акция „Дедесарите“ през лятото на 2010 г. Арестувани са бизнесменът Румен Данаилов – Гущера, съпругата му Деница и негов служител.

Иван Драшков

Иван Драшков

Данаилов не е случаен и това хвърля първата сянка на съмнение около ареста му. Той е бивш застраховател от СИК. Още като спортист тръгва от групировката, наречена условно „Аякс“, където се събират Стоил Славов, Маджо и останалите мутри от 90-те, по-късно известни като СИК.

Гущера е бивш спортист като повечето от колегите си с бухалки, но в леката атлетика. Затова преди 10 години, когато СИК се цепи и разпада, започва да се занимава с далеч по-елегатния бизнес транспорт, счетоводство и други услуги. По оперативни данни се занимава и с лихварство, като длъжниците му подписват записи на заповеди за дължими суми. До момента на акция “Дедесарите“ Данаилов е регистриран за отвличане.

Румен Данаилов - Гущера

Румен Данаилов – Гущера

Арестът на Румен Данаилов, съпругата и служителят му е кръстен операция „Дедесарите“. Според МВР той е ощетил бюджета с 5 милиона лева от източено ДДС. Данаилов има транспортна фирма, съпругата му Деница е шеф на счетоводна къща. През двете фирми били фактурирани фиктивни курсове до чужбина и били отчитани нереално високи разходи. След това документите по „сделките“ били представяни в НАП, за да се възстанови данъкът добавена стойност. По време на акцията и обиските в офисите му са открити над 60 касови апарата.

Какво се случва след това? Гущера и съпругата му са пуснати от ареста само дни след задържането. Оказва се, че акцията на МВР е направена набързо, прокуратурата не е вписала важни данни в искането за задържане и най-вече липсват доказателства, събрани по надлежния ред.

Гущера напуска ареста и отново започва да се занимава с бизнеса си, необезпокояван от МВР под ръководството на Цветанов. Сигурни източници твърдят, че по време на краткия си престой в ареста Румен Данаилов е посетен от група лица, а разговорът остава в тайна.

Срещу бившия сикаджия така и не са повдигнати обвинения във връзка с шумната акция за източване на ДДС, която се оказва провал, а случаят е забравен.

Името на Румен Данаилов нашумява обаче година по-късно, когато пред журналисти проговори Станислав Георгиев. Георгиев е бил част от групата на Гущера, внедрен в нея като агент на ДАНС.

Точно той помага на службите да добият информация за далаверите на сикаджията, но се оказва, че към разработваното лице тече информация от ГДБОП и ДАНС няколко месеца преди акцията по задържането му. Така операция „Дедесарите“ е опорочена от корумпирани ченгета. Станислав Георгиев разказа пред журналисти как Гущера е проверил за подслушвателни устройства офиса си и как от 29-о до 4-о число на месеца там ходи високопоставен служител на ДАНС и получава пари. По-късно стана ясно, че това е човек от близкия кръг на бившия зам.-шеф на службата Иван Драшков.

Така 4 години след акция „Дедесарите“ бившият сикаджия Румен Данаилов е на свобода и няма обвинения срещу него.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *