Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Защо започна мръсната война срещу БАН ? – с видео

banМащабна медийна кампания срещу БАН се заформи, след като академиците обявиха, че ще стачкуват наесен. Частни интереси със силно лоби в средите на управляващите искат да омаскарят учените на България и да ги изкарат най- големите крадци. Целта е доста прозаична: имотите на Академията.

Стефан Хаджитодоров – главен научен секретар на БАН, беше набеден за безсрамник, който на фона на унизително ниските заплати на колегите си, прибирал по 4000 лева. Абсолютна манипулация и изопачаване на фактите, както се оказа ден по късно. Хаджитодоров е

академик Съботинов - директор на БАН

академик Съботинов – директор на БАН

взел еднократно сумата като хонорари от няколко проекта, по които работи. Парите не са от държавния бюджет, а са отпуснати по европейски програми. Така печелят българските учени – като пишат проекти, с които после кандидатстват за европейски субсидии. Иначе България им плаща по 200- 300 лева.

Не всички обаче участват в проекти. Тогава си остават само на държавната заплата, която за сведение на Бойко Борисов, не им стига да отидат на море. Премиерът покани учените да проведат стачката си сега – август месец, когато София била празна. Той щял да си е в кабинета. Но не – учените от БАН искали на море да отидат първо.

проф. Хаджитодоров

проф. Хаджитодоров

Колко пошло, колко в стил на Бойко Борисов. Откога учените станаха обект на гаври?

Хаджитодоров обясни, че не само имотите на БАН са апетитна хапка за частни интереси. Неправителствени организации искали да изтласкат Академията от водещата й роля в научните изследвания. Това, разбира се, отново е свързано с пари.

БАН със сигурност си има своите слабости и се нуждае от спешни реформи, но не може просто да бъде изхвърлена от обществения живот. А учените, като всички останали, имат право да получават достойно заплащане.

Войната с БАН започна с изказването на Симеон Дянков, когато нарече учените „феодални старци“. ВИЖ ВИДЕОТО:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *