Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Защо скача цената на тока и кой граби с шепи българина!? – отговора виж тук!

С този въпрос ние от skandalno.net се обърнахме към един от спецовете в областта на енергетиката инж. Павел Ангелов – Пулиев. Вижте неговия отговор:

Преди няколко седмици българският гражданин бе зашеметен с една свръх-неприятна новина: цената на потребяваната от него ел.енергия поскъпна с над 13 %. Коя е причината за този неочакван скок в опразването на изтънелия му джоб, се опитаха напразно да обяснят отговорни лица от съответния управленски екип. И ето че станахме свидетели на най-големия съвременен парадокс: когато се увеличава делът на добива на ел. енергия от т.н. ВЪЗОБНОЯЕМИ ЕНЕРГИЙНИ ИЗТОЧНИЦИ като слънцето, вятъра и реките – които все още са безплатни ! – стойноста на продукта расте! Ето как става това / за съжаление, ще трябва да се обяснява с технически термини/ :
По не съвсем точни данни – защото повечето са непонятно засекретени- проникнали в ежедневния печат, главно в в-к “Преса”,
наличните енергийнни мощности на страната са ок. 7500 мегавата. За задоволяване нуждите се използват денонщно от 3200 до 4600 мегавата. Основните производители са АЕЦ Козлодуй и ТЕЦ Марица-3, които поемат ок. 55 – 60 % от нуждите. Останалите производители са другите термични електроцентрали, /Варна, Марица 1 и 2, / водните такива / Каскада Въча, Ст.Загора, Кричим и др./ и множество по-малки централки. Делът на ВЕИ-централите /вятърни и фото-волтаици/ е ок.700 мегавата. Съобразно горните
данни е определяна до 1 юли т.г. и цената на получаваната ел.енергия за домакински нужди – именно ок. 0,15 лв. за 1 кв.час без ДДС. Разбираемо е, че определянето средната цена на енергията е доста сложно, като се има предвид относителния дял на всеки производител с различна себестойност, разходите за разпределение, добавките за централите с комбинирано производство на топлина и пр. Основата на цената е, разбира се, стойноста на добива от АЕЦ-Козлодуй и ТЕЦ Марица 3.
Стойностите на отделните производи са следните по неофициални данни:
АЕЦ Козлодуй – 0,045 лв/кв.час
ТЕЦ Марица 3 – 0,18 – “– /договорена с производителя/
Водни централи – ок. 0,03 –“—
Идваме до цената на ел.енергията от ВЕИ – централите. Тук е най-толемия проблем. По директиви от ЕС България е задължена да намали емисиите на въглероден двуокис и да развива добива от възобновяеми енергоизточници. Това значи да се ограничи използваемоста на ТЕЦ и поощри създаването на вятърни и фото-волтаични централи. За тази цел правителството одобри невероятни, космически цени за доставчиците на такава “зелена” енергия – първоначално през 2008 г. тя бе 0, 728 лв./кв.час, от началото на годината до м-ц юли-0,485 лв./кв.час и от 1 юли т.г. – 0,237/кв.час. В резултат на тези преференции се получи неочакван бум в периода 2008 – 2012 г. на предложенията за такива централи- официалните данни са за общо 2360 мегавата вятърни, 1705 мв.фото-волтаични, 145 мв.водни и 78 мв. от био-маса.За нещастие на българския потребител споменатите “зелени” мощности са скрепени с договори за 15 години напред, гарантиращи определени доставни количества с високи цени. Тъй като ВЕИ-производителите не могат в никакъв случай да заместят нито АЕЦ Козлодуй, нито ТЕЦ Марица 3, съществува вероятност да им заплащаме дори непроизведена енергия.
Считам, че стана ясно на българския консуматор, че цената на ползваната от него ел. енергиа зависи от това, каква част от нея ще представлява скъпата “зелена” енергия. Засега е сигурно, че десетки години напред ни очаква не намаление, а постоянно увеличение на цената благодарение на щедрите към чужденците наши управници. Защото всички ВЕИ-съоръжения са доволно скъпи – струват от 2 до 4 милиона евро за монтаж на 1 мега-ват мощност- а колко струват всичките 4288 мегавата сметнете сами. Те ще се изплащат от нас в течение на 15 години с ежемесечните ни вноски заедно с милиардите печалби на предприемчивите бизнесмени и ще отиват в чужбина, без да ангажират работна ръка, обричайки заетите площи на безплодие. Само за илюстрация на: ако приемем едва 2000 часа използваемост на тези съоръжения, това прави годишно ок. 8,5 мил. мегаватчаса. При цена 237 лв./мв.час – колосалната сума 2 милиарда лева, които ще им платим!
Ето защо смятам, че калкулацията на електроенергията, състояща се от частта и цената на всеки производител, както и на следващите се надбавки, трябва да бъде оповестена на гражданството без забавяне за обсъждане от всички. Защото от скритите договори, оценки, сметки и пр. елементи страшно мирише на корупция, а пък за вопиюща некомпетентност и безгрижие към национални и граждански интереси да не говорим. Самият сравнително нов министър на икономиката г-н Добрев скоро заяви, че изкупването на ВЕИ-енергията е могло да се отложи като увеличението на цената е щяло да се сведе до едва 5 %.
Бедна, бедна Българийо, защо не умрях на Гредетин…
Юли – 2012 Инж. Павел Ангелов-Пулиев
Пловдив

ВИЖ ВИДЕОТО:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

2 кометара за Защо скача цената на тока и кой граби с шепи българина!? – отговора виж тук!

  1. Гошо Отговор

    16.07.2012 в 10:11

    Защо никой не коментира че тока от АЕЦ Козлодуй е зелена енергия? Отново манипулации и некомпетентност. Защо Ив. Костов е подписал договор за Марица 3 на такава цена? Колко още защо за да се разбере че ни лъжат и манипулират? И е манипулация това че някой ще спира или ще се отказва от атомна енергия, за сега тя няма алтернатива.Просто се чудя докога!

  2. На първо време г-н Семерджиев от ДКЕВР трябва да бъде изритан без да го оставят дори да си вземе цървулите. А след него сигурно ще го последват и мнозина…Ако ли пък и прокуратурата подуши нещо, Боже опази-ще стане земетресение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *