Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Защо негрите са черни, а белите бели?

Защо белите са бели, а черните черни? Отговор на този въпрос се опитва да даде д-р Нина Яблонски, от университета в Пенсилвания. Наскоро тя представи своята теория за различията в цвета на кожата според етноса и континента. Най-общо взето, кожата е по-тъмна в близост до Екватора и изсветлява при отдалечаване от него. За да се обясни този феномен, трябва да се има предвид влиянието на ултравиолетовите лъчи.
Защо черните имат черна кожа? Д-р Яблонски напомня, че има различни хипотези, една от които е защита на обмяната на фолиевата киселина – витамин В9, срещу пораженията, причинени от ултравиолетовите лъчи. Витамин B9 е изключително важен за нормалното развитие на зародиша. Неговият недостиг се заключава в малформации, спонтанни аборти и безполодие. Ултравиолетовото лъчение, обаче го разгражда в кръвта. След загубата на окосменост, необходима за да се разсее топлината от тялото, оцветяването на кожата се развива като средство да се запази нивото на фолиева киселина в кръвта, а оттам и за оцеляването на вида.
Защо бяла кожа?  Доминиращата теория днес е, че пигментацията на кожата е еволюирала, за да улесни синтеза на витамин D. Колкото по-тъмна е кожата, толкова повече се инхибира синтезът на витамин D, което е малък проблем в тропиците, където хората са изложени на достатъчно лъчение. Обратно, в посока към Европа например, такава пигментация се превръща в недостатък, тъй като не може да се синтезира необходимото количество витамин, заради по-слабото UV лъчение – причината, поради която хората с тъмна кожа страдат от недостиг на витамин D в северното полукълбо. Изсветляването на кожата е отговор за адаптация към ограниченията, които определят отново оцеляването на вида.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *