Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Заровеното съкровище на Желязко Импертора – най- търсената находка от иманярите

monetiЖелязко Демирев – Императора е легенда за родните иманяри. Десет години след убийството му, все още не се знае кой е извършителят и защо го е направил. Но въпросът, който живо интересува колегите му е : Къде е скрил съкровището си?

Желязко Императора е създателят на първия български контрабанден канал за износ на антики за Европа. Въпреки че цял живот е действал в ущърб на държавата, в последните си години започва да съдейства на антимафиотите за откриването

Желязко Демирев - Императора

Желязко Демирев – Императора

на ценни исторически находки, попаднали в лапите на иманяри.

Именитият бандит е открит мъртъв в къщата си в с. Мрамор през 2000 г. Полицията арестува убиеца Георги Малчев, който е признат за виновен и осъден. Официалната версия за престъплението е скандал между двамата за автентичността на антики. Според единият от синовете на Императора – Христо, истината за убийството е по- различна. Баща му притежавал медальон на Юлиан Апостат, който се оценява на 5 млн. лева. През 1986 г. полицията отнема ценната антика от иманяра. Започват съдебни дела, тъй като Императора закупил старината от жена

Императора е легенда сред иманярите

Императора е легенда сред иманярите

от Тополовград. Според Христо, медальонът бил заменен с фалшификат, а истинския бил продаден на частен колекционер в чужбина. Ако Желязко Демирев беше спечелил, щеше да разбере за измамата. Според антимафиотите обаче, версията е доста налудничава.

Безспорно една от най- големите загадки, свързана с Императора, е личната му колекция от антики. Най- ценните си находки знатният иманяр оставял за себе си. Приживе често споменавал, че няма да остави безценното си богатство на никого. Искал да го върне там, откъдето го намерил: в земята. Дори наследниците му не знаят местонахождението на бащиното имане. Навярно

Още на 15- години Желязко се запалва по старите монети

Още на 15- години Желязко се запалва по старите монети

Императора искал да ги предпази. Държал децата си в неведение за делата си, за да не ги излага на опасност.

Монетите станали страст на Желязко, когато бил на 15 години. След няколко години се запознава с нумизмат, който му разкрива тайните на старите монети. Императора бил част от парашутна бригада по време на Втората световна война. При една от поредните битки го раняват и се налага да го пенсионират по болест. Тогава Императора се захваща с иманярство. Треската по антиките му докарва общо 6 години затвор и множество арести.

Желязко Демирев обичал да се хвали с историята, че веднъж го опандизили за 6 месеца – искали да разберат къде крие някаква много ценна монета. Въпреки физическия и психическия тормоз, иманярат така и не им разкрил тайната. Всъщност през цялото време държал скъпата находка в себе си – под езика.

Легендата за заровеното съкровище на Императора и до днес терзае много иманяри. След убийството на Желязко, около и в родното му село Мрамор не остава неразкопано място. Безценното имане обаче така и не е открито.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *