Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Заразено месо трови България

Наближава епидемия от трихинелоза

Епидемия от смъртоносна трихинелоза заплашва България, алармират паразитолози. Само за последния месец коварното заболяване тръшна близо двадесет души, които се доверили на късмета си и яли месо, което не е преминало задължителните тестове за годност.  

Най-много инфектирани пациенти са приети в лечебници през февруари, но тенденцията за увеличаване на броя им се запазва и през март. Нивата на болни от трихинелоза са необичайно високи за България, а пострадалите са консумирали месни продукти от диви и домашни животни, както и закупени от търговската мрежа.

Винаги изпичайте добре сурвото месо

Специалисти уточняват, че трихинелозата е изключително опасна паразитна болест, която причинява смърт. При това заболяване малки червейчета започват живот в тялото на засегнатия и предизвикват вътрешни кръвоизливи, които увреждат мускулите. Пострадалите обикновено се заразяват при консумация на недобре опечено или сварено месо. Основните признаци са висока температура, отпадналост, диария и повръщане, силни болки в мускулите, затруднено дишане, отоци по цялото тяло.

Най-много болни има в района на Благоевград, където са регистрирани девет случая. Ударени от коварната болест обаче има и в Софийско, Разград и Пловдив. За щастие сред заразените няма малки деца – всички са възрастни. Основно те са се хранили с домашни наденици и глиганско месо, но в единия от случаите мръвката е купена от квартален магазин.

Паразитолози припомнят, че не трябва да се доверяваме на късмета си и за предпочитане е да консумираме месо, което предварително е изследвано в лаборатория. Това важи както за отстреляни от ловци глигани, така и за домашните прасета. Друга превантивна мярка е да сготвим месото добре, защото високата температура унищожава бактериите.

Виж видео:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *