Започнаха предизборните манипулации във вид на онлайн анкети

1

интернет свалкиНова далавера съзряха партиите и вече предизборно я въртят по почти всички новинарски сайтове. Това е анкета с читателите, които анонимно посочват за кого ще гласуват.

В три от най-големите новинарски сайта ГЕРБ вече води два пъти повече от БСП и всички други партии. Социолози коментираха, че това не може да бъде представителна извадка и единствено би могло да служи за манипулация.

Любопитното до вчера беше, че един и същ човек, застанал пред компютъра си, цял ден може да си цъка за кого ще гласува в една и съща анкета и непрекъснато да вдига рейтинга на плащащата му за това партия. Така се насъбраха огромни проценти, а на места вече са гласували повече хора, отколкото има в избирателите списъци. урнаСлед това от кумова срама сайтовете сложиха ограничение и от едно ай пи, може да се гласува само веднъж. Само че ай пи-то може да се сменя неограничено при големи доставчици на интернет като Виваком например. При всяко рестартиране на модема, то се променя автоматично и това не е ограничение. Има и специални програми, които се разпространяват безплатно в интернет и чрез тях също се променя адреса на компютъра. Да не говорим за мобилния интернет, където пък по 3000 души имат едно и също ай пи и се получава обратен ефект.

Още по-интересно е, че в уважаван новинарски сайт, според анкетата ГЕРБ води двойно, а отдолу на всеки коментари в защита на ГЕРБ са поставени десетки минуси. Ако това се брои за втора анкета, то значи, че резултатите се преобръщат. Като се прибави и фактът, че се интервюират само хора, които имат достъп до интернет – 51 процента от българите, извадката става съвсем непредставителна. Работещи в голям сайт издадоха, че определени партии плащат доста пари за такива анкети. Отделно те плащат на хора да пишат по цял ден коментари под новините, в които да възхваляват едни и да плюят опонентите им. Като последно системните администратори на сайтовете пък могат да поправят резултата, без никакъв проблем и язък за хората, които са се опитали честно да гласуват. Но нима има нещо честно в България, особено при избори? Един съвет от нас. Като видите такава анкета, просто не й вярвайте. Тя има за цел не да проучи общественото мнение, а да го насочи в определена посока и най-вече безпардонно да го манипулира.

ВИЖ ВИДЕОТО:

http://youtu.be/MthDE9wbosE

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

1 коментар

  1. И аз попълних две-три такива анкетки. Голям смях. Писах се професор от София

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *