Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Задава се нова криза със столичния боклук

Дали ще се повторят зловещите кадри от 2007 г.?

Задава се нова криза със столичния боклук на пролет. Жителите на Суходол се канят за пореден път да блокират пътя към сметището с искания то да бъде затворено.

Целият столичен квартал се стяга за бунт. Местните се заканват, че този път няма да отстъпят и няма да позволят да бъдат успивани с голи обещания, както се случи през 2007 г., когато тогавашния кмет на София Бойко Борисов им гарантира, че депото за смет ще бъде затворено завинаги.

Земята, въздуха и водата са отровени, разказва Венцислав Божинов от местното сдружение, което от години се бори за затваряне на сметището. Над души от населението на квартала са починали от рак през последните години, а още 15 вече са в последен стадий на страшната болест. Децата масово страдат от астма. Божинов е категоричен, че причината местните да боледуват толкова много и да умират от рак са именно отровените от

През 2007 г. в Суходол гориха плакати на кмета Борисов

сметището вода и почва на квартала .

Суходолци периодично се вдигат на бунт, но досега никой управляващ не е взел присърце молбите им. Според еколози, капацитетът на депото от няколко години насам е запълнен. Вече копаят дупки в земята и там слагат балите, за да прикрият истината, разкриват местните.

В момента балите се извозват до Цалапица, Карлово, Силистра и Ловеч. Изгледи скоро да се построи заводът за преработка на софийския боклук край село Яна обаче няма. Положението е все още на фаза планове и скици, но реални действия все още не са започнали. Едва преди няколко месеца беше подписан договорът за строежа на завода. Когато ще бъде факт, обаче още не е ясно.

Междувременно, не се предвижда затваряне на депото в Суходол. Планът на Фандъкова е там да се закупят нови машини за сепариране.
Протести в Суходол. ВИЖ ВИДЕОТО:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *