Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Задава се глад – цените на храните растат по целия свят

Царевица

Цената на царевицата расте рекордно

Храните по целият свят продължават да растат, заради сушата в САЩ. Царевицата и соята са достигнали рекордни цени, а се очаква и по-голямо покачване. Световната банка изрази своето безпокойство и приканва за вземане на сериозни мерки.

Президентът на Световната банка – Джим Йон Ким е притеснен от ситуацията по целият свят. Според него, цените трябва да бъдат ограничени по някакъв начин и да се предприемат мерки, защото високата цена на соята и царевицата е сериозен проблем в по-бедните страни, където  тези храни са основни за хората. Само преди малко повече от 3 години имаше сериозни бунтове заради цените на хранителните продукти, а сега се задава нова криза. За последните 2 месеца, цената на царевицата се е повишила с 25 %,  на повечето хранителни продукти с 10 %, а тенденцията е за по-голямо увеличение, като спад не се очаква в скоро време. Това от своя страна застрашава милиони хора от глад, което е предпоставка за световна криза. В страни като Мозамбик, царевицата се е повишила с 113 %, а в Судан с 180 % и това е повод за бунтове и стачки.

Световната банка е готова да отпусне 9 млрд. долара, за помощи в земеделието, като се очаква доклада на САЩ, който е насочен за 12 септември. Дали ще има световен глад  ни предстои да разберем много скоро.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *