Забранения варварски ритуал – тричане на кучета, се провежда тайно от местните – видео

15

tri4aneВарварската традиция тричане  или „бесене“ на кучета, която е част от кукерските игри в Странджа, продължава да се изпълнява тайно, въпреки че е забранена от 2006 насам. Стотици местни и тази година се събраха край реката в Бродилово и се забавляваха с изтезанието на песове.

Ужасяващата странджанска традиция смрази кръвта на Европа през 2005 г. Реакцията беше толкова остра, че дори имаше заплахи да отменят влизането ни в ЕС заради бруталния обичай. На следващата година кметът

Подготвя се примката за кучето
Подготвя се примката за кучето

на Царево Петко Арнаудов забрани официално тричането на кучета.

Местните обаче пренебрегнаха кметското решение и продължиха да спазват традицията, която е част от кукерските игри в странджанско. Според хората, „бесенето” на кучета е многовековен обичай, който изгонва от селата им злите духове и им носи просперитет.

Всъщност, смъртните случаи на животни при тричането, са доста редки. В какво се състои странният ритуал?

Провежда се всяка година в началото на март на реката край село Бродилово. Забиват се два високи кола на двата бряга, а после се връзва въже между тях. Приготвя се примка, в която се поставят четирите

Стотици местни се събират да гледат тричането
Стотици местни се събират да гледат тричането

лапи на кучето. След като се постави животното, коловете се обтягат назад, а кучето започва да се върти.

Много често от страх, животното се изпуска и изпражненията му почват да хвърчат на всички страни. След като се размотае въжето, кучето пада в реката. Ако не може да изплува, спасителна лодка го изважда на сушата. Обикновено обаче, кучетата успяват сами да доплуват до брега.

Ритуалът тричане на кучета – на живо, както и мнението на местните за забраната върху изпълнението му. ВИДЕОТО НЕ СЕ ПРЕПОРЪЧВА ЗА ЧУВСТВИТЕЛНИ ЗРИТЕЛИ.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

15 КОМЕНТАРИ

 1. viiiiiii glupava li stee weeeee :@@@@@@@@ jivo sashestvo shte gi besiiti kviii sa tiqq tradiciiiiiiiiii :@@@@@@@ daite i vas da vii obesii mama vi mrassnaaa bahttiii balgarti bahtii 4udotoooo:@@@@@@@@@@@

 2. абее ейй шаа ваа вв кукееритеее задрастениии яяя сааа застреляйте с вашите измислени традиций :@ бесете се взаимно ко са ви напрайли животинките :@:@:@:@

 3. aweee eiiii kofiiiii 6aa besiitee baba si kfo sa vi napraili beza6titnite jivotinki wee balgariii zastrelqqniiii smotaaniiii koiii qq izmiisliillll taqqq mangaalskaa tradiciiiqq weee shhh otida i nego shhh obeesqq nqkoi jivotnomrazec zastrelqn izkufql nqaate li si druaa raotaa wee nameerete si jiovottt ?!?!?!?!?!?

 4. Abe shto ne po4nem i za praznicite da kolim ku4eta i kotki.Lele tva horata sme ebasi zverovete.Teq dolni selqn4eta shto ne po4nat da si besqt i decata zashtoto e tradiciq!!!!!!!!!!

 5. Нека да оставим за малко животните и да помислим за хората !!!!
  Защо никой не коментира ,че същият този байно смукнал 5-6 ракии на това „невероятно'“ мероприятие , прибирайки се вкъщи разкрасява жена си защото е сложила малко кайма в мусаката а след това и детето защото го гледа някак си ужасено докато изпълнява тази „традиция“. Мисля ,че все още не сме дорасли до там че да мислим за животните повече отколкото за хората.Спомняте ли си ,че баща блудства с две годишният си син в Сандански миналата година, че баща преби дъщеря си на центъра на Бургас преди два месеца ………. или това сте го забравили ???? Кое е по- важно тези въртящи се кучета или това две годишно детенце в чието дупе е бъркал „таткото“,а може би психиката на момиченцето ( и на много деца с подобна съдба ) е по-малко разклатена от тази на кучето??? Не ме разбирайте погрешно аз също обичам животните но хората все още са по-важни за мен. Когато се научим да бъдем по-добри помежду си тогава със сигурност ще бъдем и по-добри към животните …..

 6. европа?
  как бих ги завързала, за да се повеселя докато се въртят и после цопнат във вадата!
  нямам думи, не намирам начин по който да се възмутя от тази грозен, шибан ритуал

 7. Добре а само да попитам, защо никой нищо не казва по въпроса, че този ритуал е забранен със закон, а срещу боя на кучета, който е далече по-варварски, няма дори и официална забрана? Тук поне кучетата си тръгват с уплаха и световъртеж.

 8. Това е уникална жестокост спрямо кучетата. Би трябвало да се обесят селяните които го изпълняват ритуала, както и зяпачите!

 9. Супер ! Трябва да си съхраняват традициите и българското.Няма никва жестокост ,къде я видяхте.

 10. Много интересна традиция , не знаех за нея .Трябва да пазим традициите . Хайде живи и здрави

 11. Предлагам да направят догодина тричане на мечка и тричане на няколко вълка. Ако са мъже и им стиска….
  Много е лесно кучето да върти опашка от радост, а ти да го вържеш на въртележката.

 12. Това трябва да му наложат солидна глоба , бих предложила и затвор , но знам , че в нашата държава няма как да се случи .Ако това е в щатите ще го лежат тия прости селяци… Това като традицията за избиването на делфините в Белгия!!!
  Боже , прости НИ !!!

 13. Как може такова нещо бее изроди мръсни,каква е тая жестокост,какви са тея хора,нямам думи,това е потресаващо………..

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *