Янаки Стоилов: Държавата да поеме здравето на безработните

0

Депутатът от БСП Янаки Стоилов каза на пресконференция, че неговата партия ще поиска от държавата да плаща здравните осигуровки на безработните. Той иска и преди да даде предложението за гласуване в НС, да се направи широка обществена дискусия по проблема.

Според него на държавата ще са нужни около 71 милиона лева осигуровки за здраве годишно, което пък е половината от парите, които в момента се дават за СРС и подслушване. По-добре да сме сигурни, че ако се разболеем, ще ни лекуват,  отколкото да ни подслушват, заяви депутатът. По времето на други правителства държавата е поемала здравните осигуровки. Сега хората не се регистрирали в бюрата по труда, защото нито им намирал работа, нито им плащали нещо.

Янаки Стоилов заяви това в Монтана, където безработицата е една от най-големите в страната. Така ще се знае и реално колко хора са без работа, допълни Стоилов и няма да се налага роднини да събират пари, ако някой спешно бъде приет в болница. Колкото и да е бедна една държава, в каквато и криза да намира, здравето на хората винаги трябва да бъде неин приоритет, смята депутатът. Отсега обаче е ясно какво ще излезе от обществения диспут. Работещите ще нарекат безработните мързеливци, силно ще се политизира въпросът с ромите, защото те по принцип са 80 процента без никакви осигуровки и тежестта ще падне върху плещите на обикновения данъкоплатец. Има много хора в тежко положение, има семейства, които не вечерят и не палят вечер лампата, за да пестят ток и храна, са констатирали от левицата. Това е вярно и бедните в България са много, но правителството едва ли ще се откаже от СРС-тата и правителствения самолет с Бистришките тигри в името на здравните осигуровки и еднаквия достъп на всички граждани до болниците при спешна нужда.

ВИЖ ВИДЕОТО:

http://youtu.be/BrM36UNe-f0

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *