Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Яко ни дерат с водомерите

Яко ни дерат за смяна на водомер

Масовото проверяване и смяна на водомери и топломери, което започна тази есен и се очаква неговият пик да е догодина,  ще излезе свръх соленичко на потребителите. Към 1,5 млн. лв са само личните разпределители на топлинна енергия, които трябва задължително да се сменят, защото изтича  10г. им срок за употреба. Що се отнася до точната бройка на водомерите, които подлежат на проверка и подмяна тя все още не е ясна. Изискването за смяна на отчитащите устройства ще подсигури солидни суми на водоснабдителните дружества и 51 лицензирани лаборатории. Според ДКЕВР за монета от  137 626 лични водомера в столицата едва 1840 са проверени, а за страната от 1 924 509отчитащи устройства само 173 933 са минали контрол.

Соленичко ще ни излезе отчитането на водата при наложителна смяна на водомер…

За да се спазят законовите изисквания, а именно до 5 год.  да бъдат сменени всички  ненадеждни устройства,  всяка година трябва да бъдат сменяни по поне 20% от наличните водомери. Преди 2 г.  в столицата е извършен контрол над едва 1, 34%  водомера. Ако гражданите пък решат да проявят самоинициатива и сами да проверят годността на водомера си  при Софийска вода трябва да заплатят по 23 лв, разбира се в случай, че уредът им е все още годен. Още 3 кинта пък потребителя трябва да даде на техническото лице, за да му монтира отново водомера и да постави изрядно пломба.

Соленичка обаче излиза смяната на стар водомер с нов електронен – 55 лв ще ни струва удоволствието, за да сме изрядни пред закона. В повечето от случаите обаче  топлофицираните домове в София разполагат с 2 водомера  – един за топла и друг за студена вода, така че домакинството ще трябва да се бръкне с 110 лв. за новичките водомери.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *