Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Всяко десето бебе у нас с увреждане

д-р Емилия Христова

д-р Емилия Христова

Според официалните данни всяка година у нас 6750 деца се раждат преждевременно, в следствие на което децата страдат от най  – различни увреждания. Най – често недоносените деца имат сериозни увреждания на зрението, белия дроб и централната нервна система, констатира д-р Емилия Христова, шеф на Националната асоциация по неонатология. Според проф. Христова няма тенденция, която да сочи намаляване на броя на недоносените бебета, дори напротив броят им се  увеличавал и в момента е значително висок. Около 9% от бебета за изминалата година са родени,  преждевременно. “ От 75 хил. бебета това прави 6750 годишно“,  разяснява специалистката. Недоносените дечица най – често страдат от поражения върху централната нервна система. Това означава, че тези деца имат забавено физическо и двигателно развитие. Друго често срещано увреждане при недоносените бебета е проблем с белия дроб.

Най - често бебета ин витро са близнаци и се раждат преждевременно, което води до различни увреждания у децата

Най – често бебета ин витро са близнаци и се раждат преждевременно, което води до различни увреждания у децата

Децата, които са се родили преждевременно страдат и от ретинопатия. Това означава, че те са със слабо или липсващото зрение на едното или двете очи, което може да доведе и до отлепване на ретината. Една от основните причини за ужасяващата статистика е увеличаването на броя на бебета, заченати ин витро. Както е добре известно при ин витро оплождането най – често майката забременява с близнаци, което води до неминуеми усложнения, разяснява д-р Христова. “ Случвало се е деца да се родят и в петия месец“, споделя очевидно притеснена специалистката.

Изключително сериозните последици се проявяват малко по -късно и  се наблюдават при деца, които се раждат под 1500 грама или 32-та седмица от бременността, предупреждава д-р Христова.  Най – често срещаната причина, за да не успее майката да доизноси детето си е различен вид инфекция. Реално бъдещата майка може да е напълно здрава, но да не знае, че е  носител на даден вид бактерии (листерия, ешерихия), които неминуемо оказват пагубно влияние върху плода, разяснява д-р Христов. Друг основен фактор, който може да доведе до преждевременно раждане е стресът, от който бъдещите майки трябва да се стремят да се опазят максимално, както и неправилното хранене.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Един коментар за Всяко десето бебе у нас с увреждане

 1. Жена Отговор

  30.10.2011 в 10:37

  Д-р Христова , мнението ви изказано така “ Една от основните причини за ужасяващата статистика е увеличаването на броя на бебета, заченати ин витро.“ е сериозно подвеждащо.

  Оправете си женските консултации, оправете си дородовата помощ, неонатологиите, детските консултации и т.н. Погрижете се тези двуплодни бременности да бъдат износени и обгрижени правилно, ражданията да са безопасни, ваксинациите качествени и не на всяка цена…

  Не търсете проблема в ин витрото, като метод за забременяване – то не е виновно за увеличаване броя на увредените деца в БГ и ако го твърдите наистина, то дълбоко се съмнявам в лекарската ви компетентност.

  20г работя с деца с увреждания , стотици семейства…и нямам нито едно от ин витро бременност. Първенство в личната ми класация държат – обикновени бремености протекли извън нормата, раждания също, ваксинации след , които децата развиват аутизъм, генетични увреждания и т..н., но нито едно от ин витро бременност или само защото е заченато ин витро.

  Много неверни тези има в тази статия, жалко за такава журналистика…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *