Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Всеки втори българин в сивата икономика – с видео

sektor45% от българите работят „на черно” – без трудови договори, осигуряват се на минимална заплата. По- голямата част от анкетираните се оплакват, че не получават възнагражденията си за извънреден труд. Проучването е извършено от Българската търговско- промишлена палата и КТ „Подкрепа” и обхваща периода от 2009 – 2010.

Най- много нарушения се извършват в строителния, шивашкия, siva_ikonomikaресторантьорския и хотелиерския бранш. Дори работниците да имат договори, се водят на минимална заплата, а останалата част получават на ръка. В Северна България, където са едни от районите с най- висока безработица и населението е по- бедно, масова практика е малките фирми

В строителството също системни нарушения

В строителството също системни нарушения

изобщо да не пускат трудови договори на работниците си.

Хотелиерството и ресторантьорството са секторите рекордьори по нарушения, както и транспорта, където основен проблем е заплащането на извънреден труд. Шивашките предприятия масово водят работниците си на минимална работна заплата.

Масовите фалити на фирми и предприятия през последната година, които стриктно спазваха законите и се отчитаха на държавата, още повече засили наплива към сивата икономика. За да се предпазят от фалит и да запазят работните места, предприемачите започнаха да rakaпестят от осигуровки и извънреден труд. Хората, които останаха пък без работа, се втурнаха към сенчестата икономика, за да си подсигурят все пак препитание.

Държавата все още не е предприела адекватни мерки за спасяването на бизнеса, което продължава да налива вода в мелницата на сивия сектор.

Типичен пример от бг. действителността. ВИЖ ВИДЕОТО:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *