Всеки трети български емигрант – в Испания

2

Около 100 хиляди българи се трудят в страните от ЕС, но не и в собствената си, показва проучване на Евростат. Това са официалните данни, където нашенците работят законно и са регистрирани по установения ред.

Цифрата се разминава с нашите статистики, че близо 500 000 българи са напуснали страната. Разминаването вероятно е заради това, че някои са сключили бракове и не работят, други са в Америка и Канада, а най-големият брой са нелегалните работници. Само в Гърция има хиляди българи, които отиват на сезонна работа, или стават домашни помощници. Същото е и в Италия, работодателите рядко регистрират слугините си и когато бабата, за която се грижат, почине, нямат право на помощи. Често се наемат и хора в строителството, но се водят на половин надница, или на почасова работа.

Най-много българи официално има в Испания. Всеки трети емигрант се е преселил да са труди там. Официално следват като предпочитани дестинации Германия и Великобритания. Най-малко нашенци има в Албания и то предимно хора, занимаващи се с бизнес. Заради безработицата и кризата в Испания някои от емигрантите са решили да се връщат у дома, но сблъсквайки се с действителността тук, отново поемат на гурбет. „Ценното“ на нашите гурбетчии за работодателите е, че се хващат на всякаква работа и искат по-малко пари, отколкото е официалната ставка в страната.

Някои емигранти решиха да се приберат от Испания заради тамошната безработица и кризата. ВИЖ ВИДЕОТО:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

2 КОМЕНТАРИ

  1. Разбира се, там вземаш 1000 и 1500 евро, които ти стигат за да си платиш наема разходите за храна, някоя дрешка и разбира се малко заделено в банката, а в нашата обичана България, която нямала външни дългове, вземаш средно около 500 – 700 лева с които пак имаш наем, защото неможе при мама и тати, големи хора сме все пак, и от там продължаваш ток-80 /лято/ и 200-250 /зима/ храна, за дрехи от сезон на сезон, за развлечения няма, за черни дни също, така че АЗ СЪМ ПОРЕДНАТА БЪЛГАРКА, КОЯТО ЩЕ ПРЕДПОЧЕТЕ ДА ЧИСТИ ЧУЖДИТЕ КЕНЕФИ, НО ДА СИ ПОКРИЕ МЕСЕЧНИТЕ РАЗХОДИ, ВМЕСТО ДА СЕ ЗАБЛУЖДАВАМЕ ЧЕ ТОВА НАШЕТО В БЪЛГАРИЯ Е ЖИВОТ!!!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *