Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Войната Цветанов – Ваньо Танов

Бившият шеф на митниците Ваньо Танов успял да се задържи на поста си при управлението на ГЕРБ въпреки гръмките скандали около него и непрекъснатите опити на Цветанов да го разкара, само защото разполагал с компрометиращи документи срещу Бойко Борисов и други лидери от ГЕРБ. Това разкри източник от най-тясното обкръжение на бившия митнически директор.

Борисов внимателно слуша какво му нашепва екс вътрешния министър

Борисов внимателно слуша какво му нашепва екс вътрешния министър

Срещу Ваньо Танов и Антоний Странджев, който е негов заместник в митниците и най-доверен приятел, в МВР по нареждане на Цветан Цветанов е водена оперативна разработка „Митничари“. Имало е и уточнена дата, на която двамата е трябвало да бъдат арестувани

Некадърността на вътрешния министър и неговите подчинени обаче е толкова голяма, че изпращат екипи от „Външно наблюдение“ да следят Танов и Странджев. Двамата разпознават колегите си и се стига до поредица неловки ситуации.

Ваньо Танов

Ваньо Танов

Оттук-оттам те разбират за разработката „Митничари“ и готвения арест, при който трябва да бъдат уличени като покровители на контрабанден канал от Турция. Решават да изпреварят и изпращат докладна до тогавашния премиер Бойко Борисов. На двамата приятели и колеги не им мига окото, защото семейството на Странджев живее в САЩ със зелена карта и той спокойно може да замине при тях по всяко време. Ваньо Танов като бивш шеф на ГДБОП е складирал скандална информация, която ако гръмне в медиите по това време, ще е фатална не само за Бойко Борисов, но ще разбие и цялата му партия ГЕРБ.

В крайна сметка арестът на Танов и Странджев е провален, но Бойко Борисов поставя условие – той иска главата на Странджев. Заместникът и пръв приятел на Ваньо Танов подава оставка, през октомври 2010 г. напуска митниците и отлита зад океана, където остава няколко месеца.

Причините за острата битка между Цветанов и Танов са няколко. На най-ниско ниво мотивът е кадровата политика в митниците. Танов е подложен на страхотен натиск да назначава гербери във ведомството, но той дава яростен отпор. Цветанов е бесен. По време на предизборната кампания лично той е обещавал топли местенца на десетки службогонци, а с твърдоглавието си Танов съсипва мита за неговата власт и сила.

Другата, далеч по-сериозна причина за неприятностите на Танов и Странджев с Цветанов, е повишеният интерес на митничарите към благоевградската цигарена фабрика и информацията им за контрабандни канали за цигари, покровителствани от високопоставени гербери. Част от каналите са за партийно финансиране, но други пълнят лични сметки, уточняват източниците.

Бившият зам.-шеф на агенция „Митници" Антоний Странджев

Бившият зам.-шеф на агенция „Митници“ Антоний Странджев

Изключително печелившата цигарена фабрика в Благоевград има злата участ да привлича като магнит всички партии, които се докопват до властта. ГЕРБ не правят изключение. Когато властта е в техни ръце, цигарената фабрика сменя ведомствената си охрана.

Фирмената сигурност се поема от външна фирма, при това „спечелила“ търг. Тази фирма, разбира се, е „ИПОН“, с която тогавашният премиер Борисов вече няма „нищо общо“, защото е начело на държавата и вече е излязъл от охранителния бизнес.

Подчинените на Танов и Странджев засичат сериозни нарушения в цигареното производство в Благоевград. По този повод между тях и елита на ГЕРБ текат страшни разправии. Те обаче въобще не стигат до медиите.

Източници си припомнят, че конфликтът ескалира и Цветанов не се посвенява няколко пъти лично да се разправя с Танов. След тези крамоли дългогодишният полицай започва още по-настоятелно да събира информация от всякакви източници, за да се предпази от удар, какъвто е убеден, че му се готви. Оказва се, че Танов не страда от параноя. По свои. канали научава, че при Цветанов е имало среща в много тесен кръг. На нея е сложено началото на новата разработка „Баща и син“ като този път е планиран удар срещу семейството му. На въпросната среща при Цветанов е взето решение не само да се подслушват телефоните на Танов, но и в дома му да се поставят „бръмбари“. Танов сам открива, че домът му се подслушва, твърдят източниците. Той е впечатлен, че Цветанов твърде непредпазливо произнася пред него реплики, които са от домашни разговори между Танов и семейството му. Междувременно служители от ГДБОП му разкриват, че са натискани да пишат доноси него. Те обаче отказват да топят бившия си шеф.

Играта става още по-безогледна, защото кръгът на Цветанов слага на прицела си малкия му син Павлин. Той живее във Велико Търново и е управител на бинго зала. В Търговския регистър е отбелязано, че през 2009 г. Павлин Танов, Евгений Трифонов и Николай Върбанов са регистрирани като управители на сдружение „Боупинг клуб – Боляри“. Преди това митничарският син е завършил финанси.

Танов е предупреден от свои бивши колеги, че се подготвя злепоставяне на сина му, като ще му бъде подхвърлено нещо в колата. Източниците си припомнят, че Танов очаквал да подхвърлят наркотици

Идеята обаче се оказва „по-хуманна“ – трябвало да се докаже, че Павлин превозва контрабандни цигари от пловдивска фирма.

Информацията за готвения удар изтича от Велико Търново. Събитията се разиграват буквално за часове в една бурна нощ. Танов успява да предупреди сина си да не се качва в колата си. По чиста случайност по същото време Павлин има проблеми с ключа на автомобила, който е взет на лизинг. Тези дни пред медиите Ваньо Танов обясни, че в разработката е вкарана и жена, която се оказала съпруга на служител от ДАНС.

Плановете на Цветанов са осуетени и този път. Отново Борисов влиза в ролята на арбитър. Двете страни не стигат до споразумение, но правят взаимни компромиси, благодарение на които цигарената контрабанда в България записва едни от най-високите си нива.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *