Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Внучката на Васил Стоилов с посмъртна изложба

Над 300 човека дойдоха в католическата катедрала „Свети Йосиф“, когато преди дни в нея бе организирана посмъртната изложба на Василия Стоилова – внучката на художника Васил Стоилов. Пред събралото се множество бяха показани общо 30 платна на религиозна тематика. Това е 38-ата самостоятелна изложба на трагично загиналата Василия, която полетя от прозореца на дома си след продължителна и ожесточена битка с анорексията. Борбата с болестта Василия започна още на 12-годишна възраст. Днес трябваше да е на 30 години.

Василия Стоилова

Василия Стоилова

„Исках да е нещо като молитва. Затова не поканих много гости. Дойдоха повече отколкото очаквах и това ме зарадва. Избрах изложбата да е в църквата и заради тематиката на картините“, сподели пред журналисти майката на художничката Явора Стоилова – пряка потомка на поета Пейо Яворов.

Религиозните картини на Василия не се излагат за пръв път пред публика. Преди около 10 години платната били показани в престижна галерия на централна улица в Рим.

Изложбата предизвикала огромен интерес, а половината от картините били изкупени почти в същия ден от сицилианска графиня. „Много ги хареса и ги купи, за да си украси замъка“, спомня си Явора с усмивка. Скоро след изложбата, фондацията, която я организирала, фалирала. Картините изчезнали и близо 10 години били в неизвестност.

Явора Стоилова до част от платната, рисувани от дъщеря й, които бяха показани в 38-ата й изложба

Явора Стоилова до част от платната, рисувани от дъщеря й, които бяха показани в 38-ата й изложба

Малко след кончината на Василия професорът – куратор на експозицията се свързал с майка й Явора и й споделил, че е открил картините в склад. „Той беше в болница и излезе, за да ми ги изпрати“, казва Явора и допълва, че платната пристигнали точно на Благовещение, в което тя не вижда никакво съвпадение. Доскоро част от тях можеха да бъдат видени само в дома на Явора. Един от първите у нас, който ги вижда, е художникът Светлин Русев, близък на семейството. „Когато ги видя, той се потресе. Каза, че са най-значителното в нейното творчество“, споделя Явора. Сред платната е и това, което майката на талантливата художничка нарича „Молитва на гробищата“. Нея Василия рисува на 17 години в момент, в който отново е попаднала в жестоката прегръдка на анорексията. Платното изобразява силует в червен плащ, за който Явора смята, че символизира болестта, която погуби дъщеря й

„Картините, които Василия нарисува на 17 години, сред които е и тази, предизвикаха голям интерес и в Германия. Тамошни учени искаха да им ги предоставя, за да изучават анорексията по платната. Отказах. Искам български специалисти да го направят“, казва Явора. Допълва, че е православна християнка, но дъщеря й е избрала католицизма. Направила го в период, в който била отвратена от борбите на нашенските свещеници.

„Тогава беше болна. Беше силно вярваща. Дойде покойният вече папа Йоан Павел II и тя каза: „Той ми е като татко“. Подари му негов портрет, рисуван от нея. Картината днес краси катедралата в Полша, където е служил“, казва Явора.

38-ата самостоятелна изложба на Василия Стоилова бе открита от поетесата Лиляна Кънева, която е и създателят на сумото у нас. Няколко думи казала и 12-годишната Ава Славева. „И тя като Василия е надраснала възрастта си. И тя е поетеса, страшно впечатли всички, защото мисли и говори като зрял човек“, споделя Явора. Тя възнамерява да организира още една изложба на Василия през следващата година. Вече е завършила и каталога с платната й.

„Омразата на Василия бе към материалното. Цял живот искаше да полети. Като Яворов. Тя е духовният му наследник. Наследи и таланта на дядо си, моят баща Васил Стоилов. В нея се събраха всички таланти“, споделя Явора.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *