Внимавайте! Опасни за здравето вносни пуйки заливат магазините!

0

печена пуйка голямаНа Коледа у нас по традиция се ядат свински пържоли и дебели мезета, кавърма, капама и всякакви свински кулинарни изкушения. По нова традиция, внесена директно от Америка и Англия, стана модерно на трапезата да се слага пълнена пуйка. У нас от тези пернати се отглеждат много малко бройки, предимно в лични стопанства за собствена консумация. В същото време големите вериги са залети от вносни птици.

Специалисти по храните предупреждават, че голяма част от натъпканите в найлони замразени птици са инжектирани с различни химикали, за да придобият търговски вид. Пуйчетата, гледани във фирми, отрано се захранвали с мъжки хормони, за да станат едри и с женски, за да надебелеят. От една страна смеските за хранене съдържали тези хормони, а от друга стопаните давали допълнително, за да гонят повече килограми.

Погълнати от деца, тези хормони могат да доведат у някои до сериозни здравословни проблеми. При по-малките деца може да се стигне до уголемяване на крайниците за сметка на торса. При деца в пуберитета пък може да се предизвика нервност, полова превъзбуда, а при момичетата нарушена функция на яечниците. Свръххормоните даже предизвикват кисти на матката и яечниците.

Още по-опасно става после, когато вносните пуйки не се изкупят от магазините. Те отиват за преработка и на витрините се появяват пилешки филета, ролета, салами, пастети и се появяват в почти всички колбаси, включително и в кренвиршите. Нашите производители пък добавят още антиоксиданти, стимулатори, окислители, стабилизатори и не се яде месо, а цялата Менделеева таблица, твърдят от Инспекцията по храните. Експертите са на мнение, че родното месо е безопасно, а предупрежденията за вредни химикали и хормони се отнасят само за вносните птици.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *