Внимание! Отровни дрехи образуват лишеи по кожата

0

Бум на розов лишей отчитат дерматолози в България. Заболяването има и второ име – болест на новите дрехи. Заради химикалите, които се използват при боядисването при някои се получава реакция, близка до алергичната. Отровата влиза в кожата и в началото болестта започва безобидно – с няколко пъпки на корема.

За няколко дни обаче пъпките, наподобяващи ухапване от комар, плъзват по цялото тяло. Най-много се засягат корема, гърба, слабините, свивките на ръцете и краката, шията, а в редки случаи лицето. Пъпките се превръщат в неприятни розови петна и са придружени с нетърпими сърбежи.

Розовият лишей няма лечение и трябва сам да отшуми. Използват се антихистаминови препарати и кортизонови кремчета, които да намалят сърбежа. Заболяването продължава от 40 дни до четири месеца. Особеното в него е, че болният не бива да се къпе, защото водата увеличава обривите и не бива да се излага на слънце по същата причина.

Момичета изпадат в нервни кризи, некъпани и принудени да стоят вкъщи. По-възрастните си взимат болнични или отпуска, особено през лятото, когато грозните обриви няма как да бъдат скрити. Лишеите се дразнят от всякаква материя, допряна до тях и някои пациенти споделят, че стоят голи вкъщи. Розовият лишей не е заразен, но е изключително досаден. То хваща много повече жени, отколкото мъже. Дерматолзите обясняват това с факта, че жените обичат да пробват нови дрехи и понякога с часове не излизат от съблекалните. Харесали си някое потниче или блузка, те излизат навън направо с нея, без предварително да я изперат. Лекарите съветват всяка нова дреха да минава първо през пералнята. Дори чорапите. Хубавата новина е, че заболяването създава имунитет и не повтаря. Много по-опасни били китайските тениски и потници, отколкото произведените в ЕС.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *