Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Внимание! Отрова по улиците! Купчини кучешки трупове задръстиха улиците на София!

Поредно вандалско отношение към кучетата вдигна на крак собствениците на домашни любимци. Този път десетки от тях се оплакаха, че в престижния софийски квартал „Лозенец“ се въргалят трупове на уморени от отрова кучета, котки и гълъби. Тварите били покосени от неясна субстанция, която не подбирала дали животните са безпризорни или не.

Избиват домашни и улични кучета с хапове за мишки

Избиват домашни и улични кучета с хапове за мишки

„Беше разхвърляно огромно количество храна – кайма, риба. Виждаше се, че е скъпа акция. Поне 7-8 кучета са измрели в квартала“, разкриват софиянци.

Вече били регистрирани и няколко починали животни и сред техните любимци. Сред жертвите имало и скъпи питомци от породите голден ретривър и Джак Ръсел.

Кучетата издъхнали в ръцете на стопаните си, а последните им минути преминали в ужасни мъчения. Те се гърчели в конвулсии, докато техните собственици не можели да направят нищо, за да им помогнат.

„За нас това е престъпление“, заканват се жителите на квартала, които са в ужас от гледките на умрели животни, на които ежедневно се натъкват.

Те не знаят кой би постъпвал по този гаден начин, за да „разчисти“ улиците от животните, но неведнъж са сезирали полицията. Проблемът бил, че униформените не обръщала внимание на сигналите им да разследват случая, а и на практика нямали подход в разкриването на такива престъпления. Те минавали на оглед и един ден дори пазили парка, а на следващия акцията се отменила, без да бъдат обезопасени по никакъв начин местата за разходка на кучета и хора. Всъщност точно заради това и вече от години такива зверства се случвали под носа на жителите на квартала.

Точно преди две лета ситуацията с отровените питомци отново бе на дневен ред, а тогава заедно с 10 котки, жертви на стрихнин и кукички в храната бе и кокерът на социоложката Мира Радева. Брадърката пък със сълзи на очи сподели, че инцидентът е бил истинска трагедия за семейството й. Кученцето, което било съвсем младо, било намерено сгърчено до входа на двора й. Съседите се обадили на „Еко равновесие“, които само прибрали трупчето му и регистрирали случая.

„Обясниха ми, че вероятно са използвали стрихнин в големи количества. Смъртта от него настъпва бързо и болезнено за животинката. В общия безпорядък, в който живеем, всички са виновни за такива случаи на насилие срещу безпризорните твари – и тези, които хранят кучетата и котките, а не ги прибират в домовете си, и тези които ги тровят“, покъртена бе от случая известната социоложка.

Освен със стрихнин обаче има и други варварски мерки, с които се убиват безпризорните и домашните кучета. Един от тях е като в различни колбаси се пълнят с рибарски кукички дори бръснарски ножчета. По този начин лакомите животинчета сами си навличат жестоката смърт.

Това е практика из цяла София. Собствениците на кучета редовно откриват всякакви капани за тях. Обикновено се слагат парчета наденица, пълни с рибарски кукички. Един такъв колбас дори беше изваден в последния момент от устата на кучето им“, разпалват се кучкари.

Самите те са изпаднали в безизходица как да пазят любимците си и ежедневно поддържат връзка кои райони са свободни и безопасни за разходка. В периода на разгонване обаче това се оказва доста трудно. В интернет дори са направили група, която пуска предупреждения за това къде вандалите са разпръснали опасните лакомства.

Техните усилия обаче са безрезултатни, защото в интернет се намират и десетки „рецепти“ за тровене на животни. В различни групи се предлагат всевъзможни методи – от отрови за плъхове, до хапчета от аптеката, които причиняват мъчителна смърт на питомците.

Освен собствениците на питомци и родителите с малки деца също се безпокоят някое от хлапетата да не попадне на примамките за уличните животни. Така например майки алармират, че в последните години почти всяка пролет се натъкват на различни субстанции, предназначени, за да тровят бездомни песове.

„Явно някакви безумни хора са решили сами да се справят с проблема с бездомните кучета и са разпръснали навред по паркове и градинки отрова под формата на желирани топчета. Същите тези обаче, не провят сметка, че там извеждат много малки дечица – тепърва проходили, които лапат какво ли не от земята. Дъщеря ми например до ден днешен прави опити да си слага в устата разни боклуци, а вече не е бебе. Подобни варварски практики току-виж завършат фатално“, шашкат се майки на малки хлапета.

Те дори са се опитали да направят списък с потенциалните райони, които не са подходящи за разходки. В тях родителите са се натъквали не веднъж на опасни субстанции, но така и не е бил заловен извършител.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *