Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Внимание! Нови измами с интернет кредити налазиха България!

Интернет измами

Безхаберието на полицията мотивира мошеници да теглят кредити с чужда самоличност

Последната интернет далавера в България, е тегленето на кредит от онлайн сайтовете за отпускане на краткосрочни заеми с чужда самоличност. Новият вид кредитна измама вече взе първите си жертви, а разследващи журналисти съобщиха, че във всяка една фирма за кредитиране, минимум по три пъти на ден някой се опитва да изтегли заем с чужди данни.

Най – страшното от всичко е, че от полицията тотално отказват да се занимават с разкриване на извършителите, защото обичайно при тези финансови измами става въпрос за относително малки суми от по 200 – 300 лева. Също така никой не може да каже, откъде онлайн пиратите се докопват до чуждите лични данни и защо въобще в България се допуска отпускането на кредит без искащият заем да е видян „на живо” от своите кредитори.

Полицията дебне мошениците

От Комисията за защита на личните данни също бият отбой с твърдението, че на практика не могат да сторят кой знае какво, освен да наложат административно наказание на извършителя. А това ще стане само при положение, че полицаите успеят да заловят мошеника, изтеглил пари на чуждо име. Тъй като от вътрешното министерство отказват да се занимават с подобни кокошкарски истории, разкриването на бандита откровено може да бъде поставено под въпрос.

Такъв е случаят с жена от София, която само за един ден като по чудо се е отървала от неприятната възможност да плаща за чужди кредити, които са изтеглени по интернет от нейно име. В единия от сайтовете получили заявка с нейните пълни лични данни, но за щастие проверили дали молителят въобще е наясно, че иска да получи кредит от 300 лева.

Потърпевшата разказва, че веднага е позвънила на телефона за контакт и с ужас разбрала, че от нейно име е депозирано искане за кредит. Косата и настръхнала от ужас когато разбрала, че във финансовата институция разполагат с пълния набор от нейни данни включващи номер на лична карта, ЕГН, адрес, месторабота. Служителите обяснили, че става въпрос за интернет измама и това съвсем не е първият случай през този ден.

В някои от сайтовете за кредитиране онлайн извършват пълна проверка при искане на кредит. В техните бази данни се запаметяват IP-то на искащия, други данни. Освен това проверяват и чрез телефонно позвъняване дали действително лицето моли да му бъдат отпуснати пари. Други интернет кредитори обаче го карат през пръсти и на практика не извършват почти никаква проверка на кого всъщност отпускат пари, защото Законът не ги задължава да правят това за кредити в размер на до 400 лева.

Специалистите са категорични, че трябва много внимателно да боравим с личните си данни. На практика трябва да се пазим от всички, дори и от хора, които мислим за приятели. Най – често роднини и колеги крадат нашата самоличност и се опитват да изтеглят пари за чужда сметка.

Виж видео:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Един коментар за Внимание! Нови измами с интернет кредити налазиха България!

  1. anonymous Отговор

    09.10.2013 в 0:09

    Chinabuye ne e scam. Mnogo neshta sum porychval ot tam

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *