Властта крепи нахалницата Владимира Янева

1

qnevaСрещу избора на новата председателка на Софийския градски съд Владимира Янева се разрази същинска буря. Толкова спонтанна и широка обществена реакция не е имало отдавна. Като се започне от Съюза на съдиите, мине се през ресорните журналисти, и се стигне до гражданите, които засипаха телефоните и елекронните пощи на членовете на ВСС с искането за оставки.

 Доста изненадваща проява на гражданско съзнание, като се има предвид спецификата на казуса. Темата за избора на шеф на съд не е от най- популярните и поради тази причина размерите на реакцията се уголемява в пъти. И какво от това, не без основание би възкликнал някой песимист. Живеем в омагьосан кръг. Стана ни навик да се оплакваме по изгубеното гражданско общество, но когато то се случи, изпадаме в още по- голяма безнадеждност от липсата на резултат.

Може ли една 35- годишна кифла да победи гражданите в България? Оказа се, че може, защото зад тази кифла е застанала цялата държава, барабар с политическите партии, и бранят нелепия й избор. Самата тя упорства в нахалството си, стои и не мърда, защото има поръчка, която трябва да изпълни и нищо в нея не трепва. Не я кара да се чувстваЯнева е протеже на Цветан Цветанов неудобно, да изпита срам или поне малко тревога от тази недвусмислена реакция.

Самото издигане на кандидатурата на Янева, която има само две години стаж като съдия, за такъв важен пост като шеф на СГС, е пълен абсурд. Вълната от обществено недоволство срещу нея обаче беше породена от трудно изтръгнатия отговор от нейна страна за конфликта й на интереси по едно от скандалните дела срещу „Софийски имоти”. Стана ясно, че тя е съдия на подсъдими, с които е сключвала сделки именно с печално известната фирма. Че не си е направила отвод и че е мотала делото в продължение на година. Запитана дали ще се оттегли от това дело, тя заяви: „Не, разбира се, защото преценявам по вътрешно убеждение, че няма конфликт на интереси, че не съм заинтересована от изхода на делото”. Безочливо изказване на нахален човек, който знае, че гърба му е подсигурен.

Не е тайна, че Владимира Янева е назначена от Цветан Цветанов и ще изпълнява послушно политическите му поръчки.

Кадровият вкус на вътрешния министър не се различава много от музикалния. Всичко, което той лансира и протежира, е Веселин Маринов. Дори и в най- сериозните професии и в най- елитните среди, Цветанов надушва кой е местният Веселин Маринов и го прави началник на останалите, за да скапе цялата система.

Трагедията е там, че това е типажът на гербаджийската администрация – арогантни в преследването на частния си интерес, посредствени хора, които не само че не се срамуват от скромните си възможности, но им избива пот от усилието да ги натрапват на всичко живо наоколо.

В интерес на истината, Янева е логичен избор на този съд, който в последните години се управляваше от мошеници. Затова и опозицията си трае. Знаят, че вършиха същите безчинства, които днес вършат ГЕРБ. Това, разбира се, не е оправдание за Борисов, който с последните две назначения в съдебната власт (шеф на ВАС И СГС) показа, че не е по- различен от Станишев и омразната му тройна коалиция.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

1 коментар

  1. „Новия морал на ГЕРБ! На всички важни места -НАШИ хора! Макар и да са големи боклуци! Как ще се оправим и станем Европейска държава? Това Бойко не го интересува. Абсолютна диктатура от Сталински тип. Демокрацията не съществува вече в полицейскокомунистическатаппожарникарска държава!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *