Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Вкусотерапия бори еректилната дисфункция

Повърхността на езика е буквално обсипана с вкусови рецептори, които са способни да ни „съобщят“ какво точно пробваме. И затова дори със затворени очи можем да кажем дали става дума за горчиво, сладко, солено или кисело. Подобно „познаване на живота“ е особено добре изразено върху лицата на дечицата, които при среща с новото изразяват буря от емоции.

вкусотерапия

Функцията на езика обаче не се изразява само в определянето на вкусно и невкусно. Наскоро съвременните учени потвърдиха древните аюрведични знания, че не само самата храна, но дори и различните вкусови усещания са способни да лекуват болести. Допреди няколко години езикът бе „увиснал“ между няколко направления в медицината – с него се занимаваха стоматолозите, дерматолозите, отоневролозите. Но с взаимовръзката между езика и вкуса се заеха лекарите от „уши нос гърло“, които установиха, че езикът е буквално наситен с рефлексо-генни зони, свързани с всички човешки органи, а не само с храносмилателния тракт. Така че въздействайки върху него, може да се влияе на дейността на вътрешните органи.

Вкусотерапията или гъстотерапията както понякога я наричат, е способна да окаже противомикробно и противовъзпалително действия на лигавицата и това е очевидно. Лечението с вкус по нещо прилича на иглорефлексотерапията, но въздействието е насочено именно на вкусовите пъпчици по езика. Вероятно поради това народната медицина съветва определени лечебни средства да се държат в устата, под езика или да се смучат.

Лекуваме сърцето, далака и бъбреците

Нещо повече, може да се въздейства пряко на зоните на самия език. Например, при болести на сърцето трябва да се масажира езика, при заболявания на дихателните пътища – страничните повърхности. Масажирайки средната част на езика, можем да въздействаме на задстомашната жлеза, а ако стигнем до корена му – да влияем на бъбречните заболявания. За работата на стомаха отговаря средната част на езика, а за пикочополовите органи – задната.

Ето защо при еректилна дисфункция или фригидност се препоръчва ежедневно 5-7 мин да слагаме върху корена на езика или под езика анасон (желателно е да се направят поне 8 – 10 такива процедури). А една от най-разпространените протувостудови рецепти, която и днешните лекари на драго сърце лансират, е следната: ако подържите върху езика малко пчелен мед с краве масло, ще можете да туширате кашлицата.

Полезни рецепти за вкусотерапия

Ако ви се е вдигнало артериалното налягане, сложете на езика нещо сладко, каквото имате под ръка – захар, мед, бонбон за смучене. След 5-7 мин ще настъпи облекчение.

При аритмия и за профилактика на сърдечносъдовите заболявания се използва мента, която е способна да успокоява и намалява раздразнението. Може да използвате съвсем елементарни методи – да пийнете чай с мента (дръжте по-дълго течността върху езика, пийте на малки глътки/) или посмучете преди сън ментови бонбони. Пои ниско налягане се препоръчва да подържите в уста разреден лимонов сок.

Както се вижда от изброените методи за лечение с вкусова терапия, няма нищо сложно. Пък и предозиране тук е невъзможно. Ако сравните този метод с фитотерапията, то въздействието върху рецепторите по езика дава по-бърз ефект от обикновеното приемане на билкови отвари вътрешно. Колкото до сравнението с иглотерапията, то този метод е далеч по-щадящ. Едно нещо трябва обаче да знаете: въпреки ефективността и приятното действие на този метод, той е само помощно средство към основното лечение.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *