Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Вежди Рашидов към депутатите: Като чуете култура се сещате за кобура

Винаги съм разбирал защо здравеопазването трябва да бъде приоритет. Разбираемо е защо и образованието трябва да бъде приоритет. Винаги съм се чудил защо културата за народните събрания в последните 25 години не е приоритет. Прекрасно е да имаме умни и образовани деца въпреки че за голяма част от тях историята или животът започва от Азис. Ако те не знаят имената на Йовков, Елин Пелин, приказките на Каралийчев или Златю Бояджиев, какви христоматии ще четат? Това са имената и хората, които създават понятието „идентичност“ и нашите деца се образоват по тях.

Вежди Рашидов

Вежди Рашидов

Прецедент е министър на културата да управлява с бюджет от 86 милиона, както започнах аз. Бавно, всяка година качвах бюджета – на 123 милиона. Никога на това министерство бюджетът не е бил реален – нито по наше време, нито по ваше, нито преди това.

Вежди Рашидов Аз знам, че като кажат „култура“, или за „кобур“ се сещате, или за „куртка“. Освен Йордан Цонев не съм засичал на кино или театър нито един от вас. Ще ви помоля, да бъдете сериозни! Смятам, че е необходимо пари да отидат за фонд „Култура“, защото това е единственото място, откъдето биват финансирни проекти за най-младите. Те трябва да получат шанса си да се реализират. Това са по-талантливите деца в България. Съществуват 24 училища по култура, по-различни от общообразователните. И те са към Министерството на културата. Това са възможности тези хора да бъдат видени и да поемат своя житейски път, да напишат книга, да създадат филм, да изнесат концерт или да пътуват някъде, за да покажат своите изложби. Никак не е смешно, а е тъжно!

Моля ви днес за малко съвест. Не става въпрос за мен, нито за ГЕРБ. Става въпрос за българските талантливи деца. А ние не искаме да се даде някаква сума, дори да не е 10%, за фонд „Култура“, което се практикува в много държави.

Никой от вас не може да ми каже кой е бил министър-председател по времето на Моцарт, но всички знаем кой е Моцарт. Или Златю Бояджиев! Ами дайте сега малко и уважение към нацията. Ще ви бъда благодарен като гражданин на България и ви призовавам – помогнете 2 млн. лв. да отидат за първите стъпки на младите хора.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *