Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Веско Маринов си има любима песен – „Когато бях овчарче“

Веселин Маринов1„Когато бях овчарче“ е любимата ми песен, изцепи се неволно трубадурът на родната полиция Веско Маринов.

Даже мисля да й направя съвременен аранжимент и пак да я изпея, споделя певецът и даже я вижда в своя следващ албум. Израснах във времена, когато се живееше спокойно и весело. У нас идваха гости. Татко свиреше на китара, мама пееше, а аз ги гледах като омагьосан. Песните звучаха в ушите ми, в гърдите ми, влизаха в мен и оставаха. Тогава много се пееше. И вкъщи, и в училище, и на празници и на вечерники. Хората се събираха и слушаха и самите те пееха.

Така се стигнало и до първото солово изпълнение на сегашния певец. Бил на вечринка в училище и го помолили да изпее нещо. Даже го качили на столче, понеже бил малък. Той знаел най-добре мелодията и текста на „Когато бях овчарче“ , затова изпял нея. Публиката стана на крака. Много ми ръкопляскаха. овцаНакараха ме да я изпея пак. Тогава усетих и музиката и какво означава да пееш пред хора. Затова реших да стана певец, признава сегашният изпълнител на сърдераздирателни балади и и маршови парчета. Малкото момче си мислело, че е задължително да свири на някакъв инструмент, за да стане певец, затова започнало да се учи на китарата на баща си. След това пък овладяло барабаните.

През живота си Веско изпял много песни, но в главата му винаги звучи онова първо изпълнение пред публика и идиличната детска песничка „Когато бях овчарче“. Той си спомня с носталгия и за онези времена, когато е имало цензура върху текстовете на песните и наистина на пазара са излизали стойностни парчета. Специална комисия гледаше дали няма цинизми, непристойни думи, дали има художествено внушение. Затова и тогава музиката беше хубава. Нямаше псувни и мръсотии като в рапа, нямаше безсмислени сълзливи или предизвикателни тестове като в чалгата. Аз се постарах да остана такъв, какъвто публиката ме харесваше и пея песни, които и сега биха минали тогавашните комисии по художествено внушение. За жалост не останаха много хора, които да разбират от истинска българска музика. Чалгата и жаргона заляха пазара и трудно ще се отървем от тях. Трудно ще върнем ценностите на хората, казва с въздишка Маринов.

ВИЖ ВИДЕОТО:

http://youtu.be/dhxbQOTOyLQ

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *