Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Ваня Костова: Петя Дубарова се самоуби заради клечка кибрит! ИНТЕРВЮ

Известната певица Ваня Костова е от малкото творци, които са близки до майката на покойната Петя Дубарова – Мария. На 3 декември 1979 г., ненавършила 18 години, Петя се самоубива в дома си в Бургас със сънотворни хапчета, оставяйки бележка със следния текст: „Измамена. Младост. Прошка. Сън. Спомен. Зад стените на голямата къща. Тайна“. След изненадващата й и загадъчна смърт плъзват различни слухове за причините за самоубийството. И до днес съществува версия, според която поетесата се е самоубила заради комсомолско обвинение за саботаж.

Представяме ви интервю, в което известната ни певица доста едностранчиво тълкува събитията около злощастната кончина на младата българска поетеса. Костова вини за това социалистическата система, като удобно пропуска факта, че не само в България, но и по целия свят почти няма гениален поет, който да е доживял до 35 години: Христо Ботев, Димчо Дебелянов, самоубилия се Пейо Яворов… директно убитите от фашистката власт преди 9 септември Никола Вапцаров, Гео Милев и Христо Ясенов и още, и още…! Автори, завършили живота си със самоубийство са също възрожденския ни писател Тодор Пеев, Димитър Бояджиев (1880-1911), Веселин Андреев (1918-1991)- вече по демократично време, Никола Ракитин (1885-1934)…

Но нека дадем и примери от света: Гениалните руски поети-самоубийци Сергей Есенин, Владимир Маяковски! Ами западноевропейските автори Ернст Толер, Стефан Цвайг, Жерар дьо Нервал, Пол Лафарг и Ромен Гари, Вирджиния Улф, Джек Лондон, Ърнест Хемингуей, които доброволно избират да сложат край на живота си, битувайки в съвсем различни времена и при различни системи на държавно управление!

…Но посредствената Ваня Костова е категорична, че за смъртта на Петя Дубарова бил виновен социализма – той и само той!!! А не засилената свръхчувствителност на едно даровито поетично момиче! Впрочем, прочетете интервюто сами: 

Ваня Костова

Ваня Костова

– Госпожо Костова, вие сте били приятелка с Петя Дубарова. Каква беше причината да сложи край на живота си?
– Петя нямаше среда, в която да живее, и се чувстваше самотна. Стиховете й се разпространяваха апокрифно и ние ги преписвахме. Приживе нито едно нейно стихотворение не беше публикувано в бургаски вестник, а само в списание „Родна реч“. Беше грозно и доказа максимата, че никога човек не може да бъде пророк в собственото си село.

Петя Дубарова

Петя Дубарова

– А защо цензурираха творчеството й?
– Навремето сред писателите и поетите имаше голямо лицемерие и егоизъм, което не е изчезнало и днес. Всички казваха: „Нека да дадем път на младите“, но това бяха пълни глупости. Ако се беше дал път навремето на Петя в Бургас, тя щеше да е жива и да е фактор в българската поезия. Тя беше разочарована от всичко, което се случваше, защото приживе нямаше издадена дори стихосбирка. Петя се самоуби 17-годишна!

– Беше ли виновна тогавашната власт за нейната нелепа гибел?
– Петя се самоуби заради един инцидент, който бяха нарекли унищожаване на социалистическа собственост.

Нейните родители нямаха нищо общо с тогавашната номенклатура. Тя беше на една средношколска бригада в бирена фабрика. През нощта, когато е била дежурна, спрял токът. Петя драснала клечка, за да види какво се случва с брояча, който брои бутилките, и какво пише на тях. Покритието на пластмасовия брояч обаче се деформирало от огънчето. Отговорникът, който бил на смяна, счупил брояча умишлено и й казал да е спокойна, защото и без това отчитал погрешно бутилките. Тогава й казал, че не бива да се притеснява, защото и без това за по-точно броели бутилките и на ръка.

След това обаче са докладвали в гимназията какво се е случило. На следващия ден се свиква учителски съвет, половината от който гласува за намаляването на поведението на ученичката Петя Дубарова заради повреда на социалистическа собственост. Това е изключително несправедливо, защото тя не е имала вина за изгасването на тока, както и за фалшивия им пластмасов брояч. Той не е вършил никаква работа, а Петя просто е искала да види колко бутилки е произвела бригадата. Оттам в училище й намалят поведението. Нямало е никаква друга причина, защото беше отличничка.

– Имало ли е намеса на БКП за това?

– Не, нямаше. Единствената причина за порицаването й беше фактът, че тези, които й намалиха поведението, бяха идиоти. Един от учителите даже стана и каза, че не искали да й намалят поведението заради лошо такова, а за назидание на другите деца. Те трябвало да са наясно, че щом на толкова талантлива поетеса като Дубарова намаляват поведението, значи и останалите ученици трябва да внимават в картинката.

Ваня Костова – На кого е пречила младата Петя Дубарова?

– На никого. Беше дете на културни родители, възпитана и сериозна, никога не е влизала в конфликти. Нейните съученици я обожаваха. Майка й е педагог и имаше изключително възпитание. Баща й пък беше извънредно тих и скромен – прекрасно семейство с чувствително дете. Когато то се сблъска с подобна несправедливост, няма как да издържи. Петя се страхуваше, че всичко това ще рефлектира върху реализацията й като поет.

Подобно нещо в онези години беше много страшно за човек на културата, особено на такава възраст. Детето никога не е говорило за политика през онези години.

– Как всъщност влиза в литературните среди Дубарова?

– Поети като Христо Фотев сами я потърсиха. Майка й, леля Мария, знаеше, че всичко, което пише Петя, е хубаво, и също й помагаше. Но Петя нямаше как да седне на по една ракия с 50-годишни мъже поети и да си говори. Нямаше своята среда, която да я успокои след онзи душевен шок. Всъщност нея я уби системата.

– Как започнахте да пеете нейни песни?
– След смъртта на Петя бях в „Тоника СВ“. Познавах творчеството й и мечтаех десетки нейни стихотворения да се превърнат в песни. Отидох и се запознах с родителите й, за да получа разрешението им и тяхната благословия. Тогавате ми предоставиха огромна папка с неиздадените й стихове от 1982 г. Набелязах много от тях. Някои композитори ми отказаха да напишат песни, други пък направиха лоши мелодии. Аз самата си написах повечето песни по нейните текстове. Направих и първия концерт с нейни стихове по времето на комунизма, но ми беше много трудно.

ВИЖ ВИДЕОТО:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

21 кометара за Ваня Костова: Петя Дубарова се самоуби заради клечка кибрит! ИНТЕРВЮ

 1. Рада Отговор

  21.01.2014 в 13:57

  Много моля дебелата, тлъста и мазна Ваня да не лъже. Първо тогава в Бургас имаше само един вестник и той не поблукуваше стихове. Списание „Родна реч“ беше най-престижното национално списание за млади творци и Петя винаги беше на странците му. Как социализмът я е потискал, когато непрекъснато я публикуваха? Христо Фотев тогава я обяви за свое откритие. Петя имаше среда, непрекъснато беше в Клуба на писателите. Пълна лъжа са думите на Мария Дубарава и тя си го знае. Просто големите таланти бързо угасват. Литаретурата е пълна с такива примери. А дебелите лоясали певици си живеят спокойно…Питам Ваня лично. На бригадата в Айтос през 1973 година тя не пееше ли Бийтълс с оркестъра от Механотехникума? Бригадата беше комсомолска, тя по цял ден лежеше, а вечер пеееше. Другите режехме круши в консервния комбинат, а вечер нашата излизаше да ни попее. Само английска музика! Сега може да каже, че е била репресирана може би…

  • Теодор Отговор

   04.12.2016 в 21:55

   Надявам се червеите отдавна да са те изгризкали и дефекирали…

  • Мима Христова Отговор

   05.12.2016 в 1:04

   Рада, имаш една правописна грешка! Пише публикувам, а не побликувам.

   • Мима Христова

    05.12.2016 в 1:06

    Рада, имаш една правописна грешка! Пише публикуваше, а не поблукуваше

 2. Петър Борисов Отговор

  06.12.2015 в 20:33

  Рада, да наричаш човек „дебелата, тлъста и мазна“ е проява на гнусен вкус. Ако не мразех да обиждам жени, щях със сигурност да отбележа, че навярно ти си по-, по- и по-…от Ваня. Не знам дали тя казва истината или лъже, но тази завист, която лъха от думите ти, ме кара адски много да симпатизирам на певицата.

 3. поет Отговор

  05.01.2016 в 7:15

  Тя го е написала защо го прави…Имала тайна, за която искала прошка, но всички можем само да гадаем..Де да можеше такава талантлива зведа да не падне от небосклона на живота..Де да можеха да я оценят тогава-ние поетите имаме само една мечта…Да оставим диря след себе си..

 4. незабрава Отговор

  16.01.2016 в 20:42

  Възмутителни са не думите на Ваня Костова, а гнусното подпитване на “журналистът„, който води интервюто. Не ги досрамя и съдбата на Петя Дубарова да използват за мръсните си интриги. Пишат измислици, все едно ние на знаем как е живяла Петя и в каква среда. Да вземат да прочетат дневника ѝ, там тя сама е описала живота си.Аман от слагачи! И, за сведение, списание “Родна реч“ беше много авторитетно литературно издание, много повече от един регионален вестник, па макар и от Бургас.

 5. Люк Отговор

  26.04.2016 в 18:24

  изнасилване

 6. Причината е вътрешна Отговор

  09.06.2016 в 0:36

  Според мен всичко е изказано по завоалиран начин в бележката: „Измамена….Младост. Прошка…Зад стените на голямата къща. Тайна.“
  Е, много е ясно, че е имало голяма, непростима според нея тайна зад стените на голямата къща – тоест, домът и.
  Причината не е външна, а вътрешна – и произлиза от голямо лично разочарование, а не от външни обиди като поведението на някакви си учители. Душата на един поет не може да бъде засегната от такива външни обстоятелства.
  Голяма тайна е имало в живота на Петя и тя не е писала нито ред в последните месеци…защо ли…
  Не може да искаш да ти издадат стихосбирка на 17 години – това не може да е повод за самоубийство.

  • Ани Отговор

   16.05.2019 в 11:51

   Това е истината,виж погледа и разбери-всичко там се таи,а стиховете са прикрита душа

   • Тери

    16.05.2019 в 12:25

    ‘Аз взех решение да се гръмна, защото имаше скандал в къщи заради едно момче, което харесвах.И те моите мърши ми казаха:Я ма што си тръгнала? После 1 от тях ме удари с лакът, аз се почувствах зле и излязох навън. Взех си моите неща и в тъмното реших да се самоубия, защото всичко беше ад

 7. Desislava Georgieva Отговор

  23.10.2016 в 0:07

  Според мен,ако Петя бе днес сред нас, навярно би имала шанс дори за Нобелова награда. Жалко, че в България много гении, пронизани от отровните стрели на завистта, неразбирането и омразата, умират преди да са осъществили пълноценно таланта си. . .:(

 8. Марияна Отговор

  04.12.2016 в 15:20

  Значи не социалистическата държава е погубила този млад талант, както се опитва да изкара интервюиращаия (така и не разбра кой е)
  Аз обаче имам един въпрос към Ваня Костова:
  Тя казва: „Познавах творчеството й и мечтаех десетки нейни стихотворения да се превърнат в песни.“
  Защо не е направила това, докато Петя е била още жива? Защо се е погрижила да я направи известна едва след смъртта ѝ?
  Ето, това не мога да си обясня.

 9. Драгана Отговор

  04.12.2016 в 17:52

  Оставете покойницата вече на мира!

 10. Мария Отговор

  04.12.2016 в 23:05

  „Посредствената“ Ваня Костова? Готови сте да наречете черно всяко бяло, което не се вписва в прорускатата и проживковска пропагандна насоченост на жалкия Ви пасквил или просто разбирате от пеене колкото средностатистически пигмей от ядрена физика?

 11. Нико Отговор

  04.12.2016 в 23:23

  Това че Ваня Костова може да пее не я прави нито пълноценен политически анализатор, нито историк. Така че автора е прав. Костова да си пее песните, а не като една посредствена кикимора, да се изказва по теми, които не разбира.

 12. parvan Отговор

  05.12.2016 в 2:16

  Аман от герои и измислени борци и десиденти!…

 13. Антоанета Отговор

  07.12.2016 в 14:41

  Интересно дали изобщо е било правено такова интервю с Ваня Костова и ако е така, то каква част от него отговаря на истината?! Жалки псевдожурналисти, плесенясали под сянката и на Петя Дубарова, и на Ваня Костова! Измет!

 14. Васил Ч. Отговор

  31.12.2016 в 22:45

  Ако ??? Петя ……е пожелала тогава !!! да излезе за малко ….. от соц България … за да се види с първата си любов !!! Дали ??? Щяха да и дадат виза и т.н. лагера в които живеехме всички …. нормални Човеци …….безспорно има вина !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 15. как може Отговор

  11.02.2019 в 10:18

  Какво долно племе. За мен талантът е божи дар и няма нищо общо с личността. Обожавам песните на Ваня Костова. Как не ви е срам, поне пред таланта и да замълчите. Гарги оценяват славеите – това племе е обречено с такова отношение към хората, надарени от Господ! Всеки от нас е човек и има недостатъци, но поне пред таланта на Ваня занемейте!
  Човек може да няма талант, но като злобее срещу способния едва ли ще придобие такъв!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *