Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Ваня Костова: Петя Дубарова се самоуби заради клечка кибрит! ИНТЕРВЮ

Известната певица Ваня Костова е от малкото творци, които са близки до майката на покойната Петя Дубарова – Мария. На 3 декември 1979 г., ненавършила 18 години, Петя се самоубива в дома си в Бургас със сънотворни хапчета, оставяйки бележка със следния текст: „Измамена. Младост. Прошка. Сън. Спомен. Зад стените на голямата къща. Тайна“. След изненадващата й и загадъчна смърт плъзват различни слухове за причините за самоубийството. И до днес съществува версия, според която поетесата се е самоубила заради комсомолско обвинение за саботаж.

Представяме ви интервю, в което известната ни певица доста едностранчиво тълкува събитията около злощастната кончина на младата българска поетеса. Костова вини за това социалистическата система, като удобно пропуска факта, че не само в България, но и по целия свят почти няма гениален поет, който да е доживял до 35 години: Христо Ботев, Димчо Дебелянов, самоубилия се Пейо Яворов… директно убитите от фашистката власт преди 9 септември Никола Вапцаров, Гео Милев и Христо Ясенов и още, и още…! Автори, завършили живота си със самоубийство са също възрожденския ни писател Тодор Пеев, Димитър Бояджиев (1880-1911), Веселин Андреев (1918-1991)- вече по демократично време, Никола Ракитин (1885-1934)…

Но нека дадем и примери от света: Гениалните руски поети-самоубийци Сергей Есенин, Владимир Маяковски! Ами западноевропейските автори Ернст Толер, Стефан Цвайг, Жерар дьо Нервал, Пол Лафарг и Ромен Гари, Вирджиния Улф, Джек Лондон, Ърнест Хемингуей, които доброволно избират да сложат край на живота си, битувайки в съвсем различни времена и при различни системи на държавно управление!

…Но посредствената Ваня Костова е категорична, че за смъртта на Петя Дубарова бил виновен социализма – той и само той!!! А не засилената свръхчувствителност на едно даровито поетично момиче! Впрочем, прочетете интервюто сами: 

Ваня Костова

Ваня Костова

– Госпожо Костова, вие сте били приятелка с Петя Дубарова. Каква беше причината да сложи край на живота си?
– Петя нямаше среда, в която да живее, и се чувстваше самотна. Стиховете й се разпространяваха апокрифно и ние ги преписвахме. Приживе нито едно нейно стихотворение не беше публикувано в бургаски вестник, а само в списание „Родна реч“. Беше грозно и доказа максимата, че никога човек не може да бъде пророк в собственото си село.

Петя Дубарова

Петя Дубарова

– А защо цензурираха творчеството й?
– Навремето сред писателите и поетите имаше голямо лицемерие и егоизъм, което не е изчезнало и днес. Всички казваха: „Нека да дадем път на младите“, но това бяха пълни глупости. Ако се беше дал път навремето на Петя в Бургас, тя щеше да е жива и да е фактор в българската поезия. Тя беше разочарована от всичко, което се случваше, защото приживе нямаше издадена дори стихосбирка. Петя се самоуби 17-годишна!

– Беше ли виновна тогавашната власт за нейната нелепа гибел?
– Петя се самоуби заради един инцидент, който бяха нарекли унищожаване на социалистическа собственост.

Нейните родители нямаха нищо общо с тогавашната номенклатура. Тя беше на една средношколска бригада в бирена фабрика. През нощта, когато е била дежурна, спрял токът. Петя драснала клечка, за да види какво се случва с брояча, който брои бутилките, и какво пише на тях. Покритието на пластмасовия брояч обаче се деформирало от огънчето. Отговорникът, който бил на смяна, счупил брояча умишлено и й казал да е спокойна, защото и без това отчитал погрешно бутилките. Тогава й казал, че не бива да се притеснява, защото и без това за по-точно броели бутилките и на ръка.

След това обаче са докладвали в гимназията какво се е случило. На следващия ден се свиква учителски съвет, половината от който гласува за намаляването на поведението на ученичката Петя Дубарова заради повреда на социалистическа собственост. Това е изключително несправедливо, защото тя не е имала вина за изгасването на тока, както и за фалшивия им пластмасов брояч. Той не е вършил никаква работа, а Петя просто е искала да види колко бутилки е произвела бригадата. Оттам в училище й намалят поведението. Нямало е никаква друга причина, защото беше отличничка.

– Имало ли е намеса на БКП за това?

– Не, нямаше. Единствената причина за порицаването й беше фактът, че тези, които й намалиха поведението, бяха идиоти. Един от учителите даже стана и каза, че не искали да й намалят поведението заради лошо такова, а за назидание на другите деца. Те трябвало да са наясно, че щом на толкова талантлива поетеса като Дубарова намаляват поведението, значи и останалите ученици трябва да внимават в картинката.

Ваня Костова – На кого е пречила младата Петя Дубарова?

– На никого. Беше дете на културни родители, възпитана и сериозна, никога не е влизала в конфликти. Нейните съученици я обожаваха. Майка й е педагог и имаше изключително възпитание. Баща й пък беше извънредно тих и скромен – прекрасно семейство с чувствително дете. Когато то се сблъска с подобна несправедливост, няма как да издържи. Петя се страхуваше, че всичко това ще рефлектира върху реализацията й като поет.

Подобно нещо в онези години беше много страшно за човек на културата, особено на такава възраст. Детето никога не е говорило за политика през онези години.

– Как всъщност влиза в литературните среди Дубарова?

– Поети като Христо Фотев сами я потърсиха. Майка й, леля Мария, знаеше, че всичко, което пише Петя, е хубаво, и също й помагаше. Но Петя нямаше как да седне на по една ракия с 50-годишни мъже поети и да си говори. Нямаше своята среда, която да я успокои след онзи душевен шок. Всъщност нея я уби системата.

– Как започнахте да пеете нейни песни?
– След смъртта на Петя бях в „Тоника СВ“. Познавах творчеството й и мечтаех десетки нейни стихотворения да се превърнат в песни. Отидох и се запознах с родителите й, за да получа разрешението им и тяхната благословия. Тогавате ми предоставиха огромна папка с неиздадените й стихове от 1982 г. Набелязах много от тях. Някои композитори ми отказаха да напишат песни, други пък направиха лоши мелодии. Аз самата си написах повечето песни по нейните текстове. Направих и първия концерт с нейни стихове по времето на комунизма, но ми беше много трудно.

ВИЖ ВИДЕОТО:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

22 кометара за Ваня Костова: Петя Дубарова се самоуби заради клечка кибрит! ИНТЕРВЮ

 1. Рада Отговор

  21.01.2014 в 13:57

  Много моля дебелата, тлъста и мазна Ваня да не лъже. Първо тогава в Бургас имаше само един вестник и той не поблукуваше стихове. Списание „Родна реч“ беше най-престижното национално списание за млади творци и Петя винаги беше на странците му. Как социализмът я е потискал, когато непрекъснато я публикуваха? Христо Фотев тогава я обяви за свое откритие. Петя имаше среда, непрекъснато беше в Клуба на писателите. Пълна лъжа са думите на Мария Дубарава и тя си го знае. Просто големите таланти бързо угасват. Литаретурата е пълна с такива примери. А дебелите лоясали певици си живеят спокойно…Питам Ваня лично. На бригадата в Айтос през 1973 година тя не пееше ли Бийтълс с оркестъра от Механотехникума? Бригадата беше комсомолска, тя по цял ден лежеше, а вечер пеееше. Другите режехме круши в консервния комбинат, а вечер нашата излизаше да ни попее. Само английска музика! Сега може да каже, че е била репресирана може би…

  • Теодор Отговор

   04.12.2016 в 21:55

   Надявам се червеите отдавна да са те изгризкали и дефекирали…

  • Мима Христова Отговор

   05.12.2016 в 1:04

   Рада, имаш една правописна грешка! Пише публикувам, а не побликувам.

   • Мима Христова

    05.12.2016 в 1:06

    Рада, имаш една правописна грешка! Пише публикуваше, а не поблукуваше

 2. Петър Борисов Отговор

  06.12.2015 в 20:33

  Рада, да наричаш човек „дебелата, тлъста и мазна“ е проява на гнусен вкус. Ако не мразех да обиждам жени, щях със сигурност да отбележа, че навярно ти си по-, по- и по-…от Ваня. Не знам дали тя казва истината или лъже, но тази завист, която лъха от думите ти, ме кара адски много да симпатизирам на певицата.

 3. поет Отговор

  05.01.2016 в 7:15

  Тя го е написала защо го прави…Имала тайна, за която искала прошка, но всички можем само да гадаем..Де да можеше такава талантлива зведа да не падне от небосклона на живота..Де да можеха да я оценят тогава-ние поетите имаме само една мечта…Да оставим диря след себе си..

 4. незабрава Отговор

  16.01.2016 в 20:42

  Възмутителни са не думите на Ваня Костова, а гнусното подпитване на “журналистът„, който води интервюто. Не ги досрамя и съдбата на Петя Дубарова да използват за мръсните си интриги. Пишат измислици, все едно ние на знаем как е живяла Петя и в каква среда. Да вземат да прочетат дневника ѝ, там тя сама е описала живота си.Аман от слагачи! И, за сведение, списание “Родна реч“ беше много авторитетно литературно издание, много повече от един регионален вестник, па макар и от Бургас.

 5. Люк Отговор

  26.04.2016 в 18:24

  изнасилване

 6. Причината е вътрешна Отговор

  09.06.2016 в 0:36

  Според мен всичко е изказано по завоалиран начин в бележката: „Измамена….Младост. Прошка…Зад стените на голямата къща. Тайна.“
  Е, много е ясно, че е имало голяма, непростима според нея тайна зад стените на голямата къща – тоест, домът и.
  Причината не е външна, а вътрешна – и произлиза от голямо лично разочарование, а не от външни обиди като поведението на някакви си учители. Душата на един поет не може да бъде засегната от такива външни обстоятелства.
  Голяма тайна е имало в живота на Петя и тя не е писала нито ред в последните месеци…защо ли…
  Не може да искаш да ти издадат стихосбирка на 17 години – това не може да е повод за самоубийство.

  • Ани Отговор

   16.05.2019 в 11:51

   Това е истината,виж погледа и разбери-всичко там се таи,а стиховете са прикрита душа

   • Тери

    16.05.2019 в 12:25

    ‘Аз взех решение да се гръмна, защото имаше скандал в къщи заради едно момче, което харесвах.И те моите мърши ми казаха:Я ма што си тръгнала? После 1 от тях ме удари с лакът, аз се почувствах зле и излязох навън. Взех си моите неща и в тъмното реших да се самоубия, защото всичко беше ад

 7. Desislava Georgieva Отговор

  23.10.2016 в 0:07

  Според мен,ако Петя бе днес сред нас, навярно би имала шанс дори за Нобелова награда. Жалко, че в България много гении, пронизани от отровните стрели на завистта, неразбирането и омразата, умират преди да са осъществили пълноценно таланта си. . .:(

 8. Марияна Отговор

  04.12.2016 в 15:20

  Значи не социалистическата държава е погубила този млад талант, както се опитва да изкара интервюиращаия (така и не разбра кой е)
  Аз обаче имам един въпрос към Ваня Костова:
  Тя казва: „Познавах творчеството й и мечтаех десетки нейни стихотворения да се превърнат в песни.“
  Защо не е направила това, докато Петя е била още жива? Защо се е погрижила да я направи известна едва след смъртта ѝ?
  Ето, това не мога да си обясня.

 9. Драгана Отговор

  04.12.2016 в 17:52

  Оставете покойницата вече на мира!

 10. Мария Отговор

  04.12.2016 в 23:05

  „Посредствената“ Ваня Костова? Готови сте да наречете черно всяко бяло, което не се вписва в прорускатата и проживковска пропагандна насоченост на жалкия Ви пасквил или просто разбирате от пеене колкото средностатистически пигмей от ядрена физика?

 11. Нико Отговор

  04.12.2016 в 23:23

  Това че Ваня Костова може да пее не я прави нито пълноценен политически анализатор, нито историк. Така че автора е прав. Костова да си пее песните, а не като една посредствена кикимора, да се изказва по теми, които не разбира.

 12. parvan Отговор

  05.12.2016 в 2:16

  Аман от герои и измислени борци и десиденти!…

 13. Антоанета Отговор

  07.12.2016 в 14:41

  Интересно дали изобщо е било правено такова интервю с Ваня Костова и ако е така, то каква част от него отговаря на истината?! Жалки псевдожурналисти, плесенясали под сянката и на Петя Дубарова, и на Ваня Костова! Измет!

 14. Васил Ч. Отговор

  31.12.2016 в 22:45

  Ако ??? Петя ……е пожелала тогава !!! да излезе за малко ….. от соц България … за да се види с първата си любов !!! Дали ??? Щяха да и дадат виза и т.н. лагера в които живеехме всички …. нормални Човеци …….безспорно има вина !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 15. как може Отговор

  11.02.2019 в 10:18

  Какво долно племе. За мен талантът е божи дар и няма нищо общо с личността. Обожавам песните на Ваня Костова. Как не ви е срам, поне пред таланта и да замълчите. Гарги оценяват славеите – това племе е обречено с такова отношение към хората, надарени от Господ! Всеки от нас е човек и има недостатъци, но поне пред таланта на Ваня занемейте!
  Човек може да няма талант, но като злобее срещу способния едва ли ще придобие такъв!

 16. postradal pasi Отговор

  11.09.2020 в 7:24

  Ало, ъглеста костова откъде ти изплува тази отрова точно сега и по какъв повод и то срещу такъв талант поетесата Петя Дубарова как не вие срам да подигате костите това момиче какво печелите и кой ви плати!!!

  СРАМ , СРАМ !!!!!!!!!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *