Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Вампирът от Созопол бил кръвожаден пират

Пиратския флаг

700 годишният вампир, който беше изровен от гроба си в Созопол, най – вероятно е бил кръвожадният пират Кривич, съобщи в телевизионен ефир водачът на разкопките професор Божидар Димитров. Той уточни, че към момента все още няма категорични доказателства за това, поради липсата на какъвто и да е надгробен надпис.

Според хрониките от времената, когато би трябвало да е живял вампира, именно Кривич е бил градоначалник на населеното място. Той бил мразен до смърт от местните хора, защото не разрешил на византийците да помогнат по време на страхотна битка срещу Генуа, в резултат на което Созопол бил сринат почти до основи от генуезците.

професор Божидар Димитров

Според професора, Кривич не е бил точно вампир, а само кандидат за кръволок. Останките му лежали със забит в сърцето кол, който се наличал крипт. Това на практика е сурово желязо, което се получава веднага след първата обработка на рудата. Хората използвали този метод, защото явно се е наложило да обезвредят страшилището по най – бързия начин.

Проф. Божидар Димитров допълва, че вампирите са съществена част от нашенската митология и по – точно демонология, която се е зародила още преди Християнството. Според вярванията на древните бълари, душите на добродетелните отивали на небесата, но на лошите задължително трябвало да бъдат пробивани сърцата с желязо или дървен кол.

Виж видео:

http://www.youtube.com/watch?v=DT2rf2sXvI8

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *