Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Валя Ахчиева взема по 50 бона рушвет да маскари конкурентни фирми

Водещата на предаването „Открито“ по НТ Валя Ахчиева вероятно ще бъде уволнена от държавната телевизия заради съмнения, че използва ефира на обществената медия за частни поръчки. Само за последната година срещу къдрокосатаката са постъпили десетки сигнали, които поставят под въпросителна безпристрастността й като журналист.

Валя Ахчиева

Според мълвата, която се носи из коридорите на „Сан Стефано“ 29, Валя Ахчиева в качеството си не само на журналист, но и на продуцент, ползва държавния ефир за разрешаване на фирмени и частни спорове. Макар все още да не са предоставени конкретни доказателства за рушветчийска дейност на маститата дама с ококорените очи и микрофон в ръка, упорито върви мълвата, че прибира баснословни суми под масата, за да орезили дадено търговско дружество или организация.

Последният крупен скандал, свързан с „обективността“ на Валя Ахчиева, е от 8 ноември 2013 г., когато датският евродепутат Мортен Локегард от „Алианс на либералите и демократите в Европа“ (АЛДЕ) отправя питане в Европейския парламент, озаглавено „Разследване за възможна корупция в България“. В питането си до Европейската комисия депутатът Локегард поставя огромна въпросителна върху обективността на държавната БНТ и в частност предаването „Открито“, визирайки две предавания на Валя Ахчиева, излъчени в ефира на обществената телевизия на 11 и 24 септември 2013-а.

Според евродепутата Локегард водещата грубо е изопачила данни от търговски спор за десетки милиони левове преди произнасянето на съда. Става въпрос за разследване на журналистката, в което тя разкрива сложна схема за източване на банка чрез прехвърляне на имоти и вземания. В своето питане до Европейската комисия датчанинът изразява опасенията си, че от телевизионния екран се оказва натиск върху съдилищата и че българският държавен национален ефир служи за издаването на присъди, преди магистратите да се произнесат по конкретния казус.

И макар Валя Ахчиева да определя питането на датския депутат Мортен Локегард като опит за сплашване на нея и ръководството на БНТ, от управата на държавната телевизия вече сериозно обмислят варианта да пенсионират предаването „Открито“.

„Сигналите за корупция от страна на Валя Ахчиева вече са в изобилие. След всяко нейно предаване има оплакване, че е прибрала пари, за да очерни някого. Върви и слух, че тя е поставила конкретна тарифа за предаванията си – 50 000 лева, за да заеме правилната страна” признават телевизионери от държавната медия.

Мълвата за поръчковите тв предавания на 52-го-дишната Валя Ахчиева вървят от години. Наперената дама с микрофона е сред най-богатите представители на журналистическата гилдия и покрай предаването си „Открито“
опитва да върти мащабен бизнес, погазвайки всякакви закони и морални норми.

Най-крупният скандал, свързан с нея бе опитът на къдрокосата амбиция да построи завод за боклуци и биомаса над главите на жителите на пернишкото село Рударци. Преди година кметът на Рударци Богдан Богданов спечели битката за екологията в района, не позволявайки на Ахчиева да построи на най-високото и хубаво място в Рударци, с гледка към цялото село и околността, завод за биомаса и боклуци, който да дими точно над главите на хората от селото.

Кметът Богдан Богданов най-напред е издействал на завода да се направи задължителна оценка за влиянието върху околната среда, което на практика блокирало възможността да се построи там.

Валя Ахчиева уредила старта на строежа без такава оценка, като преди това успяла да се сдобие по мистериозен начин с държавна земя чрез заменка. Чрез фирмата си „Вал биомаса“ първо направила неизгодна заменка с държавата, а впоследствие пробвала да построи завод за биомаса съвместно с мистериозни испански инвеститори. След като стотици жители на Рударци се вдигнаха на бунт срещу Валя Ахчиева и заплашиха с жива верига БНТ, чевръстата дама с микрофона временно замрази хищническата си инвазия.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

3 кометара за Валя Ахчиева взема по 50 бона рушвет да маскари конкурентни фирми

 1. hristo karchev Отговор

  11.03.2014 в 10:02

  Не знам дали БНТ ще я уволни, но със сигурност, това което тя върши е със съучастието, поне мълчаливото на управата на телевизията. Става дума за схема, в която едва ли само Яхниева се облажва. Така, че едва ли някой ще се занимава с нея, щото и да я осъдиш какво ще й вземеш. Друго е, ако осъдиш БНТ и то с пълно основание, телевизията да ти плаща обезщетение. Вижте чл.45 от ЗЗД, отговорността е на този който е предоставил националния екран за платено омаскаряване на бизнеси и хора, който не са удобни на този който плаща поръчката.

 2. hristo karchev Отговор

  11.03.2014 в 10:03

  за справка -вижте сайта: http://www.zasedatel.com

 3. lili7kirilova@abv.bg Отговор

  25.03.2015 в 22:11

  НЕ ВЯРВАМ НА ТОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *