Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Валя Балканска: Имала съм само един мъж

Навремето поетът Неделчо Ганев съвсем сериозно разказваше, че извънземни са имплантирали техни си чипове в гласните струни на Валя Балканска. Оттам идвало и извънземното звучене на песните, излезли от устата на народната певица.

Два дни след като се запознала с бъдещия си съпруг, певицата знаела, че това е мъжът на живота й

Два дни след като се запознала с бъдещия си съпруг, певицата знаела, че това е мъжът на живота й

Творецът Ганев и до днес не се е отрекъл от историята си, въпреки че самата Валя Балканска отрича да е имала сблъсък с извънземна раса. Рано или късно това ще се случи. Гласът й от години пътува в Космоса, а наскоро премина и границите на Слънчевата система. Българите основателно се гордеят с факта, че изпятата от Балканска народна песен „Излел е Делю хайдутин“ е записана на златния диск, който пътува на борда на американския космически апарат „Вояджър -1″. Изпълнението на родопския славей е избрано измежду 250 хил. други музикални творения на човечеството.

Поетът Неделчо Ганев

Поетът Неделчо Ганев

„Признавам си, че по едно време ми беше омръзнало да изпълнявам.

„Излел е Делю хайдутин“. На всички празници ме караха да я изпълнявам по 10-15 пъти. А тя е предизвикателство дори за глас като моя. Винаги съм започвала с нея рециталите ми, докато все още съм спокойна и отпочинала“, разказва Валя Балканска, която на 8 януари навърши 72 години.

Певицата празнува тихо и кротко в семейна обстановка, въпреки че я канят къде ли не. В последните години значително е намалила темпото и приема само добре платени ангажименти. Не могат да я примамят с блясък и слава. Получила е почти всички възможни награди, пяла е на най-известните хора на планетата. Видяла е две и двеста.

„И до днес се чудя как успях да се измъкна от моята махала Лъкът в близост до смолянското село Арда. Всички са си мислели, че ще стана земеделски работник и наистина в началото се трудех на полето. И като запеех, ме чуваха в другото село. Дарбата ми ме измъкна от селския живот и ме прати да пея на личности като Тодор Живков, Леонид Брежнев, Бил Клинтън и папа Йоан Павел Втори. Клинтън дори се спусна да ми целува ръцете“, спомня си с усмивка Валя Балканска.

След 10 ноември тя често е жегвана с обвиненията, че е била любимка на Политбюро и се е ползвала с определени привилегии. Балканска не крие, че Тодор Живков е обичал да слуша прекрасния й глас, но категорично отрича по какъвто и да е начин да е осребрявала своя уникален талант.

„Спомням си, че на един купон в Правец бай Тошо ме накара да изпея нещо по-слабо известно. Започнах „Тръгнал Тодор на гурбет да отива“, а Живков скочи и се хвана на хорото. Охранителите му ме погледнаха стръвнишки и се опитаха да го убедят, че това не е полезно физическо упражнение за него. А той се смее и още по-нависоко подскача. Забавлявала съм го, но подаръци не съм получавала.

Хората лесно се разболяват от завист, но никой не се сеща да ме пита как се живее със 140 лева пенсия“, отсича народната певица, обявена от ЮНЕСКО за гражданин на света.

Талантливата родопчанка съвсем естествено не разчита на мижавата си пенсия и си докарва много повече с участие в различни мероприятия. Тя никога не се е оплаквала от живота си и твърди, че Бог много й е дал, но много и си взема.

 

Ефрем Моллов

Ефрем Моллов

Изригна срещу помаците

Съвсем наскоро валя Балканска отново ни напомня за себе си, след като заклеймява опитите на Ефрем Моллов от Смолян да сформира партия „Помак“. „В нашия хубав град няма място за подобно чудо невиждано. Как така ще има партия на помаците. Светите Кирил и Методий ще се обърнат в гробовете си, ако чуят за тази безумна идея. На този Моллов явно са му вкарали скакалци в главата, че да се опитва да прави помашка партия“, избухна народната певица. Самата тя е от семейство на помаци и е дошла на бял свят с турско име, припомнят в региона.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *