В България се затварят над 200 млн. буркана зимнина годишно- с видео

0

зимнина1Част от националната ни идентичност е правенето от зимнина. Въпреки че вече сме членове на ЕС, още от лятото започваме със запасяването за студените месеци. Изследване на „Ройтерс” показва, че през 2008-ма в България са затворени към двеста милиона буркана или около сто на семейство.

Приготвянето на зимнина е по-типично за малките градове и селата. Хората от големия град обикновено гледат с насмешка на традицията, но ако баба и дядо им занесат буркан туршия и литър домашно вино, с удоволствие ги изяждат, че и за още се оглеждат. От няколко години и по магазините ги има, но са фрашкани с консерванти.

Да се подготвиш за зимата- все тази несигурност у българина, която датира от векове. А по времето на социализма празните рафтове на магазините превърнаха в неизбежност затварянето на компоти, правенето на лютеница и варенето на сладка. Дори след идването на демокрацията, традицията пазена от по-възрастните със сигурност е изхранила доста от нас в гладните зими.

Колкото е смешно, толкова е и жалко, но едно е сигурно: в България през зимата е добре да ти е натряскано мазето с буркани. С мизерните заплати на повечето трудоспособни граждани и с нищожните пенсии, особено сега в условията на криза, зимнинката си и цяло богатство.

Ето какви други приложения имат консервираните в буркани храни.ВИЖ ВИДЕОТО:


ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *