Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Ужилени безработни събират подписка срещу „ВиК“ в Бургас

Всеки бургазлия, който дължи дори и 20 лева от миналата година на ВиК,  е даден под съд, оплакаха се потърпевши. В сметките, освен яка лихва по 13 процента на месец, е добавена и съдебна такса 125 лева за сметка на длъжника. Вбесени граждани, част от които безработни, започнаха подписка срещу нечувания монопол на дружеството.

В нея те искат обяснение как се формира лихвата. Защо тя се поставя веднъж за месеца, ако си забавил плащането и после още веднъж върху цялата сума и се получава двойно облагане. Освен това как са оформени отношенията монополист-потребители. Те изтъкват, че нямат индивидуални договори, подписани с ВиК и не са уведомени при какви условия ги съдят, защо са им удържани предварително съдебни разноски и къде е упомената лихвата при липса на договор.

През цялото време водоснабдителното предприятие променя условията, при които ние ползваме вода, но не ни уведомява. Оправданието, че ги качвало на сайта си, не върши никаква работа на пенсионерите, които нямат интернет и представа какво значи сайт, твърдят организаторите на подписката. В нея те подчертават факта, че под съд са дадени хора, които не живеят в апартаментите си, но служебно им се начисляват по пет кубика вода на месец на член от семейството. Не са предвидени и социални случаи. Потребители, които са лежали миналата година в клиники и изобщо не са били вкъщи, сега са дадени под съд. Хора, работещи в чужбина, също са консумирали „служебно“ сума ти вода. Потребителите са възмутени и от начина на отчитане. За удобство на инкасаторите времето за отчет е около 11 часа сутринта. Обикновено семейството е на работа и отчетът става служебно, или на око. Освен това не са уредени законово и отчетите.

Никой няма право да влиза в чужд дом без прокурорско решение, а „ВиК“ са си присвоили ролата на прокурори и пишат заплашителни бележки да бъде осигурен човек на определена дата в определен час и да им отвори. Случвало се е вече хора, представящи се за инкасатори, да обират апартаменти на безпомощни пенсионери. Подписката ще бъде внесена в Народното събрание, а ако проблемът не се реши, ще се изпрати в ЕК. По сведение на организационния комитет няма заведени дела в ромската махала, където живеещите едва ли са изрядни длъжници.

ВИЖ ВИДОТО:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *